Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čuvari Kristova groba predstavili apsionsku baštinu

VIDEO 19. festival Žudija održan u Promini okupio 34 župe i 2100 sudionika

Festival Žudija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/11
22.04.2019.
u 16:10

Jubilarni 20. festival Žudija održat će se iduće godine u Zagrebu, a nevjerojatno je da su domaćini festivala rezervirani čak do 2054.

Festival Žudija, koji se već tradicionalnu 19 godina zaredom održava točno u podne na Uskrsni ponedjeljak jučer je održan u Oklaju, u Općini Promina.

Svoje su uskrsne običaje predstavile 34 župe iz Hrvatske Slovenije te Bosne i Hercegovine, a u malom Oklaju koji broji tek tristotinjak stanovnika okupilo se više od 2000 ljudi, od čega je 2100 bilo Žudija, pučkih pjevača i njihove pratnje.

19. festival Žudija

Ove su godine uvedene i velike novosti pa su na Festivalu Žudija po prvi sudjelovale i žene. Sudjelovale su i u scenskom nastupu kod otvaranja Isusovog groba, ali su donijele i mirise, kojima je trebalo biti namazano Isusovo tijelo, te je Oklaj jučer intenzivno mirisao po tamjanu i smilju.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

Fotograf Šime Strikoman, koji je inicijator Vodičkog festivala Žudija, koji se već dugo godina ne održava samo u Vodicama, već svake godine seli iz župe u župu, snimio je i svoju 665. Milenijsku fotografiju i to u čast majke Klare Žižić, utemeljiteljice reda sestara Franjevki od Bezgrešne, kandidatkinje za sveticu, koja je rođena Prominka.

- Festival Žudija započeo je prije 19 godina kada smo željeli naše Vodičke Žudije izvući iz crkve i pokazati svijetu svoje liturgijske običaje koji su i europski običaji. Malo po malo, javljale su nam se ostale župe koje imaju Žudije i danas smo znatno narasli. Javljaju nam se stalno nove i nove župe i grupe, neke obnavljaju tradiciju, neke uvode novu. To je vrijednost ovoga događaja koji je otrgnuo od zaborava naše uskrsne običaje, izveo ih iz crkava vani i pokazao svijetu – kaže Strikoman.

Liturgijske drame stoljećima su se prikazivale unutar crkava i ovo je prilika da se pokažu slični, a opet različiti običaji župa. Zajedničko im je pobožni običaj u kojem muškarci, najčešće obučeni u odore rimskih vojnika čuvaju Krisov grob, a kada ga ugledaju praznog, sruše se i pobjegnu. Sve to je popraćeno pjevanjem župnih crkvenih zborova.

19. festival Žudija 

- Promina se ponosi svojom prošlošću i prirodnim ljepotama i iznimno nam je drago što smo domaćini ovogodišnjeg prikazivanja tredicije čuvanja Kristovog groba. Promina postoji već stotinama godinama, preživjeli smo dva svjetska rata, a u Domovinskom ratu smo izgubili 23 branitelja na raznim hrvatskim ratištima i 25 civila – rekao je načelnik Općine Promina Tihomir Budanko koji je bio zadovoljan što je osim promocije pasionske baštine, Promina bila i domaćin eko-etno sajma na kojem su ponuđene tradicijski proizvodi ovoga dijela Dalmatinske zagore.

Među čuvarima Kristovog groba i ove je godine bio Frane Lučić, vatrogasac ozlijeđen na Kornatima koji je član Žudija iz Tisnog, a među posjetiteljima zapazili smo šibensko-kninskog župana Gorana Pauka, saborskog zastupnika Miru Bulja te državnu tajnicu u Ministarstvu uprave Josipu Rimac.  

Dogodine, jubilarni 20. festival Žudija održat će se u Zagrebu. Vjerovali ili ne, domaćinstva su već rezervirana sve do 2054. godine.

19. festival Žudija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije