Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTETA POREZNIM OBVEZNICIMA

Vidović Krišto: Imenovanjem uprava na šest mjeseci Vlada krši zakon

Karolina Vidović Krišto o upravljanju državnim tvrtkama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
01.12.2020.
u 14:11

Vidović Krišto na svoje zastupničko pitanje očekuje temeljiti odgovor jer je, kako kaže, 'ovaj način upravljanja ne samo besmislen, neefikasan i nigdje ne postoji nego je i neosnovano skup, jer bi ti novci koji završavanju kod javnog bilježnika ili u nečijem džepu, morali biti u državnom proračunu, odnosno u džepu građana'.

Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto izjavila je u utorak da Vlada krši zakon određivanjem šestomjesečnog mandata članovima uprava i nadzornih odbora u državnim tvrtkama, i kako se na taj način 'pogoduje odabranim javnim bilježnicima'.

'Plenkovićeva Vlada izigrava zakon kojim je određeno da se nadzorni odbori i uprave biraju putem javnog natječaja, a imenovanjem članova svakih šest mjeseci izbjegava se  javni natječaj', ustvrdila je Vidović Krišto (Klub Domovinskog pokreta) na konferenciji za novinare u Saboru.

"Ovakav način upravljanja tvrtkama u državnom vlasništvu ne poznaje ni jedna druga europska država", ocijenila je Vidović Krišto.

VIDEO: Karolina Vidović Krišto o upravljanju državnim tvrtkama

U vezi s načinom imenovanja nadzornih odbora i uprava državnih tvrtki postavila je danas zastupničko pitanje predsjedniku Vlade Plenkoviću, na koje očekuje odgovor u propisanom roku od 30 dana.

Objasnila je da je neposredan povod bio slučaj predsjednika uprave državne zrakoplovne kompanije Croatia Airlinesa kojemu je nedavno po osmi put produljen mandat od šest mjeseci.

Ta se praksa, istaknula je, primjenjuje i u drugim tvrtkama, primjerice u HEP-u i Jadroliniji, a za svako takvo imenovanje od 6 mjeseci  mora biti sazvana skupština društva, za što je javnobilježnički trošak i do 300.000 kuna.

S tim u vezi procijenila je da se pogoduje odabranim javnim bilježnicima, kao i u slučaju Ovršnog zakona, i nanosi šteta poreznim obveznicima.

Vidović Krišto na svoje zastupničko pitanje očekuje temeljiti odgovor jer je, kako kaže, 'ovaj način upravljanja ne samo besmislen, neefikasan i nigdje ne postoji nego je i neosnovano skup, jer bi ti novci koji završavanju kod javnog bilježnika ili u nečijem džepu, morali biti u državnom proračunu, odnosno u džepu građana'.

Komentara 4

SI
sisavac
15:03 01.12.2020.

kakve su kazne za kršenje tog zakona? vi znate da neki napi zakoni i nemaju kaznenih odredbi.

OV
ovcalila
22:23 01.12.2020.

Ista šema s natječajima za izvođenje radova na javnoj rasvjeti, HDZ gradonačelnik, HDZ privatnik, vrijednost radova 900000 kn podjeliš na dva mjesna odbora to je 450000 kn potpišeš dva ugovora po 450000 kn i netreba javni natječaj jer su tršovi po zakonu ispod pola miliona pa netreba javni natječaj i tako dok god su na vlasti sve po zakonu

BR
Branitelj2020
14:40 01.12.2020.

Bravo gospođo Krišto što razotkrivate kriminalce Plenkvića i njegove HDZ uhljebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije