Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON 5 GODINA

Vijeće Europe vratilo Rusiji pravo glasa

Vijeće Europe
Foto: DPA/PIXSELL
25.06.2019.
u 08:50

Skupština je taj prijedlog odobrila sa 118 glasova za, 62 protiv te 10 suzdržanih nakon što joj je 2014. godine oduzela pravo glasa zbog aneksije Krima

Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) izglasala je u utorak vraćanje prava glasa Rusiji koje joj je oduzeto prije pet godina zbog aneksije ukrajinskog poluotoka Krima.

Skupština je odobrila taj prijedlog s 118 glasova za, 62 protiv i 10 suzdržanih.

Ovo je prvi put da je ukinuta sankcija protiv Rusije zbog aneksije Krima.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe je 2014. oduzela ruskim izaslanicima pravo glasa želeći tako kazniti Rusiju zbog aneksije Krima. 

Glavni tajnik Vijeća Europe u odlasku, Thornbjorn Jagland, rekao je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu da bi to tijelo trebalo zadržati svoj inovativni karakter. Dodao je kako je PACE forum za dijalog i suočavanje. Njegov nasljednik bira se u srijedu u tajnom glasovanju na petogodišnji mandat.

Zajedno s Europskim sudom za ljudska prava (ECHR), Vijeće Europe je odgovorno za nadgledanje ljudskih prava u 47 zemalja članica.

Vijeće Europe ne pripada Europskoj uniji, stoga ni ECHR nije njeno sudsko tijelo.

Komentara 15

Avatar nekakav
nekakav
07:37 26.06.2019.

pravo glasa rusima je nazad omogućeno kako bi se novo vodstvo vijeća europe moglo legalno izabrati. jer bez ruskih glasova tko god bio izabran ne bi bio legalna, niti legitimna ekipa! mogao je novinar jasno napisati što bi bilo da rusiji nisu 'vraćena' prava. to što u jednoj rečenici šturo napomene 'idućeg tjedna će se birati novo vodstvo' je ključ ovog događaja. mogao je i napisati da su ukrajinci vrijeđali sve koji su za ruse dali glas, i to tako se da cijela dvorana zgražala. nek novinar veli kakvim riječima su se pred koji dan nijemci obratili ukrajincima i kako su ih nazivali. nek novinar napiše kolko rusija godišnje plaća to vijeće. i koje teme su kroz vijeće se deset godina provlačile. deset godina svaka sjednica vijeća, svako zasjedanje, je obilježeno jednom te istom stalnom temom, rusijom. u vijeću europe sjede i amerikanci. čemu? što ne sjede u nekom indijanskom vijeću? što se njihov obračun sa indijancima ne prikazuje kao uspješno rješavanje problema? ono, problem ukloniš... još jednom, ovo su rusi čekali, znali da do toga mora doći, lako je bilo ovih 5 godina rigati vatru na ruse (poljaci i ukrajinci), al sad se na loptu stalo i treba dalje ići. ovo je početak obračuna europe sa ukrajinom, ne rusijom. europa je priznala kosovo. nakon toga nema više govora o čvrstom stavu oko nepromjenljivosti granica. kocka je bačena.

DA
dalibla
09:15 25.06.2019.

Baba iz Berlina odlazi.Osvojila je veliki dio istočne Europe bez puške ali na rusima polomila zube.Nadam se da će se Višegradska skupina povećati i odlučnije reći ne plavim ljudima s tankim naočalama

MM
Marko_M
09:44 25.06.2019.

I jos sankcije da se skinu u to je to

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije