Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatikan

VIDEO Dodik kod pape: 'Prenio sam mu zadovoljstvo zbog komisije za Stepinca'

Milorad Dodik kod pape Franje
Foto: Silvije Tomašević
1/5
26.04.2019.
u 16:11

Vatikanskim sugovornicima Dodik je prenio kako je neophodna tolerancija i suradnja među svim vjerskim zajednicama kako bi se izbjeglo ono što se dogodilo u Šri Lanki i Novom Zelandu

Papa Franjo primio je danas u Vatikanu primio srpskog predstavnika predsjedništva Bosne i Hercegovine koji je i predsjedavajući predsjedništva Milorada Dodika s kojim se zadržao 32 minute u razgovoru uz prevoditelja. Dodik se zatim susreo s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom i podtajnikom za odnose s drugim državama mons. Antoineom Camilleriom.

“Tijekom srdačnih razgovora istaknuti su dobri bilateralni odnosi, te se govorilo o prisutnosti katoličke zajednice u Bosni i Hercegovini, kao i o situaciji u državi, ekonomskim i društvenim izazovima”, priopćio je ured za tisak Svete Stolice o Dodikovim razgovorima u Vatikanu.

“Istaknuta je također potreba jamčenja stvarne jednakosti konstitutivnih naroda i pomirenja među njima uz naglašavanje važnosti dijaloga i uzajamnog poštovanja i u okviru institucija kako bi se prevladale podjele i postigao mir”, ističe se u vatikanskom priopćenju koje završava kako se govorilo i o temama od međunarodnog interesa i proširenja Europske unije na zapadni Balkan.

Pogledajte i video razmjene darova:

Vatikansko priopćenje pokazuje koliko je zanimanje za situaciju u kojoj se nalaze katolici u BiH, te koliko je papi Franji stalo do ostvarenja pune jednakosti među konstitutivnim narodima. Na koncu razgovora je Dodik predstavio izaslanstvo u kojem je bila i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, te su razmijenjeni darovi. Dodik je Franji darovao ikonu pozlaćenog okvira svetog Save kazavši kako je riječ o najvažnijem svecu za pravoslavce i kandilo koje ide uz ikonu. Papa je Dodiku darovao malu statu s obilježjima mira te svoje enciklike i pobudnice, a na koncu i knjigu- dokument “Deklaracija o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički suživot” koju je potpisao u Abu Dabiju 4. veljače ove godine zajedno s velikim imam Sveučilišta Al Azhar Ahmadom Al- Tayyibom. Pri tome je Franjo kazao Dodiku kako drži da je taj dokument važan i za BiH gdje žive i muslimani s kršćanima.

Potpisani dopisnik Večernjeg lista je u ime akreditiranih novinara u Vatikanu pratio taj susret (osim razgovora u četiri oka) te o njemu brifirao kolege. Nakon vatikanskih razgovora Dodik je dao izjavu za novinare u kojoj je istakao kako je jako zadovoljan susretom s papom. Razgovaralo se o očuvanju mira u svijetu, potrebi zaštite obitelji, suradnji između institucija u BiH kao i između Srpske pravoslavne i Katoličke crkve. Dodik je dodao kako je s papom razgovarao i o suradnji institucija kroz podršku Katoličkoj gimnaziji u Banjaluci, izgradnju Doma za starije osobe u Banjaluci, kao i obnovu crkve na Petrićevcu.

Foto: Silvije Tomašević

Vatikanskim sugovornicima je prenio kako je neophodna tolerancija i suradnja među svim vjerskim zajednicama kako bi se izbjeglo ono što se dogodilo u Šri Lanki i Novom Zelandu. Dodika sam pitao je li spominjao kanonizaciju kardinala Stepinca.

“Prenio sam papi Franji pozdrave patrijarha srpskog Irineja i zadovoljstvo činjenicom što je bila formirana mješovita komisija vezana za kanonizaciju kardinala Stepinca”, odgovorio je Dodik. A na pitanje o stanju odnosa među narodima i što bi trebalo učiniti Dodik je odgovorio kako bi trebalo donijeti novi izborni zakon koji bi omogućio izbor predstavnika svake zajednice.

Komentara 63

KR
Kalkulirano riskantan
17:20 26.04.2019.

Tek sad vidimo kakav nam je blagoslov i neponomljiva milost bio papa Wojtyla Karol,sveti Ivan Pavao II

SV
stjepan v.
17:06 26.04.2019.

Jadno! Da Papa ima takav susret sa osobom. Beogradski Mediji pisu da je Dodik govori Papi o jasenovcu. Nasi moraju sto prije objasniti Papi s Kim mi imamo posla.

HR
hrvatin
18:55 26.04.2019.

Lazni prorok sastaje se sa cetnicima i odbija proglasiti Blazenog Kardinala Stepinca svecem prije misljenja srpskih cetnickih vozdova.Ponasa se kao cirkusant,pere noge zenama i tranvestitima,daje papinsku bijelu kapu novinarima.izjednacuje Krista Gospodina sa nekakvim maskotama sekti i religija koje su suprotne katolickoj vjeri koju bi on trebao braniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije