Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROPUSTI U POSLIJERATNOJ OBNOVI

Vidović Krišto i Vrkljan: 'Osnivanje istražnog povjerenstva dokaz je nefunkcionalnosti sustava'

Zagreb: Karolina Vidović Krišti i Milan Vrkljan održali su konferenciju za medije
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
15.01.2021.
u 15:02

''Da, bilo je zlouporaba tijekom obnavljanja, a to nalaže i zdrava logika s obzirom na ogromni broj objekata koji se obnavljao'', navode

- Najava oporbenih ali i vladajućih zastupnika o formiranju saborskog istražnog povjerenstva, koje bi se trebalo baviti možebitnim propustima u obnovi ratom porušenih objekata još je jedan dokaz nefunkcionalnosti sustava, pogotovo onog pravosudnog, upozorili su u priopćenju bivši članovi Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto i Milan Vrkljan.


 
Kako navode, gradove su obnavljali sami građani, bez međunarodne potpore, zbog čega ideju o osnivanju takvog povjerenstva smatraju ''paušalnim blaćenjem cjelokupnog procesa''.
 
- Da, bilo je zlouporaba tijekom obnavljanja, a to nalaže i zdrava logika s obzirom na ogromni broj objekata koji se obnavljao, što je bila javna tajna. Međutim, ako netko nije izvodio građevinske radove po propisanom projektu, a građevinsko nadzorno tijelo je to potpisalo, iako to nije smjelo potpisati, a država je to platila, onda je to kazneno djelo, i to najprimitivnijeg oblika. Kakve bi veze s tim kriminalom trebala imati tadašnja Vlada ili Predsjednik Tuđman? Ovo je isključivo pitanje za pravosuđe, navode u priopćenju.
 
Također navode da je na Vladi da organizira sve institucije da se drže zakonskih uredbi, a ne samo jedan dio.

- Opće je poznato da je rak rana hrvatske države hrvatsko pravosuđe, koje se međusobno štiti s moćnim strukturama hrvatske politike i hrvatskih medija. Jer najava osnivanja ovog povjerenstva služi pokretačima da tobože glume zaštitnike oštećenih građana, a detuđmaniziranom HDZ-u da može glumiti zaštitnika tuđmanizma, govore te nadodaju da ''u hrvatskom društvu, koje možemo nazvati oličenjem društvene nepravde, ne samo da se građane sustavno potkrada i siromaši, već ih se konstantno i vrijeđa''.
 
- Kao primjerice Milorad Pupovac, čovjek koji vrijeđa žrtve potresa brojeći im krvna zrnca, političar kojeg bira narodna srpska manjima, čije interese ne zastupa, već zastupa svoje i interese svoje uske klike, ali i čovjek duboke mržnje prema svim europskim i hrvatskim vrijednostima. Taj čovjek, koji je na čelu stranke koja je bila jedan od organizatora agresije na Hrvatsku, i rušila domove koje smo morali obnavljati, najavljuje istražno povjerenstvo, te nastupa zajednički u emisiji sa Savom Štrbcem, čovjekom koji je bio tajnik Vlade Krajine, nastavljaju zastupnici te se pitaju zašto Štrbac nije osuđen.
 


Zastupnici su se u priopćenju osvrnuli i na Radimira Čačića koji najavljuje povjerenstvo, otpužujući ga za naplaćivanje gradnje škole u Zadru koju nikad nije sagradio, ali i na Anku Mrak Taritaš.

- Mrak Taritaš, „heroina“ obnove Gunje. Da je tuđmanovska Hrvatska plaćala cijene kao Mrak Taritaš u obnovi Gunje (peterostruko više od tržišnih, lopovluk neviđenih razmjera), danas u Dubrovniku ne bismo imali turističke sadržaje, već bi još uvijek trajala obnova od rata, govore Vidović Krišto i Vrkljan.

Komentara 7

DU
Deleted user
16:25 15.01.2021.

Doci ce i 2041...pivat ce se hrvatske pjesme....opet...

DU
Deleted user
16:23 15.01.2021.

U politici ce te krace trajati nego bruna i zlatko...zasto nemate strpljenja...hdzsdp ce vladati dulje nego komunisti ....zbog vaseg nejedinstva..

VA
vadis1
15:21 15.01.2021.

Hrvatska je korumpirana drzava. Sudstvo je rak rana hrvatskog drustva. Koliko traje sudjenje kriminalcima Sanaderu, Vidosevicu i ostaloj plejadi teskih lopova?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije