Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bitka za Tordince

VIDEO 'Razmjena vatre bila je strašna, a ja sam se osjećao kao Rambo'

Bitka za Tordince
Foto: Screenshot Studio23
15.11.2018.
u 12:15

Večernji list u suradnji s portalom Studio23 objavljuje video koji svjedoči o bitki za Tordince.

U danima sjećanja na pad Vukovara tijekom Domovinskog rata posebno mjesto zauzima i herojska bitka za slavonsko selo Tordince, a čija obljetnica obilježava se 25. listopada.

Stoga Večernji list u suradnji s portalom Studio23 objavljuje video koji svjedoči o tome vremenu. U njemu su sudionici spomenute bitke prepričali sve što se događalo tog dana.

Video – Herojska bitka za Tordince

S ciljem utvrđivanja obrane Nuštra u Tordince su početkom listopada 1991. godine stigli pripadnici vinkovačke samostalne satnije.

– U ranim jutarnjim satima tog 25. listopada, oko četiri sata, počeo je žestok artiljerijski napad nakon čega su se pod vatrom približili tenkovi JNA. Dobro nam je krenulo jer smo već do deset sati onesposobili dva oklopna vozila – kazao je satnik Josip Šarić, a natporučnik Ante Marić i vojnik Ivica Brozinčević su dodali:

– Pucalo se toliko da se više nije znalo odakle, došlo je do strašne razmjene vatre. Međutim, nismo imali baš neko rješenje za tenkove.

Njihov suborac ispričao je kako nije imao straha sve dok nije ranjen u nogu.

– Trčao sam preko trave i kad sam podignuo nogu, rafal je pokosio pedeset metara trave. Osjećao sam se poput Ramba, nisam bio u strahu...

Zbog nedostatka protuoklopnog naoružanja naši gardisti predvečer su se povukli iz Tordinaca, no neprijatelju su toga dana nanijeli velike gubitke pa su Srbi u znak odmazde odlučili pobiti civile iz Antina koje su do tada mirno držali u zarobljeništvu.

Cijelu priču o Tordincima i ostala svjedočanstva pogledajte u videu. 

Ključne riječi

Komentara 64

DO
domxerex
12:53 15.11.2018.

Bio sam tada pored u Nuštru. Svima nam je tada manjkalo protuoklopnog oružja. Onog istog koje smo imali u skladištima TO koje je Račan jednim potpisom predao u ruke JNA i poslije završilo u rukama pobunjenih jugokomunista i srbočetnika.

Avatar Toni Broo
Toni Broo
13:24 15.11.2018.

Hrvatski vojnik je od 1991. pa sve do 1995. i akcije Oluja bio visoko motiviran, nabijen domoljubnim vrijednostima i spreman svoj život dati za Hrvatsku. Takvu domoljubnu volju i zanos da se brani ono što je Hrvatsko nitko nije mogaooo slomiti! Bitka za Vukovar početkom devedesetih je morala zapadu, pogotovo srbo-jna glavešinama otvoriti oči jer je ta bitka pokazala kako se brani dom i koju žrtvu su Hrvati spremni dati za svoju obitelj, djedovinu, grad i državu! Srbi pak iz tzv. sao krajine su pokazali i dokazali da su samo jedan doseljenički narod koji je naseljavan u Hrvatsku intersom Austro-ugarskih vlast! Kasnije su Karađorđević i komunisti nastavili sa politikom naseljavanja Srba u Hrvatsku, međutim oni nikada Hrvatsku nisu doživljavali kao svoju državu već su doseljavanjem u Hrvatsku širili srpski imperijalizam. Klasični okupatori koji kada su bili odsječeni (tzv. sao krajina) od matice (Srbija), srpski motiv da ostane i brani ono što mu nije djedovina već poklon je splasnuo i okupatori kako su došli, tako su i otišli.

LA
lakočemo
14:23 15.11.2018.

i ja sam srbin iz Pule koji je sa 19 godina branio i bio spreman dati život za Hrvatsku i uvijek do dana danas bih učinio isto ali u pravu je ekipa išlo se pune duše i do kraja nadam se da kada netko blati veterane da razmisle o čemu govore zato jer mnogih nema od tih dana koji su dali živote u zo vrijeme gdje ih nisi trebao pitati dvaput.....laka im zemlja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije