Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMOVINSKI RAT

VIDEO 'Granate, prašina, dim, nešto neviđeno. Iz tog pakla nitko nije mogao računati da će se izvući živ'

03.10.2019.
u 21:49

- Bili smo mladi. bilo nas je strah, ali nismo znali koliko su oni jaki, a oni nisu znali da mi nemamo ništa - kaže satnik Drago Jupek opisujući dramatične trenutke obrane Konavala

Konavle, kao najisturenija točka je već 24. rujna 1991. bilo izloženo prvim napadima. Malobrojne snage obrane, koncentrirale su se na strateškim točkama za koje se znalo da će biti pravci prodora neprijateljskih snaga. Konavle su bile branjene snagama jednog voda po svakom pravcu napada, a bilo ih je tri. Dva iznad Konavala i jedan iz pravca Herceg Novog.

Konfiguracija terena na ovim prijevojima je bila vrlo povoljna za obranu, što su branitelji iskoristili i minirali sve prilaze priručnim eksplozivnim sredstvima. Svjesni svoje premoći, uz veliku nedisciplinu i značajan broj alkoholiziranih pojedinaca, čemu se i Momir Bulatović iščuđavao u svojim memoarima, neprijetelj je krenuo u otvoreni napad 1. listopada 1991. godine.

Ove snage su prvih dana pretrpjele teške gubitke i bile odbijene, no nakon konsolidacije, velikom vatrenom moći, uz potporu svega što im je bilo na raspolaganju na kopnu, moru i zraku, uspjevaju probiti crte obrane. No i u tim okolnostima, ušavši u Konavle, trpe teške gubitke u gerilskim napadima malobrojnih branitelja.

Više možete doznati u priloženom videoklipu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23, a koji donosi svjedočanstva branitelja koji su bili na prvoj crti.

Komentara 10

NE
neboiznadzagreba
21:56 03.10.2019.

Prema današnjoj prašini i dimu koji je obavio Hrvatsku, ondašnji je mala beba, no da se ljudi mogu izvući živi, mogu-odlaskom daleko od domovine, izborene u krvi, znoju i suzama.

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
23:25 03.10.2019.

Pozdrav braniteljima Konavala, stvarno su se hrabro suprostavili.

Avatar vila velebita
vila velebita
07:17 04.10.2019.

Jučer jedan dickhead.... kravatan u audiju kroz crveno s ona dva svijetla crveno i plavo.... kroz crveno na semaforu, zaustavivši sve ostale, odjurio prema kazalištu u našem malom gradu. Norveški premijer putuje gradskim prijevozom. Pametnom dosta! Evo zašto mladi odlaze! Bahatost na svakom koraku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije