Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlouporabe

Vijeće Europe zatražilo da Srbija istraži navode o policijskoj torturi

zatvor
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL/Ilustracija
21.06.2018.
u 15:56

Agencija istodobno konstatira da mukotrpni i problematični odnosi Srbije s Kosovom često bacaju u sjenu druga pitanja.

Vijeće Europe zatražilo je u čevrtak od Srbije da istraži tvrdnje o zlouporabama kojima su izloženi pritvorenici i spriječi zlostavljanje koje provode policijski djelatnici, nazivajući to "prihvaćenom praksom", prenosi njemačka novinska agencija DPA iz Strasbourga.

U izvješću tijela za borbu protiv mučenja, odbora za ljudska prava koji je u svibnju i lipnju posjetio 16 policijskih postaja i zatvora, navodi se kako vlasti u Srbiji moraju priznati da zlostavljanje nije "rad nekoliko malobrojnih policijskih dužnosnika".

Navodna rutina u velikim gradovima kao što su Beograd, Novi Sad i Niš, prema navodima o zlostavljanju uključivala je pljuske, udarce i udarce palicama ili bejzbol palicama, pa čak i elektrošokove u cilju iznude i primoravanja na priznanje ili kažnjavanja.

"Vlasti (u Srbiji) moraju promovirati fundamentalno drugačiji pristup prema metodama policijske istrage, koja se ne bi temeljila na dokazima iz priznanja u izjavi, već nakon dobijanja točnih i pouzdanih informacija ... o predmetu pod istragom", navodi se u priopćenju.

Srbija također treba djelovati kako bi se "suprotstavila trenutnoj kulturi nekažnjivosti u policiji", upozoreno je iz Vijeća Europe.

Kao zemlja kandidat za članstvo u EU, Srbija je pod pritiskom da provede široke političke, socijalne i ekonomske reforme u cilju poboljšanja vladavine zakona, borbe protiv korupcije i jačanja medijskih sloboda, ocjenjuje DPA.

Agencija istodobno konstatira da mukotrpni i problematični odnosi Srbije s Kosovom često bacaju u sjenu druga pitanja.

Komentara 16

Avatar reference
reference
16:57 21.06.2018.

"Vijeće Europe zatražilo da Srbija istraži navode o policijskoj torture"......interesantno je kako isto ne traze i od amerike, izraela ili saudijske arabije… lako se izdrkavat na srbima, aj probajte ove.

IV
ivanjoksimovic
16:29 21.06.2018.

A sta drugo treba da rade sa osudjenim pedofilima, ubicama i silovateljima? Jel mislite da se Ameri maze sa zatvorenicima u Gvantanamu? Udri jace, da im na pamet vise ne padne! Vama evropljanima je i polni odnos 2 muskarca ili 2 zene normalan. Nama nije. I nek tako i ostane.

DR
Drmiha
18:01 21.06.2018.

ovo nisam znao ali napokon nesto i u srbiji da mi se svidja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije