Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubrzani proces

Vesna Pusić: Plan za put BiH prema EU je hrvatski

Vesna Pusić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
07.11.2014.
u 10:45

Nakon šest godina zastoja, BiH u rekordnom roku do predvorja Unije?

Ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić pohvalila se prekjučerašnjim sastankom u Berlinu gdje su britanski i njemački ministri vanjskih poslova podržali izradu nove europske politike prema BiH, a što je, kako je rekla Pusić, pokrenula upravo Hrvatska početkom ove godine.

Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo čekali su završetak izbornog procesa u Bosni i Hercegovini kako bi izašli s novom proeuropskom inicijativom za tu zemlju. Šefovi diplomacije, Frank-Walter Steinmeier i Phill Hammond, predstavili su plan po kojem bi se novoizabrani bh. lideri pismenom izjavom obvezali na provedbu institucionalnih reformi na svim razinama države, koje su osmišljene da je učine funkcionalnijom i omoguće joj da efikasnije radi s EU, te prihvatili obvezu da s EU dogovore široki plan reformi kojima će BiH napredovati na putu prema pridruživanju EU, uključujući i provedbu Kopenhaških kriterija.

Pozitivne reakcije

Ispune li bh. vlasti te uvjete odnosno obvežu li se na reforme, Njemačka i Velika Britanija će od EU tražiti da napokon stupi na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Nakon što BiH i praktično počne provoditi preuzete obveze, EU bi pozvala vlasti u Sarajevu da predaju zahtjev za dobivanje kandidacijskog statusa za članstvo u Uniji, a onog trenutka kada se reforme provedu EU bi odobrila BiH status kandidata. Ministri vanjskih poslova EU o tom bi planu trebali raspravljati 17. studenoga na sastanku Vijeća za vanjske poslove (FAC), a Steinmeier i Hammond nadaju se da će dobiti podršku ostalih 26 svojih europskih kolega.

Prve reakcije govore da potpora neće izostati. State Department je preko glasnogovornice, Jen Psaki, odmah podržao njemačko-britanski plan, a oglasila se i visoka predstavnica EU i dopredsjednica Europske komisije, Federica Mogherini, kazavši da inicijativa dolazi u pravom trenutku. – Do sada su EU i njezini međunarodni partneri puno učinili kako bi zemlji pomogli u rješavanju izazova. Ali, potreban je novi duh u provedbi reformi koje su ključne ne samo za europski put BiH nego i za građane, što je i najvažnije – izjavila je Mogherini najavljujući i skori dolazak u Sarajevo.

Prvi test – uspostava vlasti

I prve reakcije u BiH na njemačko-britansku inicijativu su vrlo pozitivne. Za predsjednika R. Srpske Milorada Dodika, kojeg u Bruxellesu često kritiziraju, dobra je svaka inicijativa koja bi dovela do kretanja BiH prema EU, uvažava li ustavnopravni poredak u BiH i Daytonski sporazum te pravo odlučivanja koje imaju različite razine vlasti.
– Za nas je svaka takva inicijativa prihvatljiva, bez obzira na to što je destinacija prema kojoj se krećemo veoma daleka i neizvjesna – kazao je Dodik.

Međutim, prije nego što se poduzmu konkretni koraci u provedbi plana treba formirati vlast na svim razinama u BiH. Brza uspostava vlasti bit će prvi test spremnosti političara u BiH da deblokiraju europski put zemlje. Sve pobjedničke stranke u BiH put u EU navode kao jedan od prioriteta. Što se tiče EU, ona je spremna, barem u ovoj fazi, odustati od ultimativnog zahtjeva da BiH provede presudu “Sejdić - Finci” odnosno promijeni daytonski ustav i izborna prava manjina izjednači s pravima konstitutivnih naroda.

>>Provedite reforme, a mi ćemo vam pomoći da uđete u EU

>>Dačić i Pusić u zajedničkom intervju: 'Kada vidiš Engleza, moraš ga ubiti'

Komentara 12

Avatar dmitarX
dmitarX
11:02 07.11.2014.

da si se tako borila za Hrvatsku, ne bi ti o Bosni i Srbiji pričala.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
11:00 07.11.2014.

Ti vodiš vanjsku politiku Srbije i BiH, a našu si dovela na najniže grane.

HR
Hrvatska3014
11:02 07.11.2014.

Vesna, ostavi se ti tuđeg dvorišta. Imaju oni svoje političare koji su za to plaćeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije