Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Godišnjica presude i smrti

VIDEO Uz uzvik 'general Praljak nije ratni zločinac' popio otrov iz skrivene bočice

Slobodan Praljak
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
Autori: Hina, Ivan Halar
29.11.2018.
u 08:01

Praljak je u haškoj sudnici, tijekom čitanja presude, uzviknuo 'general Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu' te potom popio sadržaj bočice koju je do tada skrivao.

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju potvrdilo je  29. studenog 2017. presude "bosanskohercegovičakoj šestorci" zbog zločina počinjenih u Bosni i Hercegovine tijekom rata 90-tih godina 20. stoljeća. 

Vijeće je utvrdilo postojanje udruženog zločinačkog pothvata u kojem su sudjelovali prvi predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman, bivši ministar obrane RH Gojko Šušak i bivši načelnik glavnog stožera HV-a general Janko Bobetko, bivši čelnik Herceg Bosne Mate Boban, bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić, njihov bivši ministar obrane Bruno Stojić, bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić i tadašnji načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić. 

Video - Godišnjica presude i samoubojstva generala pukovnika Slobodana Praljka

 

 

Jadranko Prlić dobio je 25 godina zatvora, Bruno Stojić 20, kao i Slobodan Praljak te Milivoj Petković. Valentin Ćorić osuđen je na 16, a Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Praljak je u haškoj sudnici, tijekom čitanja presude, uzviknuo 'general Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu' te potom popio sadržaj bočice koju je do tada skrivao.

Ubrzo nakon toga preminuo je. Po službenim informacijama to se dogodilo dva sata kasnije u bolnici Westeinde.

ICTY je zatražio od nizozemskih vlasti da i one provedu istragu.

Nizozemci su utvrdili da posjedovanje cijankalija nije kazneno djelo u Nizozemskoj. Preglom snimaka nadzornih kamera iz pritvora i prostorija Haškog suda nije uočeno ništa sumnjivo i nje se vidjelo niti da je Praljak nosio bočicu niti da mu je tko drugi dao.

Prema iskazima svjedoka s kojima je nizozemsko državno odvjetništvo razgovaralo Praljak je o samoubojstvu razmišljao neko vrijeme. On je već spakirao svoje stvari za slanje u Hrvatsku i s nekoliko se ljudi oprostio u nekoliko navrata no svjedoci su to povezivali s krajem žalbenog postupka.

Slobodan Praljak
1/6

U oproštajnom pismu obitelji napisao je da je davno odlučio okončati svoj život u slučaju osuđujuće presude.

Nizozemsko državno odvjetništvo navodi da se ne može isključiti da je Praljak bio dugo vremena u posjedu otrova jer se može spremiti u obliku suhe tvari i za samoubostvo je potrebna mala količina. "U tom kontekstu nije čudno da je doprema ili čuvanje tvari prošlo nezamijećeno", zaključili su Nizozemci.

U prosincu prošle godine ICTY je objavio da je neovisna stručna istraga provedena nakon samoubojstva generala Slobodana Praljka utvrdila da nije bilo nikakvih propusta ili manjkavosti u pravnom okviru Haškog suda u pogledu tretmana zatvorenika i da prema tome nije potrebna nikakva izmjena pravila o njegovu radu.

Praljkova odvjetnica Nika Pinter nakon njegova samoubojstva kazala je novinarima kako je Praljak to učinio jer nije mogao živjeti s presudom ratnog zločinca. Znatan dio javnosti Hrvatske i BiH, te vrh hrvatske politike doživjeli su presudu Slobodanu Praljku kao nepravdu.

Komentara 27

IP
info_punkt
14:54 29.11.2018.

a uz koji je uzvik privatizirao i opljačkao Chromos? Znate li da su u vlasništvu ovog skromnog voditelja laboratorija u srednjoj školi poslovne zgrade u Heinzelovoj i Radničkoj ulici u vrijednosti od više stotina milijuna eura?

DO
dobraviIa
15:02 29.11.2018.

general Praljak JEST ratni zločinac, pa je malo čudno što ga se ovdje spominje u gotovo pozitivnom kontekstu. Dok god ne budemo u stanju suočiti se sa svojom prošlosti, nema naprijed!

SA
sani1
14:45 29.11.2018.

Dobio što je zaslužio. Ni zer’cu manje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije