Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAKT S JUŠČENKOM?

Viktor Janukovič u prilici potpuno i trajno zagospodariti Ukrajinom

Janukovičeve pristalice
Reuters
12.02.2010.
u 14:11

Poslije poraza na predsjedničkim izborima Juliji Timošenko opasno se trese i premijerska fotelja. Janukovičeva Partija regija tvrdi da će 16. veljače objaviti novu većinsku koaliciju u parlamentu koja će srušiti vladu "narančaste princeze".

Petoga dana od izborne pobjede Viktora Janukoviča gase se zadnji plamičci šanse da Julija Timošenko ospori izbore ili barem zadrži premijersko mjesto. Izborna komisija uskoro bi trebala i službeno proglasiti trijumf proruskog čelnika, a kao novome predsjedniku Ukrajine Janukoviču je već počela čestitati međunarodna zajednica. Učinili su to, među ostalima, čelnici država EU, predsjednik Gruzije Mihail Saakašvili, a mediji prenose da je predsjednik SAD-a Barack Obama već osobno nazvao Janukoviča.

Osim što će preuzeti prvu funkciju u državi, Janukovič ima priliku potpuno zavladati državnim aparatom Ukrajine, što bi bio svojevrsni  "kontrolni hitac" projektu Narančaste revolucije te (s obzirom na program i dosadašnju političku praksu Partije regija) prilika da se zemljom vlada više po bjeloruskom negoli po nekom prozapadnom, pluralnom  modelu. Vlada Julije Timošenko navodno je pred raspadom, a Janukovičeva Partija regija objavila je 16. veljače kao dan kada će biti obznanjena nova vladajuća koalicija u Verhovnoj Radi pod njenim vodstvom.

Ruska TV-postaja "Vijesti" javlja da bi Partija regija lako mogla pridobiti pristaše ideološki sasvim oprečnih stranaka koje podržavaju Viktora Juščenka. Jedna od njih, Ujedinjeni centar, izišla je sa senzacionalnom ponudom Janukoviču da za premijera pozove nikoga drugoga, do Juščenka. Međutim, dva su Viktora gotovo arhetipski rivali na suprostavljenim polovima ukrajinskog društva, pa se čini prilično apsurdnim da Janukovič ide rušiti jednog neprijatelja kako bi ga zamijenio drugim, po svemu sudeći, još većim. 

Za premijera se Janukoviču sada nudi i trećeplasirani predsjednički kandidat Serhij Tigipko, koji je u drugom krugu odbio podržati Janukoviča, ali i Timošenko koja je Tigipku tvoreno nudila premijersku poziciju u zamjenu za javnu potporu.

Komentara 8

OB
-obrisani-
14:36 12.02.2010.

Stričeviću, po čemu se to Janukovićeva pobjeda razlikuje od pobjede na izborima u zapadnim državama? U čemu je sličnosti između situacije u Ukrajini i Bjelorusiji?

OB
-obrisani-
14:40 12.02.2010.

Ukrajina može postati Staljingrad za novosvetskoporetkaše. Držite gaće Hrvatići.

OB
-obrisani-
14:54 12.02.2010.

Venlo Falio mi obično upotrebljavamo u značenju nedostaje. Ako misliš na promašio ili nisam pogodio kontekst, Bože moj nebi mi bilo prvi put. Samo mislim da ovog puta nisam promašio. Naravno što se tiče prve rečenice. Ona druga, sa gaćamaa može se odnositi i na neke Srbe ali kako drugačije ovde započeti jednu konstruktivnu psovačku raspravu ..........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije