Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPETOST ZBOG DRAME U HAAGU

Pernar htio nastavak sjednice Sabora, Felak ga gađao, a Zekanović mu vikao: 'Ti si glup!'

sabor
Foto: Tea Romić
1/30
29.11.2017.
u 13:18

Nakon kratkog razgovora predsjedavajućeg Željka Reinera i Anke Mrak Taritaš, Reiner je odredio stanku od 10 minuta.

Napetost zbog presude šestorici bosanskohercegovačkih generala prenijela se i u Hrvatski sabor. Naime, nakon kraće stanke koja je dana nakon što je Slobodan Praljak popio otrov, potpredsjednik Sabora Željko Reiner zastupnike je izvijestio kako će stanka potrajati do 13 sati.

Nakon toga je Ivan Pernar iz Živog zida navodno negodovao što se sjednica ne nastavlja odmah, što se nije svidjelo dijelu zastupnika pa su se s njim krenuli prepirati Branimir Glavaš, Hrastov Hrvoje Zekanović i HDZ-ov Damir Felak.

Zekanović je Pernaru vikao da je glup, da se ide liječiti, a Felak je uzeo nešto čime je gađao Pernara. Nakon toga je saborska straža utrčala u sabornicu i spriječila daljnje eventualne sukobe.

 

U trenutku kada je Slobodan Praljak rekao da je popio otrov u haaškoj sudnici, određena je stanka u Saboru.

Usred govora Anke Mrak Taritaš, iz klupe se dignuo zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović i kazao što se dogodilo u haaškoj sudnici i tražio da se prekine sjednica. 

 

Nakon kratkog razgovora predsjedavajućeg Željka Reinera i Anke Mrak Taritaš, Reiner je odredio stanku od 10 minuta do 12 sati. 

– Bilo bi logično da Sabor prekine sjednicu. Uskoro će reći više predsjednik Sabora – kazao je Hrvoje Zekanović u hodniku Sabora. Oko podneva potpredsjednik Sabora Željko Reiner objavio je da proglašava stanku do 13 sati. 

Zekanović je kazao da zastupnici očekuju od predsjednika Sabora konkretnije informacije o zbivanjima Haagu, tako da su saborski hodnici trenutačno pusti dok zastupnici po sobama gledaju prijenos iz Haaga. 

"Krivo je što sam reagirao na takav način"

Hrastov Hrvoje Zekanović, koji se u sabornici verbalno sukobio s Ivanom Pernarom, kasnije je kazao da je mogao reagirati i na drukčiji način.

– Moram priznati da mi je krivo što sam reagirao na takav način, ali ne zbog onoga što je bilo rečeno, nego zbog toga o kome se radilo. Nažalost, moramo se naviknuti na neke ljude, da im ništa nije sveto. U teškim trenucima za hrvatsku državu kad su svi potreseni. oni i dalje pokušavaju širiti svoju demagogiju i populizam, jednostavno ne priznaju da je nekome u ovom trenutku teško, da je netko uznemiren. Sve to gledamo, a on to zanemari i cereka se, to je nedopustivo, upozorio sam ga više puta "pa nemoj se danas cerekati, stani na loptu..." Malo sam, moram priznati, prekardašio i mislim da imam dobro opravdanje i da će svi koji ovo gledaju razumjeti. Radi se o ključnom trenutku koji nas je duboko potresao, a kad imamo na umu da si je general Slobodan Praljak upravo pokušao oduzeti život zbog presude hrvatskoj državi, mislim da je reakcija primjerena onome što se događalo – objašnjava Zekanović. 

"On je bio vojnik od glave do pete"

Osvrnuo se i na sam postupak Praljka. – Kao vjerniku teško mi je govoriti o suicidu kao takvome i koliko sam uspio proniknuti u njegov lik i djelo, treba istaknuti njegovu odlučnost, on je bio vojnik od glave do pete, nije poznavao poraz, pa ako govorimo o njegovom činu, moramo to gledati kao na čin vojnika. On je prije svega vojnik koji je uvijek imao autoritet. Kad je trebalo za muslimane u BiH provesti humanitarni konvoj, on je bio prvi koji je to omogućio, tako da moramo gledati taj njegov postupak prije svega vojnički, vojnički je to razumljivo, a s ljudske strane se molimo da nije napravio ono što je pokušao – kaže Zekanović.

Brine ga i presuda, barem onaj dio koji smo dosad uspjeli čuti. – Konsternacija, zabrinutost, teško je naći prave riječi, mislim da svi hrvatski građani u ovom trenutku moraju biti itekako potreseni, na svu sreću ni jedan narod u svijetu ovo nije vidio. Od tisuća naroda na svijetu ovu situaciju da hrvatski vojskovođa, koji se borio za slobodu našeg naroda, napravi ovo pred kamerama, pred cijelim svijetom, to se ne događa svakome nego samo hrvatskom narodu. Činjenica da se Srbija, koja je evidentno agresor bila i u tom ratu i u ratu u Hrvatskoj, izvukla od svih mogućih presuda, a Hrvatska, koja je spasila vojnim akcijama BiH da opstane i omogućila Dayton, ta ista Hrvatska, HVO, i Hrvatska vojska danas su osuđeni kao ujedinjeni zločinački pothvat. Zašto? Možemo reći da u jednom trenutku hrvatske institucije nisu odradile svoj posao i da mi kao narod nismo tome pridavali značaj. Dok Praljak nije popio otrov, svima je to bila trećerazredna vijest. On je morao pokušati suicid pred kamerama da bismo se mi otrijeznili – zaključuje Zekanović. 

"HDZ priznaje sud, ali ne priznaje odluke"

Stanka koja je napravljena u Saboru do 13 sati kako bi doznali što se točno dogodilo u Haagu produžena je do 15 sati jer, kako je Željko Reiner rekao, do sada nisu uspjeli ništa doznati.

Ivan Pernar, koji je ranije danas sudjelovao u incidentu, komentirao je presudu. – HDZ pokušava smisliti što će reći i zato im trebaju sastanci i duge pauze. Činjenica je sljedeća: prema presudi Haaškog suda, predsjednik HDZ-a Franjo Tuđman sudjelovao je s još nekim drugim dužnosnicima iz BiH u zločinačkom pothvatu. Ono što će HDZ sada vjerojatno reći je licemjerno – da ne priznaje presudu. HDZ priznaje Haaški sud, ali je te iste generale, uključujući i Slobodana Praljka, isporučio Haagu. Pritom je teatralno i demagoški tvrdio, poput Ive Sanadera na splitskoj rivi, da su izdajice oni koji to rade. Ono za što je Sanader prozivao druge učinio je on sam i HDZ, te ljude je izdao i poslao ih u Haag, a sada će HDZ ponavljati mantru da ne prihvaćaju presudu. No, nije moguće prihvatiti mjerodavnost Haaškog suda, a negirati njegove odluke. Vi možete reći, kao što je svojedobno Tito govorio, ne priznajem ni sud ni njegove odluke. Ali, HDZ priznaje sud, a ne priznaje odluke. Mi u Živom zidu smatramo da je hrvatsko pravosuđe mjerodavno, da generali nisu ni trebali biti poslani tamo, već da im je trebalo suditi u Hrvatskoj ili u BiH – poručuje Pernar.

"S prijezirom odbacujem vašu presudu"

Nakon što je čuo da je pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora, general Slobodan Praljak popio je nešto iz male bočice, sjeo na svoj stolac i odmah poprimio izgled kao da je u bolovima i mukama. Sumnja se na mogućnost da je popio otrov, ali to nije potvrđeno. Izricanje presude je prekinuto stankom. 

Prije toga, čuvši presudu i izrečenu kaznu, Praljak je, i dalje stojeći, izjavio: "Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu". 

Vesna Škare Ožbolt za Novu TV kazala je da se ne čudi takvom Praljkovu potezu. "Nikad nisam vidjela takvo nešto, ali ovo me od generala Praljka ne čudi. Morate znati da je on izuzetno ponosan čovjek", kazala je Vesna Škare Ožbolt. 

Komentara 105

Avatar southman
southman
12:14 29.11.2017.

A vjerovatno će nazdraviti i bradati zaštićeni haški svjedok čije je svjedočenje sve ovo skupa i zakuhalo !

Avatar comparator
comparator
12:19 29.11.2017.

Hoće li konačno Hrvatska pokazati svoju suverenost odbaciti ovakve presude ?

DU
Deleted user
12:26 29.11.2017.

drzi se generale, glede i unatoc spodobama stranim i domacim; Hrvatska postoji - nije imala pretenzije na tudje i to pokazuju sve presude do sada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije