Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni zločinac

'Hrvatska bi mogla tražiti izručenje Mladića za zločine u RH'

Ratko Mladić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
23.11.2017.
u 23:00

Tek nakon objave cjelovite presude Mladiću vidjet će se postoji li povezanost s Mladićevim nalogodavcima, to jest s vrhom Srbije, ili ne

Dio analitičara pesimistički je zamijetio da sudac Alphons Orie, objavljujući sažetak presude među članovima sveobuhvatnog udruženog zločinačkog pothvata (UZP), nije spomenuo bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, ali ni živući bivši čelni dvojac srbijanske tajne službe, Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, koji su sve do zadnje izmjene optužnice 2011. bili članovi UZP-a, kao i srbijanski MUP, bivša JNA...

S druge strane, neki su se optimistično uhvatili za rečenicu u kojoj je sudac Orie rekao kako je Ratko Mladić bio “u izravnom kontaktu s članovima vodstva Srbije i članovima glavnog stožera vojske Savezne Republike Jugoslavije kako bi osigurao zadovoljenje vojnih potreba Vojske Republike Srpske”. Pravni laici drže da osuda Mladića i citirano utvrđenje suda u Haagu omogućuju ponovno pokretanje revizije tužbe za genocid protiv Srbije.

Pričekajmo objavu presude

Bivša ministrica pravosuđa, odvjetnica Vesna Škare-Ožbolt, na naš upit odmah je “pokopala” nade potonjih o reviziji tužbe BiH za genocid protiv Srbije:

– Prošli su rokovi za reviziju još u veljači ove godine, a i da je revizija moguća, problem bi bio što i presuda protiv Ratka Mladića nije pravomoćna, a pitanje je kad će to i postati – obrazlaže Škare-Ožbolt.

Što se pak tiče “ispadanja” srbijanskog političkog i vojnog vrha iz presude Mladiću u odnosu na optužnicu, uzvratila nam je: – Čekajte! Moramo prvo vidjeti obrazloženje presude. To što je sudac Orie čitao nije obrazloženje. Tek nakon objave cjelovite presude vidjet ćemo postoji li povezanost s Mladićevim nalogodavcima, to jest s vrhom Srbije, ili ne, te zašto jesu ili nisu izveli određene poveznice – obrazložila je Škare-Ožbolt. Ali, dodaje kako tu najviše očekuje od postupka koji se protiv Simatovića i Stanišića još vodi u Haagu. Zbog toga se Škare-Ožbolt čudi što se taj postupak u Hrvatskoj uopće ne prati.

S obzirom na nezadovoljstvo hrvatskih građana zbog činjenice da sud u Haagu nije obuhvatio i optužbe protiv Mladića zbog zločina u Hrvatskoj, zanimalo nas je postoji li mogućnost da nakon pravomoćnosti presude u Haagu Hrvatska ipak procesuira Ratka Mladića i zbog tih zločina.

– Presudu temeljem koje je osuđen na 20 godina zatvora u Šibeniku Ratko Mladić može prihvatiti ili tražiti ponovno suđenje, a što se tiče ostalih postupaka, Hrvatska bi mogla tražiti njegovo izručenje – odgovorila nam je Škare-Ožbolt. Inače, Bosna i Hercegovina je početkom godine pokušala pokrenuti reviziju u postupku pred Međunarodnim sudom u Haagu u povodu njihove tužbe za genocid protiv Srbije. Temeljni razlog je bio što su se pojavili neki novi dokazi, a ključni baš u tijeku postupka protiv Ratka Mladića.

Odbačena revizija BiH

Međutim, ta je revizija uložena nekoliko dana uoči isteka desetogodišnjeg roka za reviziju od presude po tužbi za genocid iz 2007. godine, te je odbačena zbog formalnih razloga. Podnio ju je bivši opunomoćenik BiH, Sakib Softić, pozivajući se na staro ovlaštenje. Mladen Ivanić i Dragan Čović očitovali su se da niti jedno tijelo BiH nije raspravljalo, niti se očitovalo o reviziji, dok je Bakir Izetbegović tvrdio kako je ranije imenovanje Softića i dalje na snazi.

Sud je zaključio kako o reviziji nije bilo službene odluke nadležnih vlasti Bosne i Hercegovine, i revizija stoga nije niti uzeta u razmatranje. Inače, u tom slučaju osim što je utvrđen genocid u Srebrenici presuđeno je da je Srbija propustila učiniti što je bila dužna da ga spriječi, uskratila je dokaze, te je obvezana suditi počiniteljima.

Pogledajte i kako je presuda Mladiću dočekana u Srebrenici:

Ratko Mladić
1/15

Komentara 66

Avatar imotska115
imotska115
03:46 24.11.2017.

Zsto da mi plaćamo zatvor krvniku, neka ga drže Haag.

DU
Deleted user
01:43 24.11.2017.

Evo zore, evo dana, Evo Jure i Bobana. Evo zore, evo tića, Evo Jure Francetića. Na vrh gore Romanije, Ustaški se barjak vije. Na barjaku sitno piše, Odmetnika nema više. Jure gazi Drinu vodu, I bori se za slobodu. On. On se bori za slobodu, Hrvatskome našem rodu. Evo zore, evo dana, Nema više partizana. Evo zore, evo tića, Evo Jure i Vokića. Evo zore, evo dana, Evo Jure i Bobana. Oni vode svoju bojnu, Njome biju tešku vojnu. Tvoja bojna brani Liku, Biser zemlje, našu diku.

IC
icocrobih
23:17 23.11.2017.

Autor clanka iznosi svoje misljenje...a misljenje bi trebalo biti produkt razmisljanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije