Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljubljanska banka

Vesna Pusić sastaje se i s Erjavcem i s Janšom u Čileu

Vesna Pusić
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/3
26.01.2013.
u 18:54

Kad je riječ o kompromisu sa Slovenijom, doznaje se da su se i unutar SDP-a pojavile dvije struje. Jedna zagovara čvrst stav da se Ljubljani ne popusti, a druga, kojoj je, navodno, sklon i premijer Zoran Milanović, je fleksibilnija

I prije nego što se očekivalo, mogli bi se sastati ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i slovenski premijer Janez Janša. Naime, oboje su trenutačno u Čileu na sastanku šefova država i vlada Zajednice latinskoameričkih i karipskih država (CELAC) i Europske unije.

No, ne realizira li se taj neformalni susret, V. Pusić će – još jednom je danas ponovila i tako demantirala vijesti iz nekih medija o otkazivanju sastanka, kao što je učinilo i slovensko Ministarstvo vanjskih poslova – u Bruxellesu sjesti za stol sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem i pokušati riješiti pitanje Ljubljanske banke. Prvi put od sad već mučnog pregovaranja, postoji optimizam, kako u Hrvatskoj, kao što je istaknula V. Pusić, tako i u diplomatskim krugovima. Kako se doznaje, Slovenija je spremna pomaknuti se iz dosad duboko ukopanih rovova, što ne znači da i Hrvatska neće morati raditi kompromise.

>> Pusić: Povlačenje tužbi može, ali samo ako dogovorimo alternativu

Polarizacija o povlačenju tužbi

Iako je pitanje Ljubljanske banke kompleksno, izgleda kao da se cijelo vrijeme svodi na prijepor hoće li Hrvatska povući tužbe ili ne, odnosno punomoći dane Zagrebačkoj i Privrednoj banci da tuže Ljubljansku i Novu ljubljansku banku, na čemu od početka inzistira slovenska strana.

No, čini se da se u Hrvatskoj polarizira mišljenje o tom potezu. Ministrica V. Pusić nekoliko je puta ponovila kako je Hrvatska spremna povući tužbe ako se nađe alternativno rješenje dok, primjerice, njezin zamjenik Joško Klisović u prvi plan stavlja stav da povlačenja nema.

Takmac na istoj liniji

Iako može biti riječ o stilskoj razlici, doznaje se da su se i unutar vladajućeg SDP-a pojavile dvije struje. Jedna zagovara čvrst stav da se ne popusti, a druga, kojoj je, navodno, sklon i premijer Milanović, fleksibilnija je po tom pitanju. Da se Hrvatska trudi pronaći kompromis, govori i prijedlog koji je slovenska strana odbila, a prema kojem bi joj Hrvatska “oprostila” gotovo 500 milijuna eura kamata, ako bi se isplatila glavnica od 279,7 milijuna eura u 30 godina.

Ako se netko nada da bi odlaskom Janše ratifikacija prošla glatko, vara se. Danas je glavni Janšin takmac i dojučerašnji koalicijski partner Gregor Virant, predsjednik slovenske skupštine, jasno istaknuo:

– Prvo neka Hrvatska povuče tužbe. Ratifikacija će potom proći bez problema.

Komentara 20

PA
pakaa
12:08 27.01.2013.

Svi oni koji zagovaraju da se tužba povuće trebaju preuzeti na sebe dug i pozvati štediše Ljubljanske baneke da se njima hitno jave na njihove kućne adrese ili gdje će navesti da vrše isplatu stare devizne štednje sa kamatom odom od 27.04. 1991.g U suprotnom će se dogoditi juš jedna krađa i prevara u kojoj če ponovo narod platiti ceh politike u kojoj pojedini imaju osbne materijalne koristi.

KO
kolarjeva3
13:34 27.01.2013.

ploto"TM" 79% izvoza Slovenije je na zapadno tržišće i Rusije ! Slovenija živi od zapada i Rusije !!

Avatar Idler 3
Idler 3
23:12 26.01.2013.

Nek onda dotična na čelu sa svojim voljenim premijerom i još voljenijim partijskim čelnikom "Bracom" isplati štediše iz svog žepa...a moš si mislit >;-))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije