Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domovinski rat

VIDEO 'Nismo znali tko puca po nama. Ljudi su virili iza kuća, kukuruza... To me polomilo'

Domovinski rat
Foto: Studio23
1/2
01.10.2019.
u 21:46

Nakon što je Pakrac obranjen u kolovozu i rujnu, 26. rujna 1991. se poduzima novi proboj hrvatskih snaga u Pakrac, dovozi se prvih 6 tenkova, podiže se organizacija obrane na višu razinu i stvaraju ključni preduvjeti za daljnju obranu...

Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu bila je od posebnog značaja jer je sa zaposjednutog dijela bilo moguće izvršiti proboj do državne granice sa sjeverne strane bojišnice i time odsječi Istočnu Slavoniju, iz pravca Okučani - Novska izbiti prema Zagrebu i spojiti se sa snagama koje su bile u Petrinji, a sa Bilogore se spustiti u Varaždin gdje se nalazila velika vojarna sa ogromnim skladištima.

U pravcu Nove Gradiške, odnosno istoka, ove snage su vršile snažan pritisak kako bi se spojile sa glavnim napadnim snagama koje su zapele na prostoru Vukovara i Vinkovaca. No neprijatelj je imao slabu točku na važnim prometnim pravcima u Pakracu i Kamenskoj. Osim toga, glavninu snaga je koncentrirao na točke kao što su Novska, Pakrac i Nova Gradiška i nije bio u stanju pokriti tako širok prostor.

Nakon što je Pakrac obranjen u kolovozu i rujnu, 26. rujna 1991. se poduzima novi proboj hrvatskih snaga u Pakrac, dovozi se prvih 6 tenkova, podiže se organizacija obrane na višu razinu i stvaraju ključni preduvjeti za daljnju obranu. U isto vrijeme, alternativni put u sjeverni dio Zapadne Slavonije, Okučane - Bijele Stijene - Kamenska, također dolazi pod udar hrvatskih snaga koje, dok se vrši proboj za Pakrac, ulaze u borbu sa neprijateljskim snagama koje su branile Kamensku.

Nakon žestokih neposrednih borbi hrvatske snage se povlače, no zauzimaju linije koje će Požegu držati dalje od neprijateljske topničke vatre, kao i artiljerijsku kontrolu nad samom prometnicom. Mada je rat tek počeo, neprijetelj je jasno pokazao svoje ranjive točke, koje će hrvatske snage, uz velike žrtve, iskoristiti za oslobađanje ovog prostora.

Više možete doznati u priloženom videoklipu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23.

Komentara 45

FA
fake
22:39 01.10.2019.

Direkt, nakon bežanije popravlja opanke u Banja Luci.

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
22:38 01.10.2019.

Dani ponosa

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
22:38 01.10.2019.

Dani ponosa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije