Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sklonište beli manastir

Vidjela sam kako se psi grizu, jedan izgriženi je i eutanaziran

Foto: Privatni album
1/14
01.05.2018.
u 17:53

Novi zakon zabranjuje eutanaziju pasa, a imamo ugovore s lokalnim zajednicama o skupljanju pasa s ulica, nećemo ih moći ispoštovati. Postojimo deset godina, uvijek se nešto kvari, kaže direktor Benić

– Na svoje oči vidjela sam kako se psi u skloništu u Belom Manastiru i dalje grizu! Jedan tamo izgriženi pas, usto, eutaniziran je par dana ranije – upozorava Dora Perši, čelnica Udruge Indigo iz Zagreba, koja je posjetila baranjsko sklonište.

Riječ je, podsjetimo, o skloništu u vlasništvu privatne tvrtke, Veterinarske stanice Beli Manastir, iz kojega su nedavno procurile stravične snimke kako pas jede mrtvog psa. Veterinarska je inspekcija nakon toga zatvorila sklonište za daljni prijam pasa zbog prekapacitiranosti. Međutim, i dalje je to adresa životinjama koje su se tamo zatekle prije izbijanja afere. Kapacitet je skloništa od 40 do 50 pasa, no pojedini zaštitari životinja tvrde kako ih se tamo znalo stisnuti i 120!

Karantena u garaži

– Trenutno ih je 90, tako su nam rekli u skloništu. Zaposlena je samo jedna osoba, voditeljica skloništa, ona skuplja i lešine, i čisti, a trebala bi i udmoljavati pse. Garaža koja im služi kao karantena užasno zaudara na mokraću i izmet – nastavlja Perši, koja se u Zagreb vratila s tri psa.

Na eutanaziju izgriženog psa oštro je reagirala i Udruga Pobjede, koja skrbi o osječkom azilu za pse, a povod je to bio da na svom Facebook profilu objave čitavu povijest rada te, ali i s njom povezanih tvrtki.

Foto: Privatni album/MailOnline

– Ne tako davno, ista veterinarska stanica bila je koncesionar Grada Osijeka, za što je Grad izdvajao milijune kuna. Belomanastirsko sklonište je 2011. pokupilo 191 psa s područja Osijeka, od toga su udomili 49 pasa, a usmrtili su ih 104. Za sve to Grad Osijek platio je firmi Vetam, koja je vlasnik belomanastirskog "skloništa", čak 1,6 milijuna kuna, što znači da je prosječni trošak po psu bio 8430 kuna. U istoj godini naš Azil primio je 176 pasa, od kojih smo udomili 148 pasa, a ostali žive u Azilu do udomljenja. Za isti posao, dobili smo od Grada 80.000 kuna potpore, dakle 454 kune po psu. Uvjeti u ta dva skloništa su nebo i zemlja – ističu iz Pobjede. Podsjećaju i kako su tajno snimili baranjsko sklonište 2012. godine i "pse u svom izmetu, neuhranjene, neliječene", a i te su snimke zgrozile Hrvatsku.

Kako bi prošetali nesretne pse, nedavno su isto sklonište posjetili i volonteri osječkog Centra za rehabilitaciju pasa "Vrata sreće".

– Neuhranjeni su i imaju proljev. Ako za šetnje od 45 minuta pas ima proljev sedam puta, to upućuje, po nama, na crijevnu zarazu – priča nam Vesna Saplaić, čelnica "Vrata sreće".

– Uvjeti su katastrofalni, a to sklonište ne vodi niti jedna udruga i nemaju problem s financiranjem kao udruge. Oni imaju ugovore s čitavim nizom općina – nastavlja ona.

Nose broj 007

Vlasnik Veterinarske stanice Beli Manastir je Ivan Sesar, koji je i u strukturi Vetama. Direktor je Vinko Benić, koji se nada kako će za dva, tri tjedna sklonište dobiti 'zeleno svjetlo' za prijam novih pasa.

– Problem je to cijele Hrvatske, novi zakon zabranjuje eutanaziju pasa, a imamo ugovore s lokalnim zajednicama o skupljanju pasa s ulica. Doći ćemo do toga da te ugovore nećemo moći ispoštovati. Naše sklonište nosi broj 007, među prvima je u Hrvatskoj, deset godina postojimo, uvijek se nešto kvari – kaže direktor Benić. Na upit je li istina da je nedavno eutaniziran pas jer je izgrižen, odgovara:

– Ne znam točno, ali psi grizu.

Foto: Privatni album/MailOnline

Tvrdi kako je u skloništu trenutno 60-ak pasa te da ih udomljavaju u Englesku i Njemačku. A upravo je slanje pasa u Veliku Britaniju problem za udrugu Pobjede.

– Zemlja je to u kojoj svakih 8 minuta jedan pas bude eutanaziran u skloništima jer tako njihov zakon dopušta. Odbili smo svaku suradnju i izvoz naših pasa u te krajeve. Jednog dana, kada Britanci budu sredili svoj nered i uvjere nas u to kako su civiliziraniji od nas, onda ćemo surađivati – poručuju iz Pobjede.

Ministarstvo poljoprivrede, pak, kaže kako u suradnji s udrugama traže načine za zbrinjavanje svih pasa iz zatvorenog skloništa.

– Veterinarska inspekcija odjela Vukovar dogovorila je i privremeno zbrinjavanje 30 pasa iz objekta u objekt udruge za zaštitu životinja Phenix, Normanci. S Centrom za rehabilitaciju pasa "Vrata sreće" iz Osijeka dogovorena je otprema i zbrinjavanje 20 pasa, a početkom svibnja u Veliku Britaniju trebalo bi biti otpremljeno još 10-ak pasa. Smanjujemo tako broj pasa u skloništu i rasterećujemo objekt – rekli su nam u Minstarstvu.

Komentara 2

BG
bubica1962@gmail.com
23:47 02.05.2018.

Zar postoje 2 Engleske? Za pse, koje tamo salje Vesna Saplaic tj Vrata srece, dobra, a za ostale losa?

Avatar arhaika
arhaika
23:28 01.05.2018.

prestrasno. jadne zivotinje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije