Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kazneno djelo

Veterinarska inspekcija nije oduzela psa 83-godišnjaku koji ga je vukao automobilom po cesti

Foto: Privatni album
1/2
24.01.2020.
u 19:15

U nalazu se, osim dobrog gojnog stanja, navodi i kako je posjednik prilikom nenajavljenog posjeta veterinarske inspekcije bio vidno potresen i ožalošćen zbog događaja

Nakon dojave da je 83-godišnjak iz Novog Sela Palanječkog svog psa zavezao lancem za automobil i vukao ga po cesti, policijski djelatnici PU sisačko-moslavačke na mjestu događaja tražili su i uputu veterinarske inspekcije kako postupiti sa psom. Potvrđuju nam to i u Državnom inspektoratu, odgovarajući na naš upit što je inspekcija poduzela i gdje je i u kakvom je stanju pas.

– Policija je 22. siječnja oko 20 sati telefonskim putem zatražila od veterinarske inspekcije uputu o postupanju vezano uz pregled i utvrđivanje težine ozljeda na psu za kojega im je prijavljeno da ga je posjednik vukao zavezanog za auto. Policijski djelatnik napomenuo je da će vlasnik psa biti lišen slobode te je dobio informaciju, kao i telefonski kontakt, da treba zatražiti dolazak djelatnika skloništa, uz obveznu napomenu da se radi o ozlijeđenom psu – kažu nam iz veterinarske inspekcije. Dodaju kako je, sukladno propisanoj proceduri prijema životinja u sklonište, dežurni veterinar obavio pregled i utvrdio lakše ozljede, površinske rane na ekstremitetima. Psu je pružena veterinarska pomoć i smješten je u sklonište. No, kako vlasnik nije lišen slobode, on je psa 23. siječnja preuzeo iz skloništa.

Foto: Privatni album

Veterinarska inspekcija je 24 siječnja na adresi posjednika utvrđivala uvjete držanja i način skrbi o psu.

– Utvrđeno je da je mješanca starog osam godina posjednik udomio prije sedam godina i svake godine redovito provodi cijepljenje protiv bjesnoće i dehelmintizaciju. Psa hrani dehidriranom hranom Pedigree, koja je zatečena u kući, te mu osigurava svježu pitku vodu. Pas spava i boravi u kući, a ima i slobodan izlaz u veliko ograđeno dvorište kad je posjednik kod kuće. Dobrog je gojnog i zdravstvenog stanja, izuzev površinskih rana na mekušima te podlaktici desne noge. Prilikom nenajavljenog posjeta inspekcije pas je ležao na prostirci u hodniku i nije pokazivao nikakve znakove straha, uznemirenosti, niti agresivnosti. O psu se brine isključivo posjednik, koji jedini i živi na navedenoj adresi i koji je bio vidno potresen i ožalošćen zbog predmetnog događaja – objašnjavaju u svom odgovoru. Dodaju kako veterinarska inspekcije nije zaprimila službeno izvješće policije o rezultatima njihovog izvida, kao ni o poduzimanju daljnjih mjera.

Neugodno zatečena ostala je Sara Mesić iz sisačke Udruge za zaštitu životinja Bijeli očnjak, koja je prva stigla na mjesto događaja i bila nazočna kod dolaska policije. Kaže, nadala se da će inspekcija psa barem privremeno oduzeti, jer prema nekim informacijama i prije je bio zlostavljan. A da inače ne živi u kući dokazuje i fotografija na kojoj je u ograđenom dvorištu, ali je pas ipak na lancu.

– Zvala sam inspekciju i u vrlo neugodnom razgovoru doznala da im je vlasnik rekao kako mu je pas ispao iz auta. Pa tko na minusu vozi sa širom otvorenim prozorom da bi mu pas u tipu njemačkog ovčara mogao ispasti? Na moja pitanja je li kao veterinarka pregledala psa i što će biti ako vlasnik ubije psa nije odgovorila. Samo mi je rekla da nisam stranka u postupku i da pošaljem pismene upite – kaže nam volonterka i dodaje kako ni policija nije mogla vjerovati da je pas vraćen vlasniku. Jer oni su kriminalističkim istraživanjem utvrdili da je osumnjičeni počinio kazneno djelo opisano u članku 205. stavku 1. Kaznenog zakona "Ubijanje ili mučenje životinja". Zbog toga su protiv njega podnijeli i kaznenu prijavu nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku.

Tko će biti kriv ako se psu nešto dogodi dok inspekcija čeka službeno policijsko izvješće, pitaju se volonteri i traže hitnu akciju kako bi se zaštitio pas. O potresenosti vlasnika i njegovoj žalosti trebali bi se ipak brinuti neki drugi stručnjaci, a ne veterinarska inspekcija.

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
19:59 24.01.2020.

sisačka policija nema vremena otkriti tko je nožem izrezao hrvatske mladiće, ali mora po mišljenju aktivistice kazniti starca kojemu je možda i ispao pas iz auta... ili je cucak prejako vukao dedu, pa ga ovaj šeta autom... pa, star je....

LU
Lucka93
21:02 27.01.2021.

Još jedna od MNOGOBROJNIH SRAMOTA ove države i naravno nesposobne inspekcije koja češe šupak cijeli dan umjesto da obavljaju svoj posao. Kretena treba zatvoriti na dobrih 10 g. pa da ga pošteno izjebu i izbiju mu sve zube. Horvatinčić se izvlaći, di nece ovaj za kojeg nikog nije briga. Šljam od države, sudstva, inspektorata i svega ostalog.

MA
maestraljadran
19:51 24.01.2020.

Zašto bi pas morao živjeti u kući??Sta je vama??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije