Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Zapošljavanje stranaca će regulirati na novi način. Plenković: Vlada je u Rijeci itekako bila prisutna

Andrej Plenković
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
06.02.2020.
u 15:40

Premijer Plenković se na početku sjednice Vlade osvrnuo i na jutrošnji susret s papom Franjom

Na samom početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković komentirao je nedavne medijske kritike o tome kako se Vlada RH postavila prema proslavi u Rijeci koja je postala europska prijestolnica kulture.

- Čestitam Rijeci na otvaranju europske prijestolnice kulture. Bilo je jako puno bizarnih opaski u medijima. Vlada RH je godinama financijski podržavala taj projekt, na otvorenju je bilo više ministara, dakle Vlada je itekako bilo prisutna. A sljedećih mjeseci Rijeka će biti središte brojnih aktivnosti, a i ja ću sigurno i osobni biti nazočan na nekim aktivnostima. Nema mjesta špekulacijama, ili bilo kakvim rezervama Vlade prema Rijeci i tom važnom događaju. Uz  naše predsjedanje Vijećem EU i ova je manifestacija za Hrvatsku bitna - zaključio je Plenković.

Premijer se osvrnuo i na jutrošnji susret u Vatikanu s papom Franjom, na kojem ga je pratilo i više ministara.

- Jutros smo imali primanje kod Svetog Oca pape Franje. Bilo je zaista vrlo ugodno, obnovili smo mu poziv za posjet Hrvatskoj, predstavili prioritete našeg predsjedanja Vijećem EU, tema koje se odnose na klimatske promjene, a razgovarali smo i o bilateralnim odnosima Hrvatske i Svete Stolice, istaknuli smo kako su oni izvrsni - rekao je Plenković, a potom je ponovio da je hrvatska argumentacija prevagnula u sporu sa Slovenijom:

- Osvrnut ću se kratko na presudu Europskog suda u vezi tužbe Slovenije gdje se sud proglasio nenadležnim. Vrlo otvoreno - riječ je o pobjedi naših pravnih argumenata. Cijelu ovu temu smo sve godine našeg mandata vodili vrlo smireno, štiteći našu teritorijalnu cjelovitost. Pozivam još jednom Sloveniju kao prijateljsku državu za nastavak razgovora i pronalazak obostrano prihvatljivog rješenja za pitanje granice - zaključio je Plenković.

 Vlada je sa sjednice uputila u Hrvatski sabor prijedlog zakona o strancima (EU) kojim se na drugačiji način regulira zapošljavanje stranaca, budući da Vlada više neće utvrđivati godišnju kvotu dozvola za njihovo zapošljavanje.

Poslodavci bi se ubuduće za pronalaženje radne snage obraćali Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ), koji će im izdati mišljenje nakon što provede test tržišta rada.

"Ako se utvrdi da nema nezaposlenih osoba u Hrvatskoj koje ispunjavaju zahtjeve poslodavaca, HHZ će izdati pozitivno mišljenje za zapošljavanje stranaca. Tek nakon toga poslodavci mogu podnijeti zahtjev za izdavanjem dozvola za boravaka i rad u policijskim upravama odnosno postajama", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Zakonom je propisano i da taj postupak pred nadležnim tijelima do izdavanje dozvole za boravak i rad može trajati najviše 45 dana, a propisane su i iznimke od provedbe testa tržišta rada vezano uz deficitarna zanimanja - kada je taj rok 15 dana, a u slučaju sezonskog rada od 90 dana - rok je 10 dana.

Odluku o zanimanjima za koje poslodavac nije dužan zatražiti provedbu testa tržišta rada, Upravno vijeće HZZ-a je dužno donijeti u roku od 8 dana od stupanja na snagu ovog zakona, a predviđeno je da on stupi na snagu od početka iduće godine.

Zakonom se uvodi i novi institut dugotrajne vize, u slučaju da je državljaninu treće zemlje odobren privremeni boravak u jednu od svrha propisanih zakonom (rad, spajanje obitelji, studiranje, istraživanje, srednjoškolsko obrazovanje), odnosno ako mu je izdana dozvola za boravak i rad, a za ulazak u Hrvatsku mu je potrebna viza, naveo je Božinović.

Povoljnije je i reguliranje privremenog i stalnog boravka za pripadnike hrvatskog naroda sa stranim državljanstvom ili bez državljanstva, a koji imaju potvrdu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske - jer neće trebati ispunjavati uvjet od 5 godina zakonitog boravka, već samo 3 godine. Također pod povoljnijim uvjetima stalni boravak mogu steći i članovi obitelji hrvatskog državljana - jer neće trebati ispunjavati uvjet od 5 godina zakonitog boravka, već samo 4 godine.

U Sabor su upućeni i konačni prijedlog zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta kojim se želi čuvati trajna uspomena i sjećanje na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu te potaknuti razvoj grada.

Poseban domovinski pijetet obuhvaća sjećanje na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu, dostojno obilježavanje dana posebnog domovinskog pijeteta u Vukovaru, označavanje vukovarskih mjesta stradavanja i sjećanja iz Domovinskog rata, odgovarajuće odgojno-obrazovne i znanstvene aktivnosti i dr.

Područja posebnog domovinskog pijeteta su područje Grada Vukovara i naselje Bogdanovci u Općini Bogdanovci.

Zakonom će se uspostaviti posebno međuresorno tijelo - Vijeće za domovinski pijetet, mir i razvoj, kao stalno, međuresorno tijelo od 15 članova koje će imenovati Vlada na vrijeme od četiri godine.

Saboru je upućen i konačni prijedlog zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana na Republiku Hrvatsku, kojim bi ta bolnica postala Nacionalna memorijalna bolnica te bi svu brigu oko vođenja i poslovanja, kao i sredstva za njezin rad, osiguravalo Ministarstvo zdravstva.

Vlada je donijela i rješenje o raspuštanju Gradskog vijeća grada Orahovice te Općinskog vijeća općine Otok zbog toga što u zakonom određenom roku - do kraja prošle godine - nisu osvojile proračun za ovu godinu godinu niti odluku o privremenom financiranju.

Prijevremeni izbori održavaju se u roku od 90 dana od dana raspuštanja predstavničkog tijela, a u slučaju podnošenja tužbe predsjednika raspuštenog predstavničkog tijela Viskom upravnom sudu protiv rješenja o raspuštanju, u roku od 90 dana od objave odluke Suda ako je tužba odbačena ili odbijena.

Ključne riječi

Komentara 6

RO
ronyday
16:10 06.02.2020.

Svatko pametan tko je prisustvovao ovoj sramoti u Rijeci bio je šokiran, zato je bolje i Plenkoviću što nije mogao tu prisustvovati, jer bi morao komentirati, a za ovaj vašar histeričnih imbecilija teško je naći pozitivne riječi u svezi sa kulturom

JO
JOHNNY
15:56 06.02.2020.

Tako je, proglašavanje Suda nenadležnim potvrda je hrvatskih argumenata. Prijatelji Slovenci se moraju naučiti suživotu u okviru EU i prestati zagorčavati život susjednim državama.

MA
manipulacija
15:56 06.02.2020.

Mislim da je Plenkovićevo pojavljivanje na sastanku u Portugalu gdje se pokušava postići dogovor o novom proračunu ipak bilo važnije od pojavljivanja u Rijeci. Rijeka je prijestolnica kulture cijelu godinu tako da stigne otići na razne buduće manifestacije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije