Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori za ep

Vesna Pusić: Koalicijska lista s Mimicom bit će apsolutni pobjednik!

Vesna Pusić
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/5
25.02.2014.
u 13:07

Pusić je danas potvrdila da će Jozo Radoš biti treći na listi, a HNS-ovac iz Varaždinske županije Marin Vučić na osmom mjestu

Očekujem da će naša kolacijska lista biti pobjednička lista, koliko ćemo mandata osvojiti, ne mogu prognozirati, ali mogu reći kako očekujem da ćemo osvojiti natpolovični broj mandata, rekla je Vesna Pusić, predsjednica HNS-a, na današnjem predstavljanju HNS-ovih kandidata na zajedničkoj listi za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu.

Prvi Mimica, treći Radoš

To što Vesna Pusić kaže da očekuje natpolovičan broj kandidata znači da pretpostavlja da će Kukuriku kolacija pojačana s Miloradom Pupovcem iz SDSS-a osvojiti najmanje šest od 11 zastupničkih mjesta u EP koja su rezervirana za RH. Potvrdila je da će Jozo Radoš biti treći na listi, a HNS-ovac iz Varaždinske županije Marin Vučić na osmom mjestu. Pusić je rekla da će kampanja biti usmjerena na motiviranje građana da u što većem broju izađu na Europske izbore zato što se polovica pravila po kojima živimo pišu u institucijama Europske unije i u Europskom parlamentu. Također, prva potpredsjednica Vlade potvrdila je da će prvi na listi gotovo sigurno biti Neven Mimica, a da će sva imena na listi biti poznata do sredine ožujka.

Socijalni dijalog

Šefica HNS-a komentirala je i današnji štrajk. Rekla je da se radi o štrajku upozorenja, odnosno solidarnosti s radnicima koji rade u dvije tvrtke, a koji mjesecima nisu dobivali plaću za svoj rad. Za takvu praksu Pusić je rekla da je nedopustiva.

Situacija ni blizu nije takva da bi izazvala socijalne nemire, ali je takva da izaziva socijalni dijalog

Novinari su pitali boji li se da će se u Hrvatskoj dogoditi socijalni nemiri.

– Ne bojim se socijalnih nemira. Situacija ni blizu nije takva da bi izazvala socijalne nemire, ali je takva da izaziva socijalni dijalog – kazala je. Komentirala je i predstečajne nagodbe za koje kaže da se o tom institutu ne može govoriti kao o organiziranom kriminalu zato što je cilj predstečajne nagodbe spašavanje radnih mjesta i tvrtki.

– Stav HNS-a je da predstečajne nagodbe trebaju zaštititi vjerovnike kroz promjenu vlasništva, odnosno uprave tih poduzeća jer samo novi menadžment jamči da će se te tvrtke uspjeti oporaviti – rekla je Pusić. Komentirala je i trenutačno stanje u Ukrajini. Rekla je da je izrazito važno što se rješavanje problema vratilo u institucije i kako je važno ne podrivati atmosferu u smjeru polarizacije zemlje.

– Ukrajinci se razlikuju po tome je li im je prvi jezik ukrajinski ili ruski, ali bez obzira na to oni su Ukrajinci – rekla je Pusić naglasivši da je teritorijalno jedinstvo Ukrajine neupitno.

Tužba za genocid

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova dotakla se odnosa između Hrvatske i Srbije s obzirom na to da idući ponedjeljak počinje proces međusobne tužbe za genocid. Rekla je da je hrvatski preduvjet za povlačenje tužbi bio rješavanje pitanja nestalih osoba, ali da se to, nažalost, nije dogodilo i da smo od Srbije prošlog ljeta dobili točne podatke za samo 13 ljudi, a da je više od 900 slučajeva ostalo neriješeno. Novinari su pitali što je s pristupom Udbinim arhivima.

– Srbija je počela pregovore o priključenju EU, a Udbini arhivi nisu bili sastavni dio procesa početka pregovora. Hrvatska će kao članica Unije držati visoke kriterije kada je riječ o članstvu u EU, ali bilateralne teme rješavat ćemo s jasnim stavom, ali bilateralno – rekla je Pusić.

Na kraju su je novinari zamolili da komentira Josipovićevu gestu kada je nedavno tri puta poljubio Tomislava Nikolića.

– Ako znam jezik i običaje neke zemlje, onda ih se u toj zemlji nastojim držati. Običaj o kojem me pitate nije vezan isključivo za Srbiju nego i za Nizozemsku, Belgiju i Norvešku. To smatram jednom gestom koja ništa ne košta, ne znači ništa više od oblika pristojnog ponašanja – objasnila je Pusić.

Komentara 26

Avatar Carrera
Carrera
13:58 25.02.2014.

moje pjesme, moji snovi.... draga vesnice, osvojite li vi 4 mandata, to će za vas biti golem uspjeh. s obzirom da će i pupovac biti na vašoj listi, nijedan pametan hrvat domoljub vam neće dati svoj glas...

DO
domoljubxy
13:44 25.02.2014.

Ova je stvarno vanzemaljac i ne živi u Hrvatskoj pa tko će vama dati glas.Totalni ste promašaj i licemjeri naj gora vlast do sada.Prije nego odete u povjes kao najgora vlast čete položiti raćune građanima i one nepravilnosti ćete da platite mislim na debljinu novca kojeg ste oteli ovim gladnim građanima

Avatar puky
puky
14:07 25.02.2014.

... prvo - ovo je najuspjesnija vlada u povijesti Hrvatske, sad ovo o apsolutnoj pobjedi ove peradi i zivadi na prvim izborima kandidiraju pusicku za, ne z am kako se to zove ali ima veze sa "osjecam se haj, mozak baj baj" ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije