Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istambulska konvencija

Vijeće Europe pozdravlja najavu vlade da će raspravljati o Istabulskoj konvenciji

Foto: Pixsell
09.03.2018.
u 13:27

Hrvatska je jedna od država u kojima ratifikacija izaziva oštre rasprave u parlamentu, civilnom sektoru i stručnim krugovima.

Vijeće Europe (VE) pozdravilo je u petak najavu premijera Andreja Plenkovića da će vlada za dva tjedna raspravljati o Istanbulskoj konvenciji i nakon toga je uputiti u Sabor na ratifikaciju.

"Pozdravljamo taj pozitivan i ohrabrujuć korak. Europa se treba ujediniti u borbi protiv nasilja nad ženama", objavio je Daniel Holtgen, glasnogovornik vodeće europske organizacije za zaštitu ljudskih prava.

VE zadnjih mjeseci uočava da nekoliko vlada odugovlači s ratifikacijom Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (poznatije kao Istanbulska konvencija), koju su gotovo sve države članice potpisale, a 28 i ratificiralo.

Hrvatska je jedna od država u kojima ratifikacija izaziva oštre rasprave u parlamentu, civilnom sektoru i stručnim krugovima.

U Vijeću zasad nisu htjeli komentirati kasniju izjavu ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nade Murganić da će vlada, vezano uz usvajanje Istanbulske konvencije, predložiti dokument koji sadrži dozvoljene ograde i posebne izjave u kojima će se poštivati one vrednote za koje se Hrvatska svojim Ustavom opredijelila.

Murganić nije pritom objasnila o kojim se 'ogradama' radi. 

Plenković je u petak kazao da shvaća osjetljivost pojedinih dijelova društva prema Istanbulskoj konvenciji koja je za njega "prije svega konvencija koja treba unaprijediti nacionalne mehanizme za zaštitu od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji" i misli da će Sabor prihvatiti dokument. 

VE je u četvrtak, na Međunarodni dan žena, pozvalo države članice da ratificiraju Konvenciju koje je svrha spriječiti i ukinuti nasilje nad ženama. 

U konvenciji nema nikakva pokušaja izmjene rodnih uloga, već je njezina svrha edukacija protiv rodnih stereotipa da je žena inferiorna, priopćila je ta organizacija sa sjedištem u Strasbourgu.

Komentara 15

RI
rightside
14:04 09.03.2018.

ma ovako,, cim ste vi toliko zapeli za tu konvenciju, tu se skriva nesto drugo sta vama odgovara,ili nacin na koji cete doci do love,,jer sta se prava tice, zna se vec duze vrijeme da je nasilje kaznjivo,,)))) dakle,,onaj ili ona ko vas je sve uspio napalit na ovo sigurno zna zasto to radi,,)))))) jer evo,, da je to bilo imalo bitno za partiju,njihove udruge,pogotovo njihove zene,,vec davno bi to bilo rjeseno,,no posto se "bas pred izbore" dogodilo ono sa lalovcem, i naravno, veliki vodja nije dao da se s tim ide u javnost radi nadolazecih izbora,,i moguce velike stete na izborima, nije bilo bitno toliko da se to bas odmah napravi,,sad kad se kao zaboravio lalovac kao nasilnika veliki vodja ima svoj biznis,e sad bi trebalo nekog drugog okrivit za sve,,)))))

GU
Gustirna
14:19 09.03.2018.

Cudno....za ovo su u EK ushiceni....vese nego sto plenki ne postuje odluku EK o zabrani rada udbasima,jugokomunistima i kriptokomunistima u javnim ustanovama...

CI
cicibela
14:48 09.03.2018.

Ajde neka, da bruxelleske birokrate barem nešto razveseli nakon šoka iz Italije. Vjerni konjušari iz Hrvatske uvijek na usluzi željama dvora. Ćato se bilježi sa štovanjem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije