Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Orban kao Putin

Ima li u Mađarskoj demokracije?

mađarska
Foto: screenshot/Deutche Welle
26.03.2015.
u 10:08

Iz Bruxellesa vlada u Budimpešti često dobiva "packe", ali do sada u samoj Mađarskoj nije bilo nekog jakog građanskog otpora.

Otkako je u Mađarskoj na vlasti Viktor Orban, dakle od 2010., novinarima, umjetnicima i svima koje odlikuje kritični duh u toj zemlji nije lako živjeti niti raditi. Orban vodi zemlju čvrstom rukom koja ne priznaje demokratska načela. Po uzoru na Putina mijenja Ustav kako mu odgovara i ograničava medijske slobode. Iz Bruxellesa vlada u Budimpešti često dobiva "packe", ali do sada u samoj Mađarskoj nije bilo nekog jakog građanskog otpora.

Sada je, međutim, mađarski premijer izgubio dvotrećinsku većinu u parlamentu pa će mu biti teže provoditi svoju samovolju. A i mađarsko društvo je počelo dizati glas protiv njega - i to ne samo u glavnom gradu. 

 

Komentara 26

BF
brkonja fra brkati
11:20 26.03.2015.

Viktor Orban je dignuo Mađarsku ,državu bez ikakve perspektive ,doslovno sa dna.Naime,Mađari su nakon rušenja berlinskog zida pohrlili ka obećanoj slobodi i demokraciji.Kasnije,kao i ostali,shvatili su da nije berlinski zid srušen da bi oni bili slobodni,nego zato da bi ponovoo bili okupirani,ali sada od zapadnih korporacija koje su im u prvom valu,dok se još nisu snašli,u nasilnoj i nametnutoj ekspresnoj .tobožnjoj tržišnoj privredi i privatizaciji,preotele banke,telekom kompanije i ostale vrijedne resurse i infrastrukturu.To je ta lažna sloboda i "Otvoreno Društvo",koje im je prodao Šoroš,a zapravo se treba zvati "Otvoreno društvo za okupaciju slobodnih naroda i država".I u tako osiromašenoj Mađarskoj,na vlast je došao Orban.On je isplatio krvopije iz MMF-a i pokazao im izlazna vrata.Nakon toga je smijenio procionističkog guvernera mađarske narodne banke i postavio guvernera koji će voditi monetarnu politiku u interesu mađarskog naroda i države,a ne ciobankstera.Orban je uveo bankama porez na ekstra profit.On je također elegantno riješio problem kredita u švicarcima,zašto su ga tada žestoko kritztizirali,da bi mu danas priznali da je bio u pravu.I za kraj,njegova vlada pregovara sa bankama o preuzimanja dijela porfelja u vlasništvu tih banaka u stranom vlasništvu,čime bi mađarska država imala utjecaja u vođenju poslovne politike tih banaka,koje bi morale poslovati puno više u interesu mađarske provrede i njenih građana,no što je to dosada,Ili kao što je npr. kod nas u RH. Također,Orban želi surađivati sa Rusijom u obostranom interesu.Ta bi suradnja obuhvatila gradnju nuklearne elektrane,kao i ospkrbni pravac za dobavu plinskog energenta.Dakle,radi se o čistim interesima.Tko je protiv toga i tko radi propagandu protiv vlade Viktora Orbana,proglašavajući ga diktatorom i uspoređujući ga sa Putinom,unatoč tome da imaju oba veliki podršku u svom narodu.No poruka je da se ne može dozvoliti narodima da samostalno biraju svoje predstavnike,nego o tome mora odlučiti judeomasonerija i cionistički lobi,koji drma sa USA i EU.malo sam gledao prosvjede protiv Orbana i komentare nekih intervjuiranih vođa,Radi se mahom o nevladinim udrugama iza kojih stoji židovski lobi u Mađarskoj.I onda raspredaju bajke kako se buni narod u Mađarskoj,što je čista laž.Ti koji se bune,sigurno se ne mogu nazvati mađarskim narodom.

Avatar Futuregzaktni
Futuregzaktni
11:43 26.03.2015.

Citat: "Po uzoru na Putina mijenja Ustav kako mu odgovara i ograničava medijske slobode".... pa i moze ga mijenjati kako hoce (ali to bas nije tako), jer je dobio dvotrecinsku vecinu dva puta za redom na parlamentarnoj i lokalnoj razini, dakle Orbanova vlada je demokratski izabrana vlada na demokratskim izborima. Najveci trn u oku Americkih podguznika je taj, sto je Orban u dobrim odnosim sa Rusijom, i nista vise od toga, da nema tog spornog momenta, nebi nitko niti cuo za Orbana, ali s obzirom da se druzi sa Rusima, packe iz Bruxellesa su skoro pa svakodnevne. Amerika sada preko svojih podguznika u Bruxellesu, a ovi preko Madjarskih lijevo orijentiranih stranaka, koje su blago receno sprdacina u odnosu na FIDES, pokusavaju vrsiti pritisak na Orbana i njegovu vladu, ali najvjerovatnije im nece uspjeti jer Madjari su pametan narod. Orbanova politika, je politika koja prije svega stiti interese madjarskih gradjana i madjarske drzave, a Bruxelles boli cinjenica, da Orban ne radi sve po njihovom diktatu, oni bi najvjerovatnije bili zadovoljniji da na mjestu Orbana imaju svojega covjeka koji ce plesati kako oni sviraju, a Orban to nece.

BF
brkonja fra brkati
11:00 26.03.2015.

Citat iz članka: "Otkako je u Mađarskoj na vlasti Viktor Orban, dakle od 2010., novinarima, umjetnicima i svima koje odlikuje kritični duh u toj zemlji nije lako živjeti niti raditi. Orban vodi zemlju čvrstom rukom koja ne priznaje demokratska načela. Po uzoru na Putina mijenja Ustav kako mu odgovara i ograničava medijske slobode. Iz Bruxellesa vlada u Budimpešti često dobiva "packe", ali do sada u samoj Mađarskoj nije bilo nekog jakog građanskog otpora".++++++++++ Postavljam pitanje :1) Kako se inače mijenja Ustav po uzoru na Putina ? Da li demokratski ili drugačije ? Da li možda treba pitati Rothschilda,Rockfellera i društvo,da li se smije mijenjati Ustav propisanom procedurom.Najbolje da nam svima ciofašisti propišu kada se smije mijenjati ustav pa da to preko svoje EK šalju kao direktive,poput one o sklapanju homoseksualnih brakova s pravom usvajanja djece.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije