Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJET SRBIJI

Vesna Pusić potvrdila: Nikolić će doći na proslavu ulaska u EU

vesna pusić,aleksandar vučić (1)
Foto: Branimir Bradarić/VLM
1/6
21.06.2013.
u 11:32

Najavljeno je i da će od rujna u Srbiji krenuti škole na hrvatskom jeziku i pismu s odgovarajućim udžbenicima

- Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić dolazi u Zagreb 30. lipnja na proslavu povodom ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju, potvrdila je ministrica vanjskih poslova u Vladi RH Vesna Pusić višednevna nagađanja o ovoj temi na konferenciji za novinare u Beogradu gdje se prethodno sastala s čelnicima Srbije Tomislavom Nikolićem, Aleksandrom Vučićem i Ivicom Dačićem. Rekla je i da je tijekom razgovora bilo govora i o raznim drugim temama koje su već ranije započele u međusobnim razgovorima.

– Bilo je riječi i o pitanju nestalih, stambenom zbrinjavanju izbjeglica kao i isplaćivanju mirovina građanima koju su mirovinu zaradili u Hrvatskoj a danas žive u Srbiji. Radi toga je sa mnom u posjeti Beogradu i ministar Rada Mirando Mrsić koji je već započeo određene razgovore kako bi se i ovo pitanje riješilo, istakla je Pusić. Između ostaloga dogovoreno je i da će s početkom nove školske godine djeca pripadnika hrvatske nacionalne manjine imati osiguranu školsku nastavu na hrvatskom jeziku i pismu, a da će Srbija u međuvremenu tiskati udžbenike. Govoreći o vremenu posjete Beogradu napomenula je da je on ciljano izabran kako bi se i od strane Hrvatske dala puna podrška Srbiji kako bi što prije dobili datum o početku pristupnih pregovora za ulazak u EU.

>> Josipović: Nadam se da će na proslavu ulaska u EU doći i Nikolić

Puna podrška Srbiji

– Srbija ima punu podršku od strane Hrvatske za ulazak u EU. Razlog tome je prije svega razumna stabilizacijska politika koju Beograd vodi s Prištinom. Ti sve bolji međusobni odnosi Srbije i Kosova su i veoma bitni i za Hrvatsku, rekla je Pusić. Novinare je interesiralo i pitanje međusobnih optužbi za genocid i mogućnosti za njihovo obostrano povlačenje.

– Ozbiljno razgovaramo i o ovoj temi iako tu ima još mnogo stvari o kojima treba razgovarati , rekla je Pusić. Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da odnosi dvije zemlje idu u sve boljem smjeru iako su izostajali međusobni izljevi ljubavi.

– Kada je riječ o mogućnosti odbacivanja optužbi za genocid moramo voditi računa o interesima građana, djece i generacija koje dolaze poslije nas. Te optužbe donose mnogo problema, troškova i muke za buduće generacije, rekao je Vučić napominjući i da će mogućnost školovanja na hrvatskom jeziku i pismu omogućiti i da se ti ljudi osjećaju kao ponosni građani Srbije.

Ključne zemlje zapadnog Balkana

– Sve ovo što radimo i dogovaramo ne radimo pod nikakvim pritiskom nego kroz naše međusobne razgovore, a sve kako bi omogućili bolji i kvalitetniji žitov našim sugrađanima. Pri tome vodimo računa da su Hrvatska i Srbije dvije ključne zemlje zapadnog Balkana i da je njihov kvalitetni međusobni odnos kralježnica odnosa u ovom dijelu svijeta, rekao je Vučić.

Tijekom posjeta Beogradu Vesna Pusić se danas sastaje i s ministrom vanjskih poslova Srbije Ivanom Mrkićem i potpredsjednicom Vlade Srbije za europske integracije Suzanom Grubješić.

Mediji u Srbiji s velikom su pozornošću najavljivali današnji službeni posjet Vesne Pusić Beogradu. Agencija Tanjug podsjeća kako je Mrkić uoči posjeta hrvatske ministrice Beogradu izjavio da Srbija i Hrvatska ne pregovaraju o povlačenju tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, objašnjavajući kako će do toga doći kada se zajednički procijeni kako je "došao pravi trenutak i da je to u obostranoj koristi". Mrkić je najavio da će upravo tužbe biti jedna od tema razgovora srpskih dužnosnika i hrvatske šefice diplomacije.

>> Srbija za povlačenje tužbe protiv Hrvatske za genocid

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije