Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ:

'Vesna Pusić mora objasniti vjeruje li da su Hrvatska i Srbija jednako krive za rat'

Gordan Jandroković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28.02.2014.
u 13:08

– Jasno je da je ovdje riječ o izjednačavanju krivnje jer se ne spominju Slobodan Milošević i njegov režim. To je skandalozno – rekao je Gordan Jandroković

Tvrdnje Vesne Pusić u intervjuu za B92 kojima izjednačuje agresora i žrtvu te agresije te amnestira krivnje čelnika Srbije neprihvatljive su, povijesno neistinite i štetne za Hrvatsku, izjavili su danas HDZ-ovci te poručili kako očekuju da se ministrica o njima očituje. HDZ-ov Gordan Jandroković kritizirao je Pusić i zbog njezine optužbe da predsjednik njegove stranke Tomislav Karamarko govori neistine o njezinu intervjuu za B92 kako bi prikrio vlastiti govor mržnje.

– Pusić je optužila predsjednika HDZ-a da laže. Na agresivan, linićevski način nasrnula je na HDZ – tvrdi Jandroković, kojem je najspornija izjava u navedenom intervjuu da "za stvari i događaje koje su doveli do tužbi nisu odgovorni ljudi koji sada vode zemlje nego drugi ljudi, koji su ih tada vodili".

– Jasno je da je ovdje riječ o izjednačavanju krivnje jer se ne spominje Slobodan Milošević i njegov režim. To je skandalozno. Nije jasno i zašto ministrica amnestira predsjednika Srbije Tomislava Nikolića od nečega čega se on ni sam nije odrekao, on se 1993. zakleo da će biti četnički vojvoda – nastavlja Jandroković te pri tome podsjeća i na izjavu potpredsjednika srbijanske vlade Aleksandra Vučića iz 2008. godine u kojoj je Viroviticu, Karlobag, Karlovac i Senj nazvao srpskim gradovima i srpskom zemljom.

– Postoje činjenice za sve što govorimo pa nije jasno zašto ih ona amnestira. Evidentno je da je riječ o pokušaju izjednačavanja krivnje. Tražimo da se ona, ali i njezin koalicijski partner SDP te Zoran Milanović očituju o tim njenim izjavama. Vrijeme je da objasni vjeruje li ona stvarno da su obje strane jednako odgovorne za sukob ili to nije mislila – kaže Jandroković, kojem je apsurdno da je ministrica vanjskih poslova ove izjave dala u trenutku dok je bila u Beogradu kako bi se razgovaralo o tužbi za genocid. Jasno je da Hrvatska mora surađivati sa susjedima, pa i Srbijom, interes Hrvatske je da budu stabilni, ali ne može se zbog te suradnje dovoditi u pitanje sve što se događalo u povijesti, dodaje HDZ-ovac.

– Nitko od Hrvatske ne može tražiti da govori neistine i da amnestira ljude koji su govorili to što su govorili – zaključio je bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Njegov kolega Željko Reiner podsjetio je na izjave ključnih dužnosnika iz Srbije.

– Ovakve su izjave pokušaj revizije nedavne povijesti, suprotne općeprihvaćenoj istini – rekao je Reiner te pozvao ministricu da objasni što je mislila ovim izjavama braniteljima, roditeljima i djeci stradalih branitelja te tisućama silovanih žena.

Osvrnuli su se HDZ-ovci i na konferenciju za novinare saborskog Kluba zastupnika SDP-a koji su prozvali šefa stranke Tomislava Karamarka za kriminal i ugrozu nacionalne sigurnosti. Detalje nisu mogli komentirati.

– No, mogu reći da je ta tema otvorena upravo sada kako bi se skrenula pozornost s velikih neuspjeha ove vlade. Zanimljivo je da se ovakve optužbe iznose upravo sada kada vladajuću koaliciju trese čitav niz afera, očito je riječ o pokušaju skretanja pozornosti s vitalnih tema – tvrdi Gordan Jandroković.

Komentara 47

Avatar Bell940
Bell940
13:36 28.02.2014.

To bi bilo pošteno, i onda nek se Vesnica izjasni

MO
morituriite
13:36 28.02.2014.

Pitanje je zašto su hrvatski mediji prešutjeli Vesnine izjave u Beogradu pa smo za njene bolesne i veleizdajničke izjave morali saznati iz srbijanskih medija??? Hej pa hrvatska ministrica vanjskih poslova daje izjave u zemlji koja nas je napala kako je za rat krivo i hrvatsko vojno-političko vodstvo i kako aktualno srbijansko vodstvo nema veze s ratom i sigurno ne bi podržavalo Miloševića i Šešelja, a hrvatski mediji, umjesto da buče na sve strane,oni besramno šute o tome!!! Ma čujte vi ovo - Miloševićevi i Šešeljevi pomoćnici Dačić, Vučić i Nikolić nemaju veze s ratom?!?! Što da čovjek kaže na ovo, za smijati se ili plakati?! I još kad sam prije dan-dva na večernjaku napisala što je Vesna izjavila u BG, ovi mi izbisali komentar i dali nekakve kaznene bodove,opomene što li već... sad bi lijepo administrator ovog portala mogao i objasniti svoj čin!

Avatar Carrera
Carrera
13:27 28.02.2014.

nego što nego vesna u to vjeruje. dapače, ona smatra da je hrvatska veći krivac za rat od srbije. njen brat također.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije