Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SERIJAL 'POBJEDNICI'

VIDEO 'Laslovo je bilo 'mali Vukovar', svakodnevno se granatiralo i pucalo'

Foto: Screenshot
1/2
26.10.2019.
u 08:26

Oslobodilačke operacije u Zapadnoj Slavoniji, učinile su daljnji pokušaj proboja neprijatelja besmislenim, a ravnoteža snaga se počela mijenjati.

Osijek je došao u poluokruženje. Baranja je pala, na lijevoj obali Drave je ostalo samo naselje Tvrđavica, koje je branilo Osijek sa sjevera. S istoka po padu Sarvaša, Osijek se branio u predgrađu, a s juga linija se učvrstila pred selom Tenja. Kako neprijateljske snage još uvijek drže Zapadnu Slavoniju, Osijeku najbližim krakom gotovo do Našica, po padu Vukovara, kreće pokušaj stavljanja Osijeka u okruženje probojem generalnog pravca prema zapadu smjerom Ernestinovo - Čepin – Našice, s ciljem odsijecanja Istočne Slavonije i stavljanja Osijeka u okruženje. Padom Ernestinova, u okruženju ostaje Laslovo.

Žestokim otporom Laslovo se uspješno i učinkovito odupiralo 4 dana, no ostavši bez sredstava za obranu, organizirano se kreće u proboj zajedno sa teškim ranjenicima koje se uspješno izvlače iz okruženje. Prvenstveno obrana Vukovara, a kasnije i Laslova, dali su vremena da se učvrsti obrana koja je početkom prosinca postala neprobojna, unatoč žestokom sveopćem napadu na Osijek i daljnji pokušaj proboja prema Zapadnoj Slavoniji.

- Laslovo je bilo 'mali Vukovar', to se svakodnevno granatiralo, pucalo... - rekao je bojnik Miljenko Kolobarić.

- Ujutro oko sedam sati ujutro krenuo je pješački i oklopni napad na naše položaje. Krenuli su na tenkove i jedan tenk nam je stao na ulicu i mi nismo mogli prelaziti i spojiti se s druga dva punkta. Imali smo par tromblona i ljudi su ručno s 'papovke' ispaljivali i jedan je bio pogođen u gusjenicu - rekao je razvodnik Ivica Deže.

Oslobodilačke operacije u Zapadnoj Slavoniji, učinile su daljnji pokušaj proboja neprijatelja besmislenim, a ravnoteža snaga se počela mijenjati. Sredinom studenog, hrvatske snage kreću u prve oslobodilačke akcije preuzevši do kraja rata potpunu inicijativu.

Emitiranje serijala pratite na Z1, Plava Vinkovačka TV, SB TV, Srce TV, Kanal Ri, Nove TV, Velebit TV, Adriatik TV, Diadora TV, TV Dalmacija, RTV HB. U on line cjelokupni serijal možete pogledati na www.studio23.hr, a redovite objave epizoda na www.vecernji.hr .

Ključne riječi

Komentara 19

SP
Spezispezi
11:22 26.10.2019.

Šef obrane Osijeka je u Zatvoru, a Stanimirović u saboru. Bravo za HDZ koji nas je od pobjednika doveo do poraza. Tuđman se okreće u grobu kad vidi ove izdajice....

JO
jocoudriga
08:32 26.10.2019.

Valter brani Sarajevo.... Judgement day.

KA
kalimera
09:57 26.10.2019.

Srbijanski agresor se toga ne sjeća jer je to za njih bila igrica i zabava ispaliti koju tisućicu granata po nesrbima, nedužnim civilima,građanima Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije