Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIVA PROŠLOST

VIDEO Muškarac hodao s neobičnom maskom koja se proslavila za vrijeme kuge

LiveLeak
19.02.2021.
u 16:31

Zasluge za masku daju se francuskom liječniku Charles de Lorme, koji je liječio i među ostalim i francuskog kralja Luja XIII

Svi smo zbog pandemije koronavirusa počeli svakodnevno nositi maske. Neki su vjerni medicinskim maskama, dok su neki pak skloniji kupovati pamučne maske kojih se može naći u svim bojama i uzorcima. No, rijetko tko odlučio je biti toliko inovativan kao Newyorčanin koji je viđen s maskom s kljunom koja je slična onima koje su nosili liječnici u 17. stoljeću za vrijeme kuge. 

Video je snimljen 16. veljače iz automobila, piše LiveLeak. 

 

Podsjećamo, maske su kljunom bile su uobičajan dio uniforme liječnika u 17. stoljeću jer imali posve krivi koncept o tome što je ustvari bubonska kuga. Naime, oni su vjerovali da takva maska 'pročišćuje' otrovan zrak koji dovodi do neravnoteže u tijelu. Kuga je, naime, uzrokovana bakterijom Yersinia pestis.

Zasluge za masku daju se francuskom liječniku Charles de Lorme, koji je liječio i među ostalim i francuskog kralja Luja XIII, piše National Geographic. 

Ključne riječi

Komentara 1

OB
Oblivion
19:10 19.02.2021.

"Naime, oni su vjerovali da takva maska 'pročišćuje' otrovan zrak koji dovodi do neravnoteže u tijelu." Majke ti mile neinformirane!!! Maska je imala "kljun" koji je sprječavao da lječnik dođe pre blizu oboljenom prilikom pregleda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije