Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAHTJEV OPORBE

VIDEO Vidović Krišto: Pokrenuli smo interpelaciju Vlade zbog vjetroelektrane Krš-Pađene

Zagreb: Domovinski  pokret pokrenuo interplaciju o radu Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
08.10.2020.
u 13:02

Vjetroelektrana Krš-Pađene u općini Ervenik nedaleko od Knina najveća je vjetroelektrana u Hrvatskoj, a i u široj regiji, snage 142 megavata

Zastupnica Karolina Vidović Krišto održala je konferenciju za medije u povodu podnošenja interpelacije o radu Vlade RH u svezi s projektom vjetroelektrane Krš-Pađene i to na prijedlog Kluba zastupnika Domovinskog pokreta. Podsjećamo, vjetroelektrana Krš-Pađene u općini Ervenik, nedaleko od Knina, najveća je vjetroelektrana u Hrvatskoj, a i u široj regiji, snage 142 megavata.

VIDEO: Konferencija Domovinskog pokreta 

– Danas smo predložili interpelaciju uime Kluba Domovinskog pokreta u vezi s vjetroelektranom Krš-Pađene. Iznos koji će porezni obveznici izgubiti nepojmljiv je. Prema izračunu stručnjaka koje smo angažirali, hrvatski će potrošači platiti u 14 godina 2 milijarde i 200 milijuna kuna više nego što bi trebali platiti prema zakonom predviđenoj cijeni – istaknula je zastupnica Vidović Krišto.  

- Ta je "afera kikiriki" u odnosu na ovu aferu zbog koje tražimo interpelaciju. Ali, i da jest povezana s bilo kojim segmentom oko kojeg se vodi istraga ili postupak, Sabor uvijek ima pravo interpelacijom raspravljati o bilo kojem segmentu rada hrvatske Vlade. Ovdje je riječ o nizu protuzakonitih radnji, od samog prvotnog sklapanja ugovora s HROTE-om do dobivanja povlaštenog kredita HBOR-a - ustvrdila je zastupnica Domovinskog pokreta podsjetivši i na to da je strateg prošle HDZ-ove kampanje nedavno izjavio kako su brzo zatvorili aferu vjetroelektrana. 

- Svi znamo da se u civiliziranim i funkcionirajućim državama afere ne zatvaraju medijskim spinovima, već utvrđivanjem činjenica. Zbog toga pokrećemo ovu interpelaciju jer Hrvatsku moramo spašavati iz korupcijske močvare. Zbog ove brutalne korupcije, od koje korist ima jedna uska skupina ljudi, nedostaje nam novac za medicinske sestre, liječnike, policajce, profesore u školama.. I s tim se mora prestati - poručila je Karolina Vidović Krišto. 

Upitana u čije ime govori, Vidović Krišto kazala je: – Govorim u ime oporbe. Išli smo sakupiti potrebnih 15 glasova, no u roku sat vremena sakupili smo 20. Nismo ni došli do zastupnika SDP-a. Moguće je da bi to bilo nezgodno. 

– Postoji više načina na koje oporba može djelovati u Saboru – naveo je čelni čovjek Domovinskog pokreta Miroslav Škoro i ustvrdio kako su pokušali sa službenim upitom Vladi, no ona se još uvijek nije očitovala. 

Upitan o zahtjevu oporbe za osnivanje povjerenstva, Škoro je kazao sljedeće: – Nama je trebalo neko vrijeme da citiram gospodina Bačića da napravimo zahtjev za osnivanje povjerenstva. Pustimo njima nekoliko dana da donesu odluku, iako sve upućuje na to da će oni to odbiti. Život ide dalje. Nije ovo ni prvi ni zadnji put da se oni postavljaju iznad uobičajene prakse. Normalna procedura bila bi da se oni pridruže. Interpelacija je samo korak dalje jer želimo izaći sa stvarima na čistac.

Podsjećamo, interpelacija je jedno od sredstava kojim zastupnici u parlamentu nadziru rad Vlade i pokreću ispitivanje političke odgovornosti Vlade, odnosno njezinih ministara. Interpelacija se podnosi u obliku pitanja što ga određeni broj zastupnika postavlja predsjedniku Vlade ili pojedinome ministru. Interpelacijom se često služi oporba kao sredstvom za kritiku politike uz mogućnost iskazivanja nepovjerenja Vladi i njezinim ministrima.

Komentara 12

GI
Gigasurfex1968
14:35 08.10.2020.

Pa svaki projekt u Hrvatskoj je naplačen najmanje 2 puta od stvarne cijene. Pa kako bi inače legalni biznismeni i ostali ekonomski "stručnjaci" oprali lovu

Avatar Panonicus
Panonicus
13:01 08.10.2020.

Ustrajte gospođo Vidović Krišto.

Avatar Konqurenz
Konqurenz
14:56 08.10.2020.

Novce cuvajte za preživljavanje ..........ekonomska kriza dolazi!....Hrvatska je korak do bankrota......!!!....Fale nam i još dva nosaca aviona,dakako pun najboljih aviona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije