Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Video sastanak župana o aktualnim pitanjima u regionalnoj samoupravi

Video sastanak župana o aktualnim pitanjima u regionalnoj samoupravi
Foto: Hrvatska zajednica županija
1/3
04.12.2020.
u 09:24

Na sjednici se raspravljalo o regionalnim centrima kompetentnosti, upravljanju državnom imovinom te uspostavi javnog linijskog prijevoza.

Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održana je u srijedu 2. prosinca putem video veze, a predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk naglasio je važnost digitalne transformacije u javnoj upravi, posebice s obzirom na okolnosti u „novom normalnom“.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk
Foto: Hrvatska zajednica županija

Nastavno na zaključke sastanka s Vladom Republike Hrvatske, razgovaralo se o daljnjim koracima u zakonskim propisima koji se tiču uspostavljanja usluga javnog prijevoza, mogućnostima decentralizacije kroz Zakon o upravljanju državnom imovinom te regionalnim centrima kompetentnosti. „Proteklu godinu obilježilo je povjeravanje poslova ureda državne uprave županijama i daljnji rad na optimizaciji i digitalizaciji javne uprave. Sastanci s Vladom, ali i ministrima pojedinačno, platforma su sinergije, dijaloga i komunikacije koja omogućuje ostvarivanje politike decentralizacije i ravnomjernoga regionalnog razvoja Hrvatske“, istaknuo je Pauk.

Podsjećamo, reformom javne uprave su županije preuzele dvjestotinjak poslova ureda državne uprave koji su sada integrirani u županijsku upravu. Dugoročno su ostvarene financijske uštede, a za građane reforma znači bržu i efikasniju javnu uslugu.

Korak dalje u decentralizaciji župani vide i u upravljanju državnom imovinom, zbog čega će se pokrenuti inicijativa za decentralizirano upravljanje nekretninama koje nisu od strateškog gospodarskog razvojnog interesa za Republiku Hrvatsku.

Regionalni centri kompetentnosti, njih 25 na području Republike Hrvatske, mjesta su izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojima će se provoditi programi redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja kao i drugi oblici formalnog i neformalnog obrazovanja. „Smatramo da će ovih 25 centara zaista promijeniti lokalnu zajednicu i želimo se aktivno uključiti u njihov rad te biti spona između „terena“ i institucija“, ističe Pauk. 

Vesna Hajsan Dolinar, zamjenica župana Karlovačke županije
Foto: Hrvatska zajednica županija

Primjer takvih centara predstavila je Vesna Hajsan Dolinar, zamjenica župana Karlovačke županije. U Karlovačkoj županiji je Ministarstvo znanosti i obrazovanja imenovalo dva centra kompetentnosti, i to u sektorima strojarstva te elektrotehnike i računalstva, a nositelj oba centra je Tehnička škola Karlovac.

„Regionalni centri kompetentnosti značajan su iskorak u unapređenju kvalitete sustava strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj, a funkcionirat će kao mjesta izvrsnosti u kojima se, uz osnovnu djelatnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te učenje temeljeno na radu, omogućuje osposobljavanje, trajno usavršavanje i cjeloživotno učenje.“, rekla je Hajsan Dolinar. U planu su i dva nova centra kompetentnosti. Treći, u sektoru turizma i ugostiteljstva razvijat će Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac u partnerstvu s Ugostiteljskom školom Opatija, a četvrti u sektoru poljoprivrede razvijat će Prirodoslovna škola Karlovac u partnerstvu s Poljoprivredno-prehrambenom školom u Požegi.

Predstavljen je i Program rada Hrvatske zajednice županija za 2021. godinu, u kojoj će se nastaviti raditi na digitalizaciji svih procesa, na domaćem i međunarodnom „terenu“. Promicanje interesa regionalne samouprave nastavit će se kroz predstavnike županija koji sudjeluju u radu Europskog odbora regija, Vijeća europskih općina i regija te Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije