Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMOVINSKI RAT

VIDEO 'Zauzeli smo dva sela, ali artiljerijska vatra sve je pokosila. Bili smo topovsko meso'

Domovinski rat
Foto: Studio23
1/5
18.01.2020.
u 08:39

Od početka napada na Saborsko bila nam je kritična situacija. Nismo imali struje ni vode, stoku smo prodavali ljudima iz Bosne kako bismo dobili brašno, sol i šećer. Kasnije su ubijeni iz zasjede - priča jedan od branitelja.

Novi nastavak serijala "Pobjednici" Studija 23 bavi se Banovinom i Kordunom. Riječ je o brdskom i šumovitom području, ispresijecanom rijekama. Ovdje su se odvijale brojne aktivnosti koje su vodile pobuni i pripremi napada na Hrvatsku. Pobuna je stvorila mostobran preko Une u koji su ušle postrojbe Banjalučkog Korpusa JNA iz Bosne i Hercegovine, pojačane jedinicama iz Srbije. Njihov prodor je doveo u domet teškog topništva predgrađa Zagreba.

- Od samog početka napada na Saborsko bila nam je kritična situacija. Nismo imali ni struje, vode, stoku smo prodavali ljudima iz Bosne kako bismo dobili brašno, sol i šećer. Kasnije su ubijeni iz zasjede - priča jedan od branitelja, a narednik Nikola Hodak dodaje:

- Četiri dana nakon pada Saborskog, pao je i Slunj. To govori koliko je sve bilo povezano i mnogo toga ovisilo o Saborskom.

 

Saborsko je bilo u okruženju i stigla je naredba o izvlačenju civila.

- Ušli smo duboko u neprijateljske linije pa su nas otkrili. Počele su borbe. Bošnjaci su nas švercali u autobusima s izbjeglim ljudima, starim ženama. Bilo je pet autobusa i u svakom je bio po jedan ranjeni branitelj - prisjetio se Hodak.

Operacijom Vihor hrvatske snage trebale su omogućiti mostobran za prelaženje tenkova i velikog broja ljudstva preko rijeke Kupe.

- Srbi su zarobili naše vojnike koji su oklopnim vozilom prošli kroz jedno selo. Dvojicu su ubili. Kad smo to čuli krenuli smo po njih. Dva sela smo osvojili, ali nismo se uspjeli postaviti na više položaje. Kad je krenula artiljerijska paljba pokosila je sve. Bili smo topovsko meso - ispričao je vojnik Josip Rimac.

Što se dalje događalo pogledajte u četvrtom dijelu epizode Banovina i Kordun.

Emitiranje serijala pratite na Z1, Plavoj vinkovačkoj televiziji, SB TV-u, Srce TV-u, Kanalu Ri, Novoj TV, Velebit TV-u, Adriatik TV-u, Diadora TV-u, TV Dalmaciji, RTV HB-u. Cjelokupni serijal online možete pogledati www.studio23.hr, a redovite objave epizoda na www.vecernji.hr.

Komentara 13

Avatar possibilis
possibilis
09:15 18.01.2020.

Skoro svaki put kad procitam da su Hrvati imali gubitke- rijec je o zasjedi. Cak su IZA rata (malo spominjani zlocin) minirali spomen plocu i ubili roditelje koji su dosli poloziti cvijece za svoju djecu.

ZO
zoran234
22:08 18.01.2020.

Nevjerovatno bezsmislen rat unaprijed smišljen i dogovoren. Sretan sam što sam prvi pobjegao iz te ludnice.

AN
andreja1972
10:41 18.01.2020.

Kad vidim danas ovo cudo od države pitam se za što su ovi naši jadni branitelji dali svoje živote, zdravlje i mladost?! Kako god, hvala vam heroji naši, hvala vam do neba!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije