Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
farma b. borkovića

Veterinar Sruk: Psi su kobili odgrizli uho i razderali but

branko borković
Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
29.05.2013.
u 13:49

Nadzorom je utvrđeno da je Borković prekršio nekoliko propisa iz Zakona o zaštiti životinja – izvijestio je županijski veterinarski inspektor Velimir Sruk.

Nakon što je Večernji list objavio šokantnu priču o izgladnjelim životinjama na farmi u Prečnom kod Ivanić Grada, ilustriranu mučnim prizorima kako psi jedu živoga konja privezanog gurtnama, vlasnik Branko Borković nam je u telefonskom razgovoru najavio tužbu.

– Zašto se ne bavite ljudima koji su bili u stanju baviti se snimanjem takvog prizora, umjesto da pomognu životinji u nevolji. Kakvi su to ljudi – zapitao se Mladi Jastreb pa ustvrdio da je životinja sa snimke “živa, uredna i u kondiciji”. – Prava je istina da su ti psi pomagali kobili, nisu je grizli. Kobila je bila na gurtnama jer se nedavno oždrijebila, a gurtna se očito izmaknula, pa je kobila završila na podu – rekao je Branko Borković, pa nas uputio na Ministarstvo poljoprivrede čija je inspekcija ujutro obišla imanje. Što su ondje zatekli?

Nadzor se nastavlja

– Nadzorom je utvrđeno da je Borković prekršio nekoliko propisa iz Zakona o zaštiti životinja – izvijestio je županijski veterinarski inspektor Velimir Sruk. Oždrebljena kobila bila je na gurtnama od 1. svibnja jer je doživjela parezu. Kako je pala, inspektoru nije poznato, no psi, japanske tose, siguran je, bez problema su je mogli zaklati da su htjeli. – Očito se dogodilo nešto nepredviđeno, ali je činjenica da su joj odgrizli jedno uho, drugo razderali, isto tako i but... – kaže Sruk. Utvrđeno je da se kobila kreće, da uzima hranu, ali da je “lošeg gojnog stanja”, jednako kao i još jedan zatečeni pastuh.

– Zanimaju nas i zdrave životinje, no Borković nam ih jučer nije pokazao – kazao je Sruk. Dan ranije, što je snimio i fotoreporter Večernjeg lista, u oboru farme bilo je desetak konja u očajnom stanju. Psi sa snimke, ispostavilo se, nisu cijepljeni protiv bjesnoće u propisanom roku i određena im je karantena. Nadzor se nastavlja, a očekuje se i saslušanje svjedoka.

Osobne tragedije

Kako su i susjedi i Borković novinarima tvrdili da su u više navrata, susjedi zbog nebrige za životinje, a Borković zbog navodnog trovanja konja, pozivali policiju, provjerili smo i istinitost tih navoda. Iz policije su nam poručili da intenzivno surađuju s DORH-om i inspekcijama te da su izvidi u tijeku, ali neslužbeno doznajemo da su obje strane u više navrata tražile intervenciju, no da policija nije našla dokaza o trovanju, u prilog Borkovićevoj prijavi podnesenoj nakon Uskrsa.

Miško Šklempe, predsjednik Središnjeg saveza hrvatskog hladnokrvnjaka, kaže kako nije tajna da Borković ima problema s farmom, da je ostao bez zemlje koja je konjima osiguravala hranu te da je imao i osobnih tragedija. Ali i da nije lijepo, pogotovu od predsjednika saveza koji treba biti uzor, da se takve slike s njegove farme odašilju u svijet. – Ipak, nije moje da kritiziram. Neka institucije rade svoje – kaže Miško Šklempe, ističući kako konjogojstvo ne počiva na poticajima, koji su mali, nego na ljubavi prema tim životinjama.

>>Strava na farmi Mladog Jastreba: Gladni psi jeli živog konja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije