Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVEČANOST

VIDEO Hrvatski vojnici u Afganistanu obilježili Dan državnosti i Dan HV-a

Ispraćen 12. kontingent u misiju Resolute Support u Afganistanu
Foto: MORH / T. Brandt
29.05.2020.
u 22:47

General Brotz je svim hevatskim pripadnicima i pripadnicama čestitao važne obljetnice te zahvalio hrvatskim vojnicima na izuzetnoj uvježbanosti, profesionalnosti i kooperativnosti u provedbi svih zadaća u području operacije.

Pripadnici 12. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru "Resolute Support" svečano su u Afganistanu obilježili 29. obljetnicu Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske te 30. obljetnicu Dana državnosti, priopćilo je u petak ministarstvo obrane.

Svečanost u kampu Marmal počela je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred spomenika poginulim pripadnicima koalicijskih snaga u Afganistanu, a nastavila se misnim slavljem koje je predvodio vojni kapelan 12. HRVCON-a don Branko Čagelj.

U svom govoru zapovjednik 12. HRVCON-a, brigadir Ivica Matanović, osvrnuo se na značaj Dana Hrvatske vojske, Dana HKoV-a i Dana državnosti, istaknuvši doprinos Hrvatske vojske u operacijama potpore miru ISAF i "Resolute Support" od 2003. godine do danas.

U poslijepodnevnim satima organizirano je postrojavanje pripadnika, na kojem su nazočili zapovjednik TAAC-N brigadni general Jürgen Brotz i nacionalni predstavnici zemalja čije snage sudjeluju u spomenutoj misiji.

General Brotz je svim hevatskim pripadnicima i pripadnicama čestitao važne obljetnice te zahvalio hrvatskim vojnicima na izuzetnoj uvježbanosti, profesionalnosti i kooperativnosti u provedbi svih zadaća u području operacije.

Naveo je kako je početku Domovinskog rata kao mladi zapovjednik voda pratio s velikom pažnjom kako sukob u Hrvatskoj eskalira, a danas je kao zapovjednik TAAC-N "izuzetno ponosan na činjenicu da trideset godina kasnije zajedno s Hrvatima sudjeluje u misiji", ističe se u priopćenju. 

Naglasio je kako mu je izuzetno drago što je spomenik poginulim pripadnicima koalicijskih snaga u Afganistanu odabran kao mjesto obilježavanja važnih obljetnica za Hrvatsku vojsku i hrvatsku državu. 

Nakon svečanosti okupljenima je prezentiran promotivni video materijal kako bi ih se upoznalo s ljepotama Hrvatske i Oružanim snagama RH. Također, pripadnici DCM-a su u kampu u Kabulu održali kratku svečanost prilikom čega su trojici pripadnika uručeni izvodi o promaknuću u viši čin.

Komentara 1

Avatar KimberlyXC74
KimberlyXC74
23:36 29.05.2020.

w​​w​​w​​.​k​i​​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije