Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osramotio policiju

VIDEO Najveći švedski masovni ubojica zapravo je patološki lažac

thomas quick
Screenshot DW
05.11.2012.
u 10:38

Thomas Quick patološki je lažac koji je policiju uvjerio da je počinio 33 ubojstva. Istinu je otkrio novinar Hannes Rastam

Sture Bergwall (62), kasnije prozvan Thomas Quick, patološki je lažac koji je izmislio da je počinio 33 ubojstva te tako izazvao najveći skandal u švedskoj policiji i pravosuđu.

Quick je nakon počinjenja oružane pljačke 1990. završio u zatvoru gdje je tijekom psihoterapije priznao da je počinio niz ubojstava u Švedskoj, Norveškoj, Danskoj i Finskoj. Istražiteljima je do detalja ispričao kako je silovao i mučio žrtve, a budući da je znao i kojim su oružjem ubojstva počinjena, policija mu je bezrezervno povjerovala. Sud ga je potom osudio na doživotnu kaznu zatvora za osam ubojstava počinjenih od 1976. do 1985. godine.

No novinar Hannes Rastam pratio je tijek suđenja te bio sumnjičav prema Quickovim priznanjima. Krenuo je istraživati cijeli slučaj i postupno došao do fascinantne istine. Nju je objavio u knjizi ''Slučaj Thomasa Quicka: Nastanak serijskog ubojice'' u kojoj je dokazao da je Quick prije uhićenja u nekoliko švedskih knjižnica istraživao nerazriješena ubojstva te tako prikupio pozamašnu građu kojom je kasnije uspješno obmanuo istražitelje. Nakon pokretanja sudskog procesa Quicku i njegovu odvjetniku pružane su na uvid nove informacije o ubojstvima koje je vješti manipulator znao dobro utkati u mrežu laži.

Nakon Rastamova otkrića preispitan je cijeli slučaj, a Quick je naknadno priznao da je istražitelje cijelo vrijeme ''vukao za nos''. Ispričao se i priznao da je grozno ono što je učinio, a za svoje postupke okrivio je uzimanje jakih lijekova. Oglasili su se i psihijatri te potvrdili da je on jedan poremećeni pojedinac i kompulzivni lažac koji je počinio krivokletstva vjerujući da pritom ''herojski'' pomaže policiji razriješiti neriješene zločine.

Obitelji žrtava zatražile su od švedskog parlamenta sazivanje komisije koja će od policije zahtijevati ponovno pokretanje slučaja i pronalazak ubojica njihovih najmilijih.

>>Umro Crna pantera, jedan od najzloglasnijih serijskih ubojica

Komentara 12

ST
Stockholm
12:08 05.11.2012.

05.11.2012. u 11:57h mozel je napisao/la: Sada bi trebali da ga osude dozivotno za laz i obmanu istrage i suda,svakako mora biti u zatvori ili laznoa ubistva ili lazno priznanje.Ma tko je sretan sretan. ************************************************************************ Ne boj se, majstore, tajj nece nikada vise biti slobodan. U najboljem slucaju ostatak zivota provest ce u zatvorskoj ludnici.

AA
aabbcc
12:51 05.11.2012.

. Zajednicko im je da su se nasli da rijese svoje mora a kakva je razlika izmedju ludog i pametnog....cek, prvo ko je lud ovdje ?

MO
mozel
11:57 05.11.2012.

Sada bi trebali da ga osude dozivotno za laz i obmanu istrage i suda,svakako mora biti u zatvori ili laznoa ubistva ili lazno priznanje.Ma tko je sretan sretan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije