Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva žena kandidat

Victoria C. Woodhull otvorila je put Hillary Clinton 1872. godine

Hillary Clinton
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
09.11.2016.
u 05:30

Iako žene u to doba nisu imale pravo glasa, Victoria se odlučila kandidirati za predsjednicu, a tri dana prije izbora bila je uhićena

Hillary Clinton ušla je u povijest kao prva žena kandidatkinja za predsjednicu jedne od dviju velikih američkih stranaka, no zapravo nije prva žena koja se kandidirala! Prije 144 godine znatno veći iskorak u odnosu na tadašnje vrijeme učinila je Victoria Claflin Woodhull, sufražetkinja i feministica, koja se usudila kandidirati za predsjednicu u vrijeme kad žene nisu imale ni pravo glasa, a tri je dana prije izbora uhićena!

“Ozloglašena Viktorija” zvali su je jedni, “Gospođa Sotona” drugi, a ona je uspjela pred Odborom za zakonodavstvo Kongresa, reći da su žene ravnopravne muškarcima pred zakonom i u pravima te se pozvala na 14. ustavni amandman koji jamči pravo glasa svim građanima rođenima u SAD-u. Štoviše, upomoć je pozvala i 15. amandman, kojim je 1870. ukinuto ropstvo, tvrdeći da se on može primijeniti i na žene, koje tako dugo robuju. Nije uspjela uvjeriti odbor, ali je dobila prostor u novinama, ponegdje i cijelu stranicu i žensko pitanje postalo je tema u SAD-u.

Do prava glasa za sve žene u SAD-u proći će još 48 godina, no akcije sufražetkinja postigle su taj cilj u pojedinim državama i puno prije. Sufražetkinje su do kandidiranja prve žene u SAD-u djelovale već 25 godina i u tom dugom razdoblju nisu uspjele uvjeriti etablirane stranke da usvoje barem dio njihova programa. Zanimljivo je da je i u kampanji 1872. bilo riječi o seksu, i to zahvaljujući akciji kandidatkinje Woodhull i njezine sestre Tennessee Claflin. Dvije sestre, naime, izdavale su tjednik, a financirale su ga ni manje ni više nego zaradom koju su prije toga postigle na burzi, kao prve žene brokerice. Novine su im se rugale, nazivale ih vještičjim brokericama, ali sestre su imale uspjeha. U tjedniku su uoči predsjedničkih izbora, na kojima je pobijedio general Ulysses S. Grant, objavile dvije priče koje nalikuju na ono što se u kampanji otkrilo o Donaldu Trumpu.

>> Najmlađa dobitnica Nobelove nagrade Malala Yousafzai već s 11 godina govori o pravu na obrazovanje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije