Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ESKALACIJA SUKOBA

VIDEO Što je i kako funkcionira Iron Dome, sofisticirano oružje koje je jučer upotrijebio Izrael?

Foto: Tomer Neuberg/XINHUA/PIXSELL
1/15
12.05.2021.
u 09:12

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je Hamas "prešao crvenu liniju" ispaljujući rakete prema Jeruzalemu prvi put u nekoliko godina

Vojna eskalacija između Hamasa i Izraela porasla je u noći s utorka na srijedu nakon što je islamistički pokret Hamas zasuo izraelsku metropolu Tel Aviv kišom raketa, a izraelska vojska uzvratila zračnim udarima na Pojas Gaze.

U izraelskom napadu potpuno je uništena dvanaesterokatnica u središtu Gaze u kojoj su čelnici Hamasa imali svoje urede, izvijestio je AFP. Hamas je zauzvrat ispalio 130 raketa na izraelsku metropolu Tel Aviv, gdje su se tijekom večeri oglasile sirene.

Troje Izraelaca ozlijeđeno je nakon što je jedna od raketa pogodila autobus u gradu Holonu, odmah južno od Tel Aviva.

Troje Izraelaca ubijeno je u raketiranju, javlja izraelski mediji Haaretz, uključujući ženu u predgrađu Tel Aviva, u Rishon Lezionu. Još osam Izraelaca je ozlijeđeno. Ranije su pogođeni i gradovi Ashkelon i Ashdod, južno od Tel Aviva.

Izrael je nakon napada odgovorio zračnim udarima na Gazu. Izraelci kažu da su pogodili 150 ciljeva u Gazi.

Međutim, cijeli su svijet obišli prizori "crvenih letjelica" koje obasjavaju nebo iznad Izraela i presreću projektile Hamasa. Mnogi laici upitali su se o kakvom je sustavu riječ i kako točno funkcionira u smislu obrane.

VIDEO Kako funkcionira izraelski Iron Dome

Naime, izraelski Iron Dome (željezna kupola) sustav je protuzračne obrane koji su razvile izraelske tvrtke Rafael Advanced Defense Systems i Israel Aerospace Industries, a uz financijsku i tehničku potporu Sjedinjenih Država.

Prvi put sustav je upotrijebljen 2011. godine. Dizajniran je za zaustavljanje raketa i topništva kratkog dometa poput onih ispaljenih iz Gaze. Iron Dome oslanja se na sustav radara i analize kako bi utvrdio je li dolazna raketa prijetnja, pucajući presretačem samo ako dolazna raketa ide prema naseljenom području ili važnom objektu.

Presretači koji vertikalno pucaju iz mobilnih jedinica ili sa statičnog mjesta lansiranja, dizajnirani su da detoniraju dolaznu raketu proizvodeći eksplozije na nebu, piše Washington Post

Obrambeni dužnosnici istaknuli su ovog tjedna, obraćajući se nacionalnim novinama Israel Hayom, da se hardver nije promijenio od kada je sustav prvi put postavljen, ali da su promjene softvera učinile sustav sposobnijim tijekom godina. 

Izraelski dužnosnici i vojne tvrtke kažu da je sustav svih ovih godina zaustavio tisuće raketa i projektile neprijateljskog topništva da ne pogode ciljane mete, s uspjehom većim od 90 posto.

Međutim, neki obrambeni analitičari dovode u pitanje te brojke, tvrdeći da su izraelske brojke za uspješno presretanje nepouzdane i da su se skupine, uključujući Hamas i Islamski džihad, koje su gađale rakete i topništvo iz Gaze prilagodile tom sustavu.

Podsjetimo, u izraelskim napadima borbenim zrakoplovima i helikopterima poginulo je dosad najmanje 28 Palestinaca, među kojima desetero djece, a 125 ljudi je ranjeno, priopćilo je ministarstvo zdravstva u Gazi. Zapovjednici Hamasa i Islamskog džihada, druge oružane skupine u Pojasu Gaze, poginuli su u tim udarima, potvrdile su te oružane skupine.

Međunarodna zajednica apelira na obje strane da prekinu sukobe koji traju već danima.

Napad na Gazu

Foto: Habboub Ramez/ABACA/PIXSELL

Militantna skupina Hamas, koja kontrolira Gazu, poručila je da djeluje u obrani jeruzalemske džamije Al-Aqsa od izraelske "agresije i terorizma" nakon što je to mjesto, koje je sveto za muslimane i Židove, u ponedjeljak bilo poprište sukoba izraelske policije i Palestinaca, u kojima su ozlijeđene stotine ljudi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je Hamas "prešao crvenu liniju" ispaljujući rakete prema Jeruzalemu prvi put u nekoliko godina. 

"Vojska je od jučer (ponedjeljak) izvela stotine napada na Hamas i Islamski džihad u Gazi (...) Dodatno ćemo pojačati snagu naših napada", rekao je Netanyahu u videoporuci koju su objavile njegove službe, dodajući da će Hamas "dobiti batine kakve nije očekivao".

Komentara 15

KI
kimi
10:25 12.05.2021.

Nisam baš stručnjak za ovu temu ali da li se samo meni čini da je ta gvozdena kupola poprilično šuplja?

Avatar dzambo
dzambo
10:46 12.05.2021.

Koliko za sad stoji oko 90% ispljenih raketa od Palestinaca je ovaj ''stoj'' uhvatio.....znaci na svaki 10 ispaljenih raketa 1 raketa prolazi....nije lose...nije lose........

Avatar superhik74
superhik74
22:46 12.05.2021.

Toliko dobro "funkcionira" da im cijeli Tel Aviv i jos par gradova gore od raketa iz kucne radinosti napravljenih u garazi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije