Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
viceguverner hnb-a

Viceguverner napao Linićevu ideju o uvođenju poreza na nekretnine

vedran šošić
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
20.10.2012.
u 16:47


Takve se mjere donose u fazi bujanja nekretninskog sektora, a ne sada, smatra Šošić

Viceguverner Vedran Šošić napao je ideju Slavka Linića o uvođenju poreza na nekretnine jer drži da će to samo dovesti do rasta cijene zaduživanja za privatni sektor. Iako je kazao da Hrvatska narodna banka nema kao institucija stav o porezu na imovinu, svoje mišljenje naglasio je rekavši da se taj porez trebao uvoditi u fazi bujanja nekretninskog sektora, a ne sada.

– Takve se mjere donose u procikličkoj fazi, a ne sada – kazao je Šošić pa istaknuo da nema smisla poreznim oblikom utjecati na rast pasivnih stopa baš kad su počele padati.

– Porez na imovinu dovest će do rasta pasivnih stopa, a time i do rasta kamata za privatni sektor – dodao je Šošić.

Najavio je novosti u regulativi kredita. Omogućit će se, tako, variranje pondera ovisno o valutnom riziku, za što će osobno lobirati, te variranje pondera za kreditiranje građevinskog sektora. Šošić nije oduševljen ni idejom monetizacije autocesta, pa je istaknuo da monetizirati možete svašta, pa čak i poreze, ali treba voditi računa ima li to ekonomsku isplativost u dužem razdoblju ili tek jednokratni učinak. A za obvezne mirovinske fondove jednokratni učinak imaju najavljene privatizacije, koje iako su medijski atraktivne, neće donijeti promjene u poticanju ulaganja.

– Ne želim predviđati cijenu Hrvatske poštanske banke ili Croatia osiguranja, ali u usporedbi s imovinom OMF-ova, one neće iznositi više od pet-šest posto – jasan je Dinko Novoselec, predsjednik uprave AZ fonda. Zato se on zauzima za izmjenu Zakona o OMF-ovima koji bi trebao dovesti do uklanjanja ograničenja po kojem mirovinci u tvrtki mogu imati maksimalno 10 posto udjela. – Dokapitalizacija hrvatskog gospodarstva moguća je isključivo bez takvog ograničenja, a tada bi bilo moguće i aktivirati ulogu mirovinaca. Imovina se popela na 50 milijardi kuna, što je gotovo 15 posto BDP-a – rekao je Novoselec, a ulažu u obveznice zato što nemaju gdje plasirati novac.

>> Porez na imovinu natjerat će vlasnike na rasprodaju stanova

Komentara 8

ST
stefj
17:33 20.10.2012.

Porez na imovinu nije nužno negativna stvar, no on definitivno postaje negativan radi načina kako ga uvodi ova vlada. To postaje samo još jedan u nizu poreza, u već ionako porezno preopterećenoj zemlji. Porez na nekretnine ima smisla ako bi se ukinuo ili smanjio neki drugi porez, npr. prirez ili dio PDV-a ili neko davanje. No to se neće desiti, pa je ovo zapravo samo dodatno opterećenje za građane i privredu. Naravno da će to imati samo dodatne negativne posljedice na privredu koja je ionako već u slobodnom padu od dolaska ove vlasti. Čini se da ova vlast radi sve da nas dovede do dna, jer onda nećemo moći drugdje nego stagnirati ili rasti, no tu se vlada jako vara, jer dno ne postoji...

SJ
Sve je uzalud
08:29 21.10.2012.

............ a kome će prodavati stanove........... to je mrtvi kapital. Državi treba dati nekretnine umjesto novca da prije propadne pa neka ih ona prodaje. Državi treba samo naš novac i to je jedino zanima. Nedajte novac po svaku cijenu.Treba joj stati na dovod kisika.

Avatar maldex
maldex
17:13 20.10.2012.

Linića savršenoi boli ona stvar sto će biti nakon uvodjenja poireza, bitno da on ubere novac, pa makar svu nakon toga pocrkali, To je Linić i ovaj SDP Ali zašto nisu ukunuli 80 % svim malih općina koje opterečuju državu. Bogate drzave kao Njemačka ne dozvoljavaju osnivanje samostalne općine ako područje nema najmanje 25.000 stanovnika, a kod nas sela od 100 ljudi imaju općinu i načelnika i pomoćnike , sekretarice automobile... Na krku ima 6 općina, na Rabu 2...Zažto ne ukinu Županje koje niočemu ne služe izuzev za zbrinjavanje političkog kadra na teret naroda... Čemu nam služi ovoliko Županija???!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije