Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Život pod zemljom

Video kamera snimila zarobljene čileanske rudare

čile rudari
Foto: AFP/PIXSELL
1/7
26.08.2010.
u 16:04

Trideset i tri rudara mirno su primila vijest da će pod zemljom ostati do Božića, prenose agencije.

Video čileanskih rudara zarobljenih duboko pod zemljom, emitiran je sinoć na državnoj čileanskoj televiziji, prenosi BBC. 

Na snimci vide se rudari bez košulja, kako sjede ili stoje, oznojeni, mršavi i neobrijani, s natečenim očima. Video je snimljen kamerom koju su vlasti spustile kroz otvor koji se koristi za komunikaciju. Drugi otvor se koristi za dopremanje hrane, a treći sigurava protok zraka.

Čileanski rudari, koje je odron zarobio u rudniku, morat će smršavjeti na 90 cm u struku kako bi mogli proći kroz tunel čije će kopanje potrajati do Božića, prenosi britanski The Guardian. Neki su već dosad izgubili oko 10 kilograma.

Šalju im i antidepresive

Prema izjavi ministra zdravlja Čilea Jaimea Manalicha, spasioci će nastojati održati  zdravima 33 rudara koji su pod zemljom od 5. kolovoza. Ministar ih je jučer obavijestio da će biti spašeni tek za nekoliko mjeseci. AFP prenosi kako su rudari tu vijest primili smireno.

– Rekli smo im da ih nećemo moći spasiti prije čileanskog Dana neovisnosti, 18. rujna, te da se nadamo da će to biti prije Božića ove godine – kazao je Manalich. Dodao je da će im slati i antidepresive jer je izvjesno da će s vremena na vrijeme padati u depresiju.

Spasioci će podučiti rudare kako da ne dobiju na težini, s obzirom na to da će se morati provući kroz tunel koji će biti dugačak 688 metara. Usto, morat će biti mjesta i za košaru kojom će rudari biti izvučeni na površinu.

Rudari imaju kontakt sa svijetom od prošlog tjedna, kada su spasioci tek iz osmog pokušaja uspjeli prokopati usku rupu do njihova skrovišta, duboko ispod zemlje, nakon što se urušilo glavno okno rudnika zlata i bakra. Manalich je rekao da rudari od danas dobivaju hranu u obliku tekućine nalik mlijeku, kaloričnu i obogaćenu proteinima, s okusom vanilije. Proći će dani prije no što dobiju čvrstu hranu, dodao je ministar Manalich.

Galerija za vježbu

Prema njegovim riječima, rudari su dobra zdravlja, što je utvrđeno na osnovi informacija koje su slali na površinu, a sada je potrebno utvrditi sigurnosnu zonu unutar rudnika po kojoj će se zarobljeni ljudi moći kretati i vježbati kako ne bi dobili na težini. – Podzemne galerije kroz koje se mogu kretati duge su oko dva kilometra. Pomno ćemo isplanirati kako koristiti taj prostor – najavio je ministar.

Komentara 18

ST
starcevicanac
17:08 26.08.2010.

zar rudari ne bi trebali smrsaviti (umjesto smrsavjeti)? zar se na hrvatskom ne kaze spasitelji (umjesto spasioci). Jos nikada nisam cuo nekoga reci kako je Isus Krist bio spasioc i otkupioc.

MO
morales
17:35 26.08.2010.

@starcevicanac U pravu si. Ali si propustila šljem u sivom odlomku :) KACIGA, kakav šljem?!

Avatar ferdinand_ni
ferdinand_ni
06:38 27.08.2010.

Nije im lako. Neka je sa srećom i rudarima i spasilačkoj ekipi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije