Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Detalji iz istrage

Vodila im stečaj i uzimala najamninu

Pero Hrkać
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/7
20.11.2017.
u 08:17

Hrkać je godinama vodio stečaj Glumina banke, iz čije je stečajne mase uzimao novac te davao pozajmice. Riječ je o gotovo 20 mil. kuna

Kako banka koja je u stečaju godinama može davati pozajmice, a da nitko to ne primijeti, pitanje je koje se nameće nakon što su uhićeni Pero Hrkać, stečajni upravitelj i Vesna Malenica, sutkinja Trgovačkog suda.

Njih se dvoje sumnjiče da su godinama zlorabili stečajeve okoristivši se za 27 milijuna kuna.

Pero Hrkać
1/5

Izvlačio novac

Iz podataka koje je prikupio porezni USKOK, proizlazi da je Hrkać od 2010. iz Glumina banke izvlačio je novac koji je prosljeđivao poduzećima čije je stečajeve vodio, a sve je prikazivao kao zajmove. Najviše je profitirala tvrtka Muring, koja je dobivala zajmove od Glumina banke u iznosima i do 1,3 milijuna kuna. Vjerovnici Glumina banke, čiji stečaj traje nevjerojatnih 15 godina, tražili su Hrkaćevu smjenu, no bez uspjeha. Jer leđa mu je čuvala Vesna Malenica, sutkinja koja ga je 50 puta imenovala stečajnim upraviteljem u predmetima koje je vodila. Ni to nikome nije bilo čudno, kao što nikome nije bilo čudno ni što je tandem Hrkać – Malenica sve oko stečajeva dogovarao ne u sudnici već u stanu sutkinje Malenice.

Hrkać je sedam godina iz stečajne mase Glumina banke davao pozajmice, više od 20 milijuna kuna, a onda se u ožujku ove godine morao o tome i očitovati. To je i prvi put da su spomenute navedene pozajmice, a razlog tome izvješće je stečajne upraviteljice koja je vodila stečaj Muringa. Dostavila je izvješće u kojem je inkriminirala Hrkaća navevši sve tijekove novca koji idu od poduzeća kojima je on stečajni upravitelj prema Muringu. Svoje izvješće potkrijepila je i izvadcima o prometu po računima, a izvješće će poslužiti sutkinji Malenici da spomenutu stečajnu upraviteljicu smjeni. Prethodno je od nje tražila da potpiše anekse ugovora, kojima bi se pokrilo davanje zajmova, a kada ova to nije htjela napraviti, zaprijetila joj je:

– Mene ne zanima, ili ćete vi to riješiti, dati ostavku ili ću ja to rješavati... tražiti pomalo dokumentaciju i pisati rješenje...

Sutkinja Malenica svoju je prijetnju ispunila, a nakon što je stečajna upraviteljica dostavila izvješće u kojem je navela koje je sve nepravilnosti našla te zatražila vještačenje spornih novčanih tijekova, sutkinja Malenica razriješila ju je dužnosti te na njeno mjesto ponovo imenovala Hrkaća.

Pero Hrkać
1/5

Uigrana kombinacija

Koliko su dobro uigrana kombinacija bili sutkinja Malenica i Hrkać, svjedoči i to što je USKOK sumnjiči da je uz Hrkaćevu pomoć stekla nekretninu tijekom stečaja nad vlasnikom Zlatarnica Rodić. Riječ je o lokalu u Importanne centru, a vlasnik Zlatarnice Rodić imao je kredit u Štedbanci, za koji je založio spomenuti lokal. Kredit je prije stečaja otplaćen, no vlasnik je imao je još jedan kredit u Štedbanci za koji je banka upisala založno pravo na obiteljsku kuću. USKOK sumnjiči Hrkaća da je prevario vjerovnike tako što je privatni kredit predstavio kao već otplaćeni.

Tako je ispalo da je lokal u Importanneu pod blokadom zbog kredita pa su vjerovnici pristali na prodaju radi podmirenja banke, a prodaju lokala oglasila je sutkinja Malenica bez procijene vrijednosti nekretnine, a zaključak o prodaji oglasila je samo na oglasnoj ploči. Lokal je kupio Šime Banić, sutkinjin otac, koji joj ga je darovao godinu poslije.

U međuvremenu je Hrkać kao stečajni upravitelj s Banićem sklopio ugovor o zakupu, a stečajni dužnik od kojeg je lokal kupljen Baniću je mjesečno plaćao 500 eura najamnine. Kada je Banić na kćer prenio lokal, na nju je prenio i najamninu pa je ona od 2010. svaki mjesec dobivala 500 eura od Zlatarni Rodić, čiji je stečaj istodobno vodila!   

Komentara 8

KK
klara.kos.73
08:30 20.11.2017.

krenite s istagana na ostalim Trgovačkim sudovima i stečajnim upraviteljima, mogli bi se iznenaditi. Pljačka kao u vrijeme privatizacije, samo na softiciran način. Štrik i bandera. Nema suđenja.

IV
ivica.vranjic
10:13 20.11.2017.

Ovo nije iznimka već pravilo! Okrenimo se oko sebe. 80% problema u Hrvatskoj generira selektivno provođenje prava i pravde. Pravosuđe je karcinom Hrvatske!

DU
Deleted user
12:04 20.11.2017.

nevjerojatno je koliko je kriminala u viskom krugovima ... mora da se međusobno štite ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije