Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hassan Haidar Diab:

VIDEO 'Nemoguće je da je al-Bagdadi tamo boravio, a da Turska to nije znala'

Večernji TV: Hassan Haidar Diab o smrti Abua Bakra al-Bagdadija
Foto: Večernji list
1/2
29.10.2019.
u 16:56

- Zašto se Turska od početka borila rukama i nogama i pokušavala na različite načine spriječiti vojnu ofenzivu na zadnje uporište džihadističke skupine u Idlibu? - upitao se naš novinar Hassan Haidar Diab

Nemoguće je da se vođa Islamske države nalazio nekoliko kilometara od Turske i normalno komunicirao sa svijetom, a da turska vlast za to nije znala, rekao je Večernjakov novinar Hassan Haidar Diab u današnjoj emisiji Večernjeg TV-a o smrti vođe Islamske države Abua Bakra al-Bagdadija.

Al-Bagdadi se raznio tijekom američke vojne operacije u nedjelju u sirijskoj sjeverozapadnoj pokrajini Idlib, blizu granice s Turskom.

Diab je između ostalog podsjetio da je oko 40-50 tisuća džihadista ušlo u Siriju kroz Tursku. Smatra da se u ovom slučaju postavlja pitanje je li doista turska obavještajna služba odnosno vojska toliko nemoćna - ili je postojao nekakav dogovor. Da je dogovor postojao, smatra, dokazuje činjenica da su iz ureda turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana rekli da pokreću istragu da vide kako je al-Bagdadi boravio ondje i cijelo vrijeme komunicirao pomoću turske SIM-kartice.

- Nemoguće je da je on tamo boravio, a da Turska nije znala - rekao je Diab, dodajući da jedna stvar baca sumnju na cijelu situaciju.

- Zašto se Turska od početka borila rukama i nogama i pokušavala na različite načine spriječiti vojnu ofenzivu na zadnje uporište džihadističke skupine u Idlibu? - upitao se Diab.

- Ako ne Erdogan, onda je turska obavještajna služba sigurno znala gdje se nalazi al-Bagdadi - poručio je.

Ističe i kako je američki predsjednik Donald Trump zahvalio Turskoj, ali istovremeno nije rekao da su pomogli. Diab smatra da su u lociranju al-Bagdadija SAD-u pomogli Kurdi.

- Bez obzira na moć i snagu zapadne obavještajne službe, mislim da Trump i Amerika ne bi saznali gdje se nalazi bez suradnje s Kurdima - kaže.

Je li Islamska država sada obezglavljena ili će doći netko drugi tko će ih povesti? Kad je ubijen talibanski lider Mula Omar, mnogi su mislili da su talibani gotovi, a danas kontroliraju dvije trećine teritorija u Afganistanu, a slična je situacija i s al-Qaedom, istaknuo je Diab.

Diab je komentirao i situaciju u drugim zemljama u regiji pa je tako rekao da je Irak od jedne od najbogatijih zemalja završio u kaosu, dok je Libanon talac regionalnog rata.

Što je još rekao Hassan Haidar Diab pogledajte u videu.

Komentara 15

Avatar Mad Rascal
Mad Rascal
20:35 29.10.2019.

Pa, tko je kupovao jeftinu naftu koju su teroristi prodavali sa okupiranih podrucja? I Amerikanci su znali za to. To je bio pokretni naftovod... na stotine i tisuce cisterni sa podrucja koje je kontrolirao ISIL u pravcu Turske..., to se i iz svemira vidjelo! I nije nikakva tajna da su informacije o mjestu prebivalista tog al-Baghdadija dosle od Kurda a ne od Turaka, to su objavili mnogi mediji. Turci su mozda dozvolili Amerima da koriste svoje baze u Turskoj za tu operaciju i u tome je sva njihova "zasluga". A Zapad zivi u zabludi ako misle da ce eliminacijom njihovih celnika obezglaviti teroriste! Njih najvjerojatnije ima na desetke, jos inteligentnijih i krvolocnijih, koji cekaju na priliku da preuzmu upraznjenu poziciju. A o zapadnim obavjestajnim sluzbama ne bih ni komentirao... dovoljno se osvrnuti na sve teroristicke napade u Europi u zadnjih desetak godina! Oni pojma nemaju sto se desava u njihovom dvoristu, da nije bilo Kurda taj al-Baghdadi bi im se jos uvijek doslovice ispred nosa smijao u facu, kao sto je to i cinio sve ove godine... I ako itko od zapadnih politicara ima imalo karaktera i obraza, onda bi morali napraviti plan za Kurde, narod koji broji nekih 25 milijuna dusa zasluzuje svoju drzavu, tocka!

DU
Deleted user
17:17 29.10.2019.

Dobro jutro Hassane.

PR
prajdali100
19:56 29.10.2019.

Pa to je jasno kao dan.Erdogan vodi prljavu i pokvarenu politiku a " diplomatski rječnik" mu je na razini uličara.Čisto zlo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije