Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako se nepostojećim nacijama politički varaju Hrvati u BiH

Vijećnici SBiH i SDA lažima kradu mandate

02.03.2009.
u 23:00

U Sarajevu nije riješeno političko pitanje između pojedinih naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba”, požalio se nedavno jednom mediju fra Luka Markešić, predsjednik HNV-a. Zabrinut stanjem u glavnom bh. gradu, u kojem multietničnost živi čisto kao retorička figura, Markešić je iznio jedan paradoksalan i zabrinjavajući podatak, a to je da u sarajevskoj općini Centar mjesto hrvatskih vijećnika u OV-u zauzimaju vijećnici čija je nacionalnosti Musliman, Bosanac, Musliman-Hercegovac.

Bošnjačka kvota
-Kad je ispunjena bošnjačka kvota, uskače Musliman, ili se, kad i to ne može proći, Bošnjaci izjašnjavaju kao ostali, što je besmislena igra, tvrdi fra Markešić. Tragom ovih navoda ispitali smo tko se sve po naputku političke centrale služi ovakvim nacionalno-političkim igrokazima samo da bi parirao sve malobrojnim sarajevskim Hrvatima. Između 31 vijećnika, koliko ih trenutačno sjedi u OV-u sarajevske općine Centar, vijećnik stranke SDA Muhamed Alaim, po zanimanju “profesionalni nogometaš”, po nacionalnosti je Musliman.

Hrvati prevareni
Premda ideološki stoji na obrani integralnog bošnjaštva, niti jedno od troje vijećnika iz Silajdžićeve Stranke za BiH nije se izjasnilo kao Bošnjak. Vijećnica u općini Centar Karla Suad dolazi iz reda ostalih, vijećnik Suad Pekmez je Bosanac, dok je njegov stranački kolega Eso Tucaković po nacionalnosti Hercegovac-Musliman. Zanimljivo je nacionalno opredjeljenje nezavisnih vijećnika u ovoj sarajevskoj općini, gdje je vijećnica Katica Velija u rubriku nacionalnost napisala ”Bosanac i Hercegovac”.

Zastupnik u Parlamentu BiH Ivo Miro Jović, koji je više puta prosvjedovao protiv ovakve suptilne majorizacije Hrvata, tvrdi da postojeći zakoni uopće ne poznaju i ne priznaju Bosanca, Muslimana, ili Muslimana Hercegovca, ili Bosanca i Hercegovca, kao naciju ili nacionalnu manjinu. - Zakon poznaje 17 nacionalnih manjina, tvrdi Jović, napominjući kako se radi o čistom kršenju Izbornog zakona. Osim Sarajeva, zakon se krši u Gradačcu gdje, umjesto Hrvata, mjesto predsjednika OV-a zauzima vijećnik Bosanac.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije