Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJETKO VIĐENA U JADRANU

VIDEO Spasili najveću morsku kornjaču kod Maslenice: 'Nije bilo najjednostavnije. Bila je zapetljana'

Foto: Tomislav Baričević
1/2
04.09.2021.
u 18:52

Konope moraš maknuti rukom pa onda moraš paziti da je ne zarežeš s nožem. Ona se, naravno, miče i pokušava pobjeći, ali ako pobjegne s tim konopima to je onda to - kazao nam je.

Kad se skiper Buco iz Zagreba uputio na svoju prvu vožnju nije mogao ni sanjati kako će upravo zajedno sa svojim prijateljima sudjelovati u spašavanju najveće morske kornjače na svijetu - sedmopruge usminjače. Nije libio ni trenutka kad je vidio kornjaču već je odmah zatražio pomoć te su on, Hrvoje Vulić i Tomislav Baričević brzom reakcijom spasili životinju. 

Kako je spašavanje proteklo, ispričao nam je Hrvoje Vulić, vlasnik tvrtke za iznajmljivanja brodova Maslenica Boat Excursions & rent-a-boat. 

- Skiper Buco iz Zagreba otišao je na prvu vožnju kad je primijetio zapetljanu kornjaču. Vratio se brzo na rivu na Maslenici gdje se, inače, nalazimo i ispričao nam. Mi smo doskočili i brzo smo našli kornjaču. Bila je 10 puta zamotana u konope - ispričao nam je Vulin i istaknuo kako nije bilo najjednostavnije spašavanje jer su konopi bili i oko vrata kornjače, ali i peraja. 

- Konope moraš maknuti rukom pa onda moraš paziti da je ne zarežeš s nožem. Ona se, naravno, miče i pokušava pobjeći, ali ako pobjegne s tim konopima to je onda to - kazao nam je. 

Kaže da nije bilo vidljivih ozljeda na kornjači, barem ih oni nisu vidjeli. 

Naveo nam je i to da su bili uvjereni kako je riječ o glavatoj želvi, no kako su snimke spašavanja proslijedili Institutu Plavi svijet u Velom Lošinju oni su im rekli kako je ustvari riječ o sedmoprugoj usminjači. 

- Rekli su nam da je u Jadranu u posljednjih 130 godina viđena 30 puta - naveo je i nadometnuo kako su imali sreću i jedinstvenu priliku biti ti koji su vidjeli primjerak te nevjerojatne vrste 31 put. 

Nevjerojatna vrsta

Sedmopruga usminjača najveća je od svih morskih kornjača na svijetu. Može narasti preko 2 metra s težinom i do 900 kg. 

Riječ je o vrsti reptila koja je posljednji preostali primjerak porodice kornjača čije evolucijsko porijeklo ide sto milijuna godina u prošlost. Nekoć davno su bile rasprostranjene diljem cijelog svijeta, no broj im drastično pada te su proglašene ugroženom vrstom

Ključne riječi

Komentara 5

PU
Pulchrum
20:55 04.09.2021.

Bravo, ljudi

DU
Deleted user
21:21 04.09.2021.

Jadna kornjačica. Neka je sve, Bogu hvala, dobro (po nju) završilo. :)

Avatar Agramer000
Agramer000
23:50 04.09.2021.

Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije