Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Anto Đapić:

VIDEO 'Škoro je destilat HDZ-a. Obraća se napaćenom narodu, a vozi se u Mercedesu'

Predsjednički izbori: Anto Đapić u studiju Večernjeg TV
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/9
11.12.2019.
u 12:00

Đapić smatra da je u Hrvatskoj došlo do ugroze identiteta. – Mislim da je problem bio što se nakon smrti Franje Tuđmana nije nastavila državotvorna politika – rekao je Đapić.

U Hrvatskoj je došlo do ugroze identiteta, rekao je danas predsjednički kandidat Anto Đapić u razgovoru za Večernji TV te poručio da se umjesto antifašizma u Ustav treba ugraditi kršćanstvo. Odbacio je tvrdnje da uzima glasove drugim kandidatima na desnici te, među ostalima, kritizirao protukandidata Miroslava Škoru.

Đapić, koji se predstavlja kao jedini autentični kandidat desnice, tvrdi da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro ne mogu zastupati desnicu jer se ne bave pitanjima identiteta hrvatskog naroda.

– Cijeli sam svoj život bio na tim pozicijama, kreirao sam ideologiju, politiku, strategiju, taktiku – rekao je Đapić.

Dodao je da se prije deset godina povukao zbog spleta okolnosti te da se tijekom njegove političke hibernacije na nacionalnoj razini dogodilo da je desnica izgubila svoj identitet i da je razmrvljena.

Pogledajte razgovor:

– Svi koji su govorili da sam grobar pravaštva nisu uspjeli deset godina predstaviti svog kandidata nego se kriju pod skutima HDZ-a ili podupiru kandidata koji je također destilat HDZ-a, kao što je gospodin Škoro – rekao je Đapić.

Kaže da želi upozoriti kako glasovanje za pojedine kandidate koji se predstavljaju kao domoljubi "nije to". Napomenuo je da je bio u Domovinskom ratu te da je gradio hrvatsku slobodu politički, ali i oružjem.

– Moj cijeli životni put određen je desnicom – rekao je.

Komentirajući okupljanje novih snaga desnice rekao je da je zapravo riječ o sukobu unutar HDZ-a, što je tipično za "kriptodesnicu, bivše pravaše, suvereniste".

– Oni traže skute pod koje će se sakriti. Ne može se poreći da Škoro ima popularnost, svi koji se oko njega okupljaju, okupljaju se zbog svoje slabosti. Kakve veze ima Most s hrvatskom desnicom? – rekao je Đapić.

Komentirajući konstataciju voditeljice Ive Boban Valečić da mu ankete ne daju previše šanse, Đapić je rekao da nema nerealne ciljeve, već želi dokazati da nije grobar pravaštva.

– Upravo obrnuto, pravaštvo se bez mene  raspalo u paramparčad, što bi rekli Srbi – rekao je Đapić. Dodaje da mu je najbitnije da istakne što je bitno za Hrvatsku, što prema njemu dosad u kampanji nismo čuli, već se čuje previše kuknjave i kmečanja, a premalo ponosa i dostojanstva.

– Jedan protukandidat rekao je da se obraća napaćenom hrvatskom narodu, a vozi se u S Mercedesu – rekao je Đapić, aludirajući na Škoru.

Odbacio je tvrdnje da otima glasove drugih na desnici rekavši da je demokratsko pravo svakoga da se kandidira.

Komentirao je i tvrdnju voditelja Velimira Bujanca, koji podržava Miroslava Škoru, a koji je rekao da je Đapić možda posudio potpise od Ivana Anušića, šefa stožera Kolinde Grabar-Kitarović. Na pitanje o odnosima s Anušićem, kaže da imaju korektne odnose i da je on bio član HSP-a.

VIDEO Sučeljavanje Ivan Anušić, Mate Mijić i Dražan Dizdar:

– Moji su odnosi godinama bili mnogo bolji s Velimirom Bujancem. Međutim, Bujanec si je umislio u glavi da on kreira hrvatsku desnicu i ono što on smatra – da tako treba biti – rekao je Đapić te poručio da bi Bujanec, da ima hrabrosti, pozvao Škoru i njega u emisiju.

– Nakon te emisije Škorine šanse bit će nikakve – uvjeren je Đapić.

Đapić smatra da je u Hrvatskoj došlo do ugroze identiteta.

– Mislim da je problem bio što se nakon smrti Franje Tuđmana nije nastavila državotvorna politika – rekao je Đapić.

Kritizirao je i floskulom nazvao antifašizam rekavši da "ništa što je anti ne može biti pozitivno" te poručio da se umjesto antifašizma u Ustav treba ugraditi kršćanstvo.

– Mi smo jedina zemlja koja ima definiran antifašizam kao neku vrijednost. To je pravi arhaizam – smatra Đapić. 

– Ako se ne vratimo kršćanstvu kao temeljnom identitetu hrvatskog naroda, mi ćemo sve više tonuti – poručio je.

Izrazio je želju da se u tom pogledu približimo europskim zemljama kao što je Mađarska te Višegradskoj skupini koja, kako smatra, štiti kršćanske korijene Europe.

Na pitanje bi li zbog migranata postavio žilet-žicu na granici s BiH, Đapić je rekao da bi, tamo gdje se pojavljuju krizni momenti, kao sad u Bihaću. Međutim, dodao je da to nije trajno rješenje zbog odnosa s Hrvatima u BiH.

Kaže da HSP nikad nije bio protiv cjelovite BiH te da to nije ni danas, ali da Hrvati u BiH trebaju imati puni suverenitet. Rekao je da je bošnjačka politika vrlo žestoka te da je hrvatsko pravo tome se suprotstaviti.

Komentara 126

DU
Deleted user
14:00 11.12.2019.

Ne mogu razumjeti kako je Anto Đapić uopće mogao skupiti potpise za kandidaturu.

BR
Brandfackel2
13:45 11.12.2019.

Đapiću, imaš sigurne glasove svih koji se u RH bave svinjogojstvom.

CE
cenzura
13:56 11.12.2019.

Samo naivac ne kuži koja je Đapiću tvoja uloga! Otkinuti poneki glas Škori i ništa više. HDZ ti je skupio potpise i plaća ti "kampanju" da rovariš protiv Škore. Ni jednu riječ nisi rekao protiv KGK ni Milanovića a primjeti sam da se super slažeš i sa onom iz RF-a. Bolje ti je a se povučeš da se ne sramotiš više!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije