Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uništavanje

VIDEO Božinović bacao drogu u peć. Spaljeno ukupno četiri tone

Spaljivanje droge u Našicama
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/8
09.07.2019.
u 16:59

Ukupna vrijednost spaljene droge na ilegalnom narko tržištu, u uličnoj prodaji, procjenjuje se na više od 294 milijuna kuna

U pogonima "Našicecementa"danas je spaljeno četiri tone različitih vrsta opojnih droga, zaplijenjenih i oduzetih u kriminalističkim istragama od 2013. do 2017., a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je ovo druga godina u kojoj se bilježi rekordno uništavanje zapljenjene droge. U pećima ove tvrtke je, uz ostalo, spaljeno 76 kilograma heroina, 478 kilograma kokaina, više od tri tone marihuane i hašiša te 49 kilograma amfetamina.

Ukupna vrijednost spaljene droge na ilegalnom narko tržištu, u uličnoj prodaji, procjenjuje se na više od 294 milijuna kuna.
Ministar Božinović istaknuo je kako je ovo druga godina u kojoj se bilježe rekordna spaljivanja droge, što znači da je "policija po ovoj liniji rada, ubacila u 'petu brzinu', o čemu govore i česta uhićenja".

Podsjetio je kako se ove godine bilježi povećanje kaznenih djela iz područja neovlaštenog trgovanja i korištenja droge od skoro 70 posto. To pokazuje da se hrvatska policija organizirala tako da se bavi složenim kriminalističkim istragama i da fokus stavlja na organizirane skupine, naglasio je Božinović.

"Ovdje govorimo o međunarodnim mrežama kojima se droga krijumčari. To rade manje-više iste krijumčarske skupine, koje se vrlo lako s droga prebacuju na trgovinu oružjem ili ljudima. Ovo je njihov 'core' biznis, ali hrvatska policija pokazuje da je svakim danom sve spremnija i odlučnija da se tome suprotstavi", poručio je Božinović.

Naglasio je kako je droga negativna društvena pojava, koja utječe i na širenje drugih nezakonitih radnji, sve do obiteljskog nasilja, jer istraživanja pokazuju da su korisnici droga ili alkohola često počinitelji raznih kaznenih djela, od uličnog kriminala do raznih vrsta nasilja.

Načelnica Centra za forenzična ispitivanja "Ivan Vučetić" Andreja Ledić podsjetila je da je ovo 14. spaljivanje zaplijenjenih droga u tvrtki "Našicecement", a prvo je održano 2008. godine.

Danas spaljena droga najvećim se dijelom odnosi na krijumčarenje tzv. "balkanskom rutom", na kojoj se Hrvatska koristi kao tranzitna zemlja, ali je, unatoč stalnom rastu pojavnosti droga, broj zapljena droge u posljednjih deset godina porastao za 92 posto, naglasila je.
Ovogodišnjim izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga znatno je skraćen rok obaveznog čuvanja droge, s tri na jednu godinu, čime je omogućeno uništavanje značajnih količina droge, koje se nakon oduzimanja,čuvaju na tajnoj lokaciji Centra "Ivan Vučetić", dodala je Ledić.

Komentara 7

Avatar dr. Evil
dr. Evil
17:12 09.07.2019.

Ne volim ljude koji uzimaju drogu, pogotovo policiju i carinu.

VI
vinkam
17:19 09.07.2019.

Bilo bi bolje da je podijelio građanima, pa da bar na dvije minute vide bolju budućnost

Avatar Keep_calm
Keep_calm
18:55 09.07.2019.

Bacao drogu u peć. Poludio čovjek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije