Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zastrašivanje

Vijeće za tisak BiH osudilo prijetnje novinarki koja je istraživala zločine mudžahedina

računalo
Tomislav Miletic/PIXSELL/Ilustracija
22.08.2018.
u 11:46

Novinarka portala Dnevnik objavila je seriju članaka o zločinima mudžahedina i postojanju njihovih kampova u BiH za vrijeme rata te je razgovarala s njihovim žrtvama, nakon čega je dobila više prijetnji i uvreda

Vijeće za tisak BiH, neovisno regulacijsko tijelo za tiskane i online medije, oštro je u srijedu osudilo prijetnje i govor mržnje te je zatražilo procesuiranje osobe koja je uputila prijetnje novinarki portala Dnevnik iz Mostara Gloriji Lujanović, koja je nedavno istraživala o zločinima mudžahedina tijekom rata u Središnjoj Bosni.

"Pokušajem zastrašivanja mlade novinarke Glorije Lujanović nastoji se zaustaviti njeno profesionalno djelovanje. Prijetnje, huškačka retorika i zastrašivanje su kaznena djela i za svaku su osudu", stoji u priopćenju Vijeća za tisak.

Novinarka portala Dnevnik objavila je seriju članaka o zločinima mudžahedina i postojanju njihovih kampova u BiH za vrijeme rata te je razgovarala s njihovim žrtvama, nakon čega je dobila više prijetnji i uvreda u kojima je nazivana "ustaškom kurvom" te se poziva da joj netko "usta razvali", a što je objavljeno na društvenim mrežama.

Iz Vijeća za tisak navode kako su prijetnje novinarima kazneno djelo te da se eventualni prigovori na rad i izvješćivanje medija koji to objavljuju može pokrenuti posredstvom Vijeća za tisak, Regulacijske agencije za elektronske medije te sudskom tužbom za klevetu.
Pozvali su MUP i Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije da učine sve kako bi osoba koja je uputila brutalne prijetnje novinarki Gloriji Lujanović bila privedena i procesuirana. Pozvali su i druge novinare da prijavljuju svaku vrstu prijetnji i pokušaja zaustavljanja njihovog slobodnog obavljanja profesionalnih zadataka.

Komentara 3

IV
Ivancor
12:17 22.08.2018.

To je leglo zločina,pljačke i laži. Nikada to neće biti demokratska pravna država .

AC
acquasanta
12:28 22.08.2018.

A Dzevad Galijasevic, Bosnjak i musliman, napisao knjigu o glavosjecama mudzahedinima u Alijinoj Bosni, i veli da su oni jos tu prisutni, i da im je Bosna centar Al Qaede odakle spremaju juris na Europu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije