Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUDJELUJE U NATO-ovim OPERACIJAMA

VIDEO Napravljen remont hrvatskih helikoptera MI-171Sh

Let helikoptera
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/18
23.09.2019.
u 17:21

Ugovor o remontu deset helikoptera MI-171Sh u vrijednosti 206.943.143,20 kuna s PDV-om, potpisan je 2017. godine sa Zrakoplovno tehničkom centrom d.d. Inozemni partner ZTC d.d. u provedbi remonta bila je ruska tvrtka „Russian Helicopters“ iz Ruske Federacije sa svojom tehničkom podrškom.

Prezentacija završetka remonta helikoptera Mi-171Sh iz sastava Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva održana je u vojarni "Pukovnik Marko Živković“ na Plesu, javlja Ministarstvo obrane. 

Prezentaciji su prisustovali potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, veleposlanik Ruske Federacije u RH Anvar Azimov, zamjenik načelnika GS OS RH general-pukovnik Drago Matanović, direktor Glavnog stožera viceadmiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, predstavnici Zrakoplovno-tehničkog centra i drugi visoki uzvanici.

Krstičević: Mi vojsku nismo naslijedili, mi smo je stvarali

- Drago mi je vidjeti ovdje postrojene remontirane helikoptere Mi-171 Sh jer ste na taj način dobili vrijedno sredstvo koje će u sljedećim godinama osigurati vašu punu operativnu sposobnost i spremnost u izvršenju svih zadaća”, kazao je ministar čestitavši ovim putem pripadnicima Eskadrile njihov dan, u spomen na 23. rujna 1991. godine kada je prvi transportni helikopter preletio na oslobođeno letjelište Lučko.

Podsjetio je kako je upravo taj helikopter bio početak stvaranja eskadrile koja danas, 28 godina kasnije, u svome sastavu broji 24 helikoptera.

- Danas se s ponosom prisjećamo tih teških trenutaka u kojima je ustrojena najstarija helikopterska eskadrila u sastavu Hrvatske vojske, istaknuo je ministar, javlja MORH.

Ministar je kazao kako je sretan što je ovaj remont proveden kvalitetno i uspješno.

- Drago mi je da se remontirani helikopteri, koji su predani, već koriste u operativnom radu i u obavljanju zadaća što dokazuje da je remont kvalitetno napravljen. Ovim remontom uposleni su kapaciteti Zrakoplovnog tehničkog centra na duži vremenski period, a ujedno je i povećana sposobnost u obimu i kvaliteti tehničkog održavanja helikoptera Mi-171 Sh”, izjavio je ministar obrane Damir Krstičević.

Veleposlanik Ruske Federacije u RH Anvar Azimov zahvalio je na suradnji i kazao kako je Ruska federacija otvorena za rad i pomoć na budućim projektima.

Sudjeluju u NATO operacijama

Ugovor o remontu deset helikoptera MI-171Sh u vrijednosti 206.943.143,20 kuna s PDV-om, potpisan je 2017. godine sa Zrakoplovno tehničkom centrom d.d. Inozemni partner ZTC d.d. u provedbi remonta bila je ruska tvrtka „Russian Helicopters“ iz Ruske Federacije sa svojom tehničkom podrškom.

Riječ je o deset helikoptera Mi-171Sh Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na kojima je uspješno proveden remont, operativni su stigli u postrojbu, imaju sve tražene sposobnosti i koriste se u obavljanju zadaća.

Ovi helikopteri koriste se za humanitarne akcije pružanja pomoći civilnim institucijama kroz akcije potraga i spašavanja, hitne medicinske letove, prijevoz organa za transplantaciju, gašenje požara te u NATO operaciji potpore miru KFOR. Dva remontirana helikoptera od kolovoza 2019. sudjeluju u NATO operaciji potpore miru KFOR na Kosovu, javlja Ministarstvo obrane.

Let helikoptera
1/16

 

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar El-Delinquente
El-Delinquente
17:47 23.09.2019.

Nema jacega oruzja nego kada ga drzi hrvatski bojovnik. Neman samo bjezi i deseljecima se sjeca, cetera, kmeci, leleka i prijeti iz daleka.

VO
vorda400
17:45 23.09.2019.

Još da naplatite spašavanje "turista" diljem Hrvatske bilo bi novca i za još toliko helikoptera

PR
prajdali100
18:13 23.09.2019.

Rusi nam " u rukavicama" povoljno nude i odlične borbene zrakoplove.Ali !!!! Treba čekati milostinju " velikog strateškog prijatelja". A ON nikako da se smiluje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije