Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konsenzus potrebnih amandmana

Vijeće Europe traži od vlasti BiH da provede presude suda i izmjene izbornog zakona

Vijeće Europe
DPA/PIXSELL
02.10.2020.
u 16:46

Zadržavanje postojećeg diskriminirajućeg izbornog sustava predstavlja povredu zahtjeva Europske konvencije o ljudskim pravima i povredu obaveze BiH kao članice VE-a, istaknuli su ministri, prenose lokalni mediji.

Odbor ministara Vijeća Europe (VE) pozvao je u petak vlasti BiH da provedu presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu (ECHR) i pozdravio sporazum vodeće hrvatske i bošnjačke stranke o izmjenama izbornog zakona i ustava.

Tijelo VE zaduženo za provođenje presuda ECHR-a je 'ponovilo zabrinutost jer vlasti i politički čelnici BiH još nisu postigli konsenzus o sadržaju potrebnih amandmana koji se trebaju unijeti u ustav'.

Zadržavanje postojećeg diskriminirajućeg izbornog sustava predstavlja povredu zahtjeva Europske konvencije o ljudskim pravima i povredu obaveze BiH kao članice VE-a, istaknuli su ministri, prenose lokalni mediji.

Radi se o više presuda suda, a najpoznatija je ona u predmetu Sejdić-Finci koji su se žalili što se predstavnici manjina ne mogu kandidirati niti biti birani na najviše pozicije u državi.

Odbor je pozdravio sporazum predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića sredinom lipnja 2020. o početku pregovora o provedbi više presuda i o ustavnim i zakonodavnih amandmana u roku od šest mjeseci kako bi se osiguralo njihovo usvajanje u parlamentu prije kraja 2021. godine.

U okviru toga sporazuma dogovorena je i provedba presude ustavnoga suda BiH u predmetu Bože Ljubića kojim se inzistira na osiguranju legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda kako bi se prestalo s praksom da brojniji Bošnjaci preglasavaju Hrvate.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije