Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽE JEDNAKOST

VIDEO Afganistanke se sukobile s talibanima: Ima i ozlijeđenih

REUTERS
04.09.2021.
u 15:08

Na društvenim mrežama objavljene su snimke koje prikazuju desetak i više žena kako se suprotstavljaju naoružanim talibanskim snagama sigurnosti.

Tijekom prosvjeda za prava žena na jednakost u Kabulu u subotu izbili su sukobi u kojima ima ozlijeđenih, prema snimkama lokalnih TV postaja koje prikazuju kaotične scene.

Najmanje jedna osoba je ozlijeđena, sudeći po videu koji je objavio jedan od novinara, a prikazuje ženu kojoj iz rane na glavi curi krv.

Afganistanske žene već dva dana prosvjeduju u glavnome gradu, koji je pod kontrolom Talibana, zahtijevajući ženska prava, jednakost, pravdu i demokraciju.

Aktivistice su u subotu u blizini afganistanske predsjedničke palače prosvjedovale noseći transparent na kojem je pisalo “Mi nismo žene devedesetih”.

Na društvenim mrežama objavljene su snimke koje prikazuju desetak i više žena kako se suprotstavljaju naoružanim talibanskim snagama sigurnosti. Neke od žena su kašljale, pa se pretpostavlja da su talibani koristili suzavac, a neke od prosvjednica tvrde da su pretučene.

“Čini se da građanski i politički prosvjedi više nisu dopušteni”, napisao je na Twitteru afganistanski novinar Zaki Daryabi koji je objavio video.

 

Talibani su naveli da će poštovati prava žena u okviru svoje interpretacije islamskog učenja.

Visoki talibanski vođa, Shir Mohamad Abas Stanekzai, rekao je u utorak za BBC da ne misli da će žene biti imenovane na visoke položaje u novoj vladi, no da će one imati određenu ulogu.

Kada su talibani posljednji put bili na vlasti, u devedesetima, žene su se morale potpuno pokrivati burkom i nije im bilo dopušteno da se kreću izvan kuće bez pratnje muškog člana obitelji. Uz to djevojčicama nije bilo dopušteno školovanje, a ženama zapošljavanje.

 

 

Komentara 8

PE
Pericabad
15:37 04.09.2021.

Glupi amerikanci, da su obucili i naoruzali 300 000 Afganistanki, umjesto onih pi*kica, ne bi talibani prismrdili dalje od svojih spilja

BE
berija
17:47 04.09.2021.

Što se to nas tiče? Jer smo u Hrvatsku primili takve tipove? Rasturit će njih Jelena Veljača.

OB
Oblivion
17:08 04.09.2021.

Kako se te životinje odnose prema svojim majkama??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije