Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Medački džep

VIDEO: Zapovjednik je vikao: 'Četvrti je ranjen, prvi je već mrtav, nemojte ulaziti...'

Domovinski rat - Medački džep
Foto: Studio23
1/3
09.09.2019.
u 07:30

Ne znajući da je neprijatelj pripremao napad i akumulirao napadne snage u Divoselu s ciljem proboja na cestu Gospić – Karlobag i zauzimanja strateškog vrha Visočica na Velebitu, krenuo je napad specijalnih snaga policije s Velebita, a iz doline, predgrađa Gospića i sela Bilaja, napad 9. gardijske brigade uz potporu 118. brigade i drugih postrojbi.

Dana 9. rujna 1993. u ranim jutarnjim satima pokrenuta je prva uspješno i do kraja izvedena vojno-redarstvena operacija u Domovinskom ratu, operacija Džep '93. Nakon VRO Maslenica, područje Gospića i samog grada Gospića izloženo je neprekidnim artiljerijskim provokacijama i vatri iz teških strojnica po vojnim i civilnim ciljevima

Ne znajući da je neprijatelj pripremao napadnu akciju i akumulirao napadne snage u Divoselu s ciljem proboja na cestu Gospić – Karlobag i zauzimanja strateškog vrha Visočica na Velebitu, krenuo je napad specijalnih snaga policije s Velebita, a iz doline, predgrađa Gospića i sela Bilaja, napad 9. gardijske brigade uz potporu 118. brigade i drugih postrojbi. Specijalna policija, koja je generalno bila u povoljnijem položaju od neprijateljskih snaga, uspješno je razbila neprijatelja i potisnula ga s pozicija Velebita, no uz kašnjenje od nekoliko sati zbog brojnih minskih polja i teške prohodnosti planinskog prostora.

Do 12 sati istog dana 9. gardijska brigada uspješno je izvršila svoju osnovnu zadaću, izvršivši napad na tri smjera, no krajnji zapadni dio u smjeru Divosela upao je u teške i krvave borbe s neprijateljskim snagama koje su samo sat kasnije od napada hrvatskih snaga isto jutro planirale krenuti u napad iz Divosela.

Više možete doznati u priloženom videoklipu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23.

Ključne riječi

Komentara 66

DU
Deleted user
08:11 09.09.2019.

Nisam razumila, "ne prekidne artiljerijske provokacije" Ne napisaste od koga? Vidim potpisao se autor imena Večernji list, ili ne zna ili se pravi blesav, jer provokacije su dolazile od srbo- četnika, neki sa petokrakama ali većina s kokardama.

FA
fake
08:56 09.09.2019.

che99, ajde ti nama reci, ponosiš li se Hrvatskom vojskom i pobjedom u Domovinskom ratu općenito i osuđuješ li ti srpsku agresiju na Hrvatsku? Samo toliko.

SN
SNV
07:49 09.09.2019.

Opet rat ko je koga?Jučer godišnjica Maestral ni riječi a u njemu oslobođeni Jajce, Šipovo,Drvar,Vakuf, Ključ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije