Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predvodio misu

VIDEO Papa Franjo: Sivi pragmatizam najveća je prijetnja društvenoj zajednici

papa Franjo
Foto: Silvije Tomašević
1/28
05.05.2019.
u 17:40

Papa je kazao kako svaka religija treba promicati suglasje, pripomoći rastu kulture i ambijenta u punom štovanju ljudskog dostojanstva 'uspostavom vitalnih veza između civilizacija, osjetljivosti i različitih tradicija'

Zadovoljan sam što se nalazim u Bugarskoj, mjestu susreta mnogobrojnih kultura i civilizacija, mostu između istočne i južne Europe, zemlji dubokih kršćanskih korijena, kazao je papa Franjo u svom prvom govoru u Sofiji gdje je stigao u nedjelju ujutro.

Papa Franjo se obratio predstavnicima civilnog društva u prisutnosti predsjednika republike Rumena Radeva, i diplomatskom zboru i kazao kako je prošlo 30 godina od konca totalitarnog režima koji je “zarobljivao slobode i inicijative”. No sada se Bugarska sučeljava i s masovnim odlaskom Bugara u druge europske države. Tijekom posljednjeg desetljeća iz Bugarske je izašlo više od dva milijuna osoba u potragu za novim poslovima.

"Istodobno Bugarska, kao i druge države Starog kontinenta, mora voditi računa s onim što se može nazvati novom demografskom zimom s posljedicom smanjenja povjerenja u budućnost. Pad broja novorođenih zajedno s emigracijom dovodi do ispražnjavanja gradova i sela. Osim toga Bugarska se sučeljava s fenomenom imigranata koji bježe s ratnih prostora i siromaštva, te želje doći do bogatih europskih dijelova", kazao je Franjo i dodao: "Vama koji poznate dramu emigracije usuđujem se sugerirati da ne zatvorite da ne zatvorite oči, srca i ruke onima koji kucaju na vaša vrata". 

Papa je kazao kako svaka religija treba promicati suglasje, pripomoći rastu kulture i ambijenta u punom štovanju ljudskog dostojanstva “uspostavom vitalnih veza između civilizacija, osjetljivosti i različitih tradicija”. Potrebno je odbaciti svaki oblik nasilja i na taj način se mogu poraziti oni koji traže “svim sredstvima da je manipuliraju i instrumentaliziraju”. 

Video: Papa Franjo u zrakoplovu pozdravlja novinare

Papa Franjo je zatim u palači Svetog Sinoda pozdravio bugarskog patrijarha Neofita, te su razmijenili govore. Papa je naglasio što veže katolike i pravoslavce i veliku ulogu koju je imao papinski predstavnik u Bugarskoj mons. Roncalli, budući Ivan XXIII., koji je tu bio od 1925. do 1934. godine. Ivan XXIII.  je pozvao na Drugi vatikanski koncil i predstavnike Bugarske pravoslavne crkve i od tada bugarska izaslanstva dolaze u Vatikan redovito. Bugarska pravoslavna zajednica u Rimu moli u crkvi koju im je na korištenja dala rimska biskupija. Papa Franjo se zatim povukao na kratku tihu privatnu molitvu u katedralu svetog Aleksandra Nevskog, sjedište bugarskog patrijarha. U podne je Franjo izrekao molitvu Kraljice Nebeske (Regina Coeli) koju je na trgu Aleksandra Nevskog pratilo oko tri tisuće osoba.

Poslijepodne je na Trgu kneza Aleksandra I. Papa Franjo je predvodio misu. U homiliji tijekom mise koju je predvodio u nedjelju popodne papa Franjo je upozorio kako je sivi pragmatizam najveća prijetnja društvenoj zajednici. Kazao je da neka Crkva ili osoba nisu mladi zbog godina koje imaju, već zbog duha i svjedočenja Isusove ljubavi.

Na putu u Bugarsku, što je njegovo četvrto putovanje u ovoj godini, Franjo je pozdravio novinare u zrakoplovu i zahvalio im se na njihovu radu, a onda se sa svakim rukovao. To je bila prilika i da mu se nešto daruje ili kratko pita. Dolaskom u Bugarsku, a tijekom ovog trodnevnog pohoda u utorak će biti u Skoplju, te posjetom Rumunjskoj koncem lipnja, papa Franjo se približava Rusiji. Sve ste bliže Rusiji, primijetila je ruska novinarka Vera Scherbakova, a papa Franjo je rekao: “Moram skočiti”. 

Foto: Silvio Tomašević

Potpisani dopisnik je papi poklonio knjigu Tajanstveni morčići (na tri jezika, osim na hrvatskom, tekstovi su napisani na talijanskom i engleskom jeziku) koju je napisao rođak Majke Terezije riječki draguljar (rođen u Skoplju, ali se davno preselio u Rijeku) Gjon Antoni. Morčići su obilježje Rijeke, a jedna kruna izrađena od morčića pohranjena je u riječkoj katedrali sv. Vida. Predgovor za knjigu je napisao riječki nadbiskup Devčić. Papa je sa zanimanjem slušao o knjizi. 

papa Franjo
1/14

U ponedjeljak će papa Franjo pohoditi gradić Rakovski, a u utorak odlazi u posjet Sjevernoj Makedoniji. Franjo će biti prvi papa koji će stupiti na makedonsko tlo. 

Prema pisanju nekih medija u Srbiji Nostradamus je prorekao kako će papa stradati u Skoplju. 

"Rimski prvosvećeniče, čuvaj se da se ne približiš mjestu koji zapljuskuju dvije rijeke, jer ćeš tu krv proliti, ti i tvoji, u mjesecu kad cvjetaju ruže", navodno je prorekao Nostradamus, prema pisanju srbijanskih glasila, te se naglašava kako su u Skoplju dvije rijeke, Vardar i Treska, a spominje se i da je srbijanski car Dušan okrunjen u Skoplju u 14. stoljeću. Među novinarima u papinoj pratnji prepričava se i to Nostradamusovo proročanstvo. 

 

Ključne riječi

Komentara 43

DI
dirižabl
09:48 05.05.2019.

Stari udbaš Tomašević

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
10:19 05.05.2019.

Pola papinih putovanja su više nego besmislena. Ide u Bugarsku a bugarska pravoslavna crkva ga neće dočekati, katolika u Bugarskoj skoro da i nema .. ??

Avatar YJAK_Y
YJAK_Y
10:22 05.05.2019.

Našla krpa zakrpu, Franjo i Silvije, masonerija i UDBA...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije