Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uhićen sanader

Vesna Škare Ožbolt: Izvana je bio uljuđen, iznutra okrutan

Foto: Večernji list
1/4
05.02.2020.
u 20:10

Novinarka Slavica Vuković razgovarala je sa Sanaderovom punicom koja je i u tom trenutku vjerovala 
da je Ivo na običnom poslovnom putu

Bio je 1. srpnja 2009. kada je u Banskim dvorima održana najneobičnija tiskovna konferencija koju je održao neki premijer u suvremenoj Europi. Poznata je po riječima što ih je izgovorio na odlasku: “Ja sam svoju dionicu odradio, doviđenja i hvala vam svima na suradnji.” Nepunih 17 mjeseci kasnije Ivo Sanader, koji je čvrstom rukom vodio državu i HDZ, prema kojem su simpatije gajili i lijevi, uglađeni poliglot koji je mnoge očarao svojim samouvjerenim nastupom i znanjem svjetskih jezika, preko noći se našao na dnu. Uhićen je u blizini Salzburga 10. prosinca 2010. godine.

Let u Washington

Kako doznaje Večernji list, planirao je pobjeći iz Njemačke u SAD, no plan mu se izjalovio. U 11.25 sati toga dana u zračnoj luci u Münchenu nije se uspio ukrcati na let za Washington. U to je vrijeme za njim već bila raspisana međunarodna tjeralica pa su mu Amerikanci otkazali vizu te je telefonski otkazao kupnju karte. Sanader se nakon toga u “bubi” svoje kćeri, u pratnji brata, vratio u Austriju. Vožnja nije dugo trajala. “Pao” je oko 15.45 sati, vozeći se autocestom Tauernbahn, kraj naplatne kućice kod izlaza St. Michael im Lungau. Prema informacijama kolega iz austrijskog lista Kleine Zeitung, Sanaderov automobil zaustavila su dvojica prometnih policajaca jer su austrijski policajci dobili naredbu da provjeravaju sve plave “bube”.

– Lociravši njegov mobitel, doznali smo da se kreće autocestom u salzburškoj regiji prema Koruškoj te je uhićen prije ulaska u tunel Tauern – kazala je voditeljica Odjela za međunarodnu policijsku suradnju u austrijskom Saveznom uredu za kriminal u Beču Regine Wieselthaler-Buchmann. Sanader nije pružao otpor pa je bez lisičina sproveden u istražni centar u Salzburgu.

Foto: Večernji list

– Molim vas čašu vode – bilo je prvo što je Sanader rekao nakon što je došao u istražni centar. Odmah je počeo rutinski postupak njegove identifikacije, nakon čega je prebačen u drugu zgradu, u odjel ekstradicijskog pritvora. Tad je pokrenut ekstradicijski postupak, a brzina izručenja Ive Sanadera hrvatskim vlastima ovisit će o tome hoće li Sanader pokušati postupak otezati ili će pristati da bez velikog pravosudnog “showa” bude predan našim vlastima. I tako su dvojica revnih austrijskih “prometnjaka” prekinula policijsko-pravosudno-novinarsku potragu koja je počela dan prije, nakon što je bivši premijer pobjegao.

Istodobno, naša splitska dopisnica Slavica Vuković kontaktirala je s Karmelom Šarić, punicom bivšeg premijera Ive Sanadera koja je, kako se dade iščitati iz izjave, do posljednjeg trenutka vjerovala u nevinost svoga zeta.

– On je poslovni čovjek, često je na putu. Nikamo nije pobjegao, kao što se to predstavlja. Normalno je da se brinemo. Nama se nije javio. Ja sam se pokušavala s njim čuti na mobitel. Zovem ga, ali ga nisam uspjela dobiti – kazala je majka Mirjane Sanader.

Na prvu vijest o uhićenju uredništvo šalje novinarku Senku Knežević ispred doma Sanaderovih u zagrebačkoj Kozarčevoj ulici. Tamo je, javlja, od ranog jutra gorjelo svjetlo. “Mirjanu i Brunu Sanader oko 7.30 sati vjerojatno je iznenadila zvonjava na vratima. Pred kućom su im bili policijski istražitelji koji su trebali započeti pretragu vile bivšeg premijera, od jučer uhićenika austrijske policije. Iz obiteljske kuće donedavno jednog od najmoćnijih ljudi u zemlji istražitelji nisu izlazili gotovo cijeli dan te su ondje odradili puno dnevno radno vrijeme obavljajući premetačinu.

Na prozorima komforna doma Sanaderovih tijekom tih sedam dugih sati tek su se povremeno pojavljivale ljudske figure, gotovo kao da netko provjerava jesu li pred kućom još uvijek svi promrznuti predstavnici medija na broju. Dvadesetak minuta prije 15 sati na prozoru trećeg kata kuće pojavila se supruga najpoznatijeg hrvatskog osumnjičenika Mirjana Sanader, otvorila prozor te pritvorila grilje. Pokazala je tako da je okončano ono što se u kući zbivalo te da ukućani, kako se kasnije pokazalo, odlaze u šetnju”, javlja naša novinarka. Istražitelji su pak sve izuzete predmete iz Sanaderova doma pomno spremili u prtljažnike auta te su napustili Kozarčevu ulicu.

Policija će kasnije, u prisutnosti Sanadera i njegova odvjetnika, pretražiti izuzeta računala, proučiti sve dokumente u njima te ih pohraniti radi daljnjeg tijeka istrage. Sanaderu će biti oduzeti i mobiteli kojima se koristio te će također biti pretraženi pa će se, primjerice, na taj način moći i doznati je li mu netko na vrijeme javio da bježi iz zemlje jer će mu Mandatno-imunitetno povjerenstvo skinuti imunitet.

Foto: Večernji list

Sada se koprcamo u krizi

Zahvaljujući snimci RTL televizije u eter je otišla i slika uhićenja, koju je za Večernji analizirala psihologinja Ljiljana Buhač.

– Sanader je i u bijegu ostao bahat. Bez obzira na to što je pokušavao ostaviti dojam nonšalancije, sve što je u danu bijega činio bili su jasni znakovi straha, panike i uznemirenosti. Da mu nije svejedno, vidjelo se prema njegovu držanju i hodu. Pognuta glava i spuštena ramena znak su tereta i želje da se što prije udalji. Podignuti ovratnik na kaputu: kao da se želi skriti. Strah se očitovao i u okretanju iza sebe. Provjerava prati li ga tko. Hodao je stupajući, kao da se suzdržava da ne potrči – kazala je psihologinja Buhač.

Večernjakovi novinari potom doznaju da će Sanader, kad stigne u Hrvatsku, odmah biti sproveden u Remetinec jer mu je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić u četvrtak odredio najmanje mjesec dana istražnog zatvora. USKOK ga mora ispitati u roku od šest sati od njegova dolaska u zatvor. Osumnjičeniku će u zatvoru biti uručeno rješenje suca o određivanju istražnog zatvora te istražni nalog.

Za Večernji je toga dana govorila i Vesna Škare-Ožbolt, nekadašnja ministrica pravosuđa u Sanaderovoj vladi.

– U početku je bio izvrstan premijer, koristio se svojim iskustvom u diplomaciji gradeći imidž europski uljuđenog lidera i sve je držao pod kontrolom. Uspio je zadobiti divljenje EU, medija, oporbu je držao na SMS-ovima i imao je česte kontakte s većinom od njih. Sindikate je također držao u tijesnoj komunikaciji. Poslije sam zapazila da ministre drži u ovisnosti puštajući medijima kojekakve priče o njima. Svakog od ministara izložio je nekom skandalu, dok je za sebe čuvao dobru reputaciju. S vremenom je razvio dvostruko ponašanje. Vanjsko je lice bilo uljuđeno, ali unutarnje vrlo hladno i katkad okrutno. Stvarao je kult ličnosti i suradnici su ga se bojali. Od 2004. trebali smo provesti ključne reforme i, da smo ih napravili, danas bismo bili zemlja vrlo poželjna za ulaganje. Golem smo novac izgubili, a sada se u krizi zbog propuštenih prilika koprcamo. Napravio je model da se vezom i strahom može sve. To je, nažalost, sastavni dio hrvatske zbilje – kazala je Vesna Škare-Ožbolt.

Istoga dana Sanadera se promptno odreklo Sveučilište Columbia u New Yorku. Procijenivši da povezivanje imena bivšeg premijera Ive Sanadera s uglednim Sveučilištem Columbia nije korisno za tu akademsku instituciju, glasnogovornica Tanya Domi kratko je izjavila da “Sanader nije više povezan s Institutom Harriman” ne želeći ništa drugo komentirati. Za Večernji list tu je informaciju e-mailom potvrdio i direktor dr. John S. Micgiel...

Foto: Večernji list

U godinama koje slijede, protiv bivšeg premijera otpočelo je pet dugotrajnih postupaka: Planinska, Ina-MOL, Fimi media, HEP-Dioki i Hypo. Ivo Sanader postao je najviše rangirana osoba u Hrvatskoj optužena za korupciju, a njegovo je uhićenje simbolično označilo ono što je trebalo nastupiti: katarza za Hrvatsku koja grca u korupciji i nepotizmu. No to se ni danas nije dogodilo, štoviše 11 godina kasnije još uvijek nije poznato čak ni zašto je Sanader tako naprasno morao otići s kormila Hrvatske.

Komentara 1

AN
antonelić
23:18 05.02.2020.

bivši doživotni počasni predsjednik kradezea ... takozvana bubana nogica !...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije