Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
monetizacija autocesta

Velimir Šonje: Koncesionaru dati šansu – uz nadzor

Velimir Šonje
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
17.10.2014.
u 14:30

Zadržavanje autocesta pod svaku cijenu ujedno znači zadržavanje duga pod svaku cijenu

Premalo je poznatih parametara da bismo se opredjeljivali za ili protiv monetizacije jer odluka o tome ovisi o konkretnim financijskim kalkulacijama čiji inputi nisu poznati – komentira analitičar Velimir Šonje. Kaže kako je u ovom trenutku jasno jedino to da je posve iracionalno referendumom se apriorno opredijeliti protiv svakog oblika koncesije. – Zadržavanje autocesta pod svaku cijenu ujedno znači zadržavanje duga pod svaku cijenu.

A taj je dug veći od četiri milijarde eura i ne znamo kako ćemo ga i po kojim kamatama u idućim godinama moći refinancirati. Kamate već uzimaju gotovo desetinu proračuna, a u budućnosti taj bi udjel mogao dalje eskalirati. Stoga koncesioniranju treba dati šansu, uz dužan nadzor javnosti nad kalkulacijama koristi i troškova kada svi parametri budu poznati – zaključuje Šonje.

>>Grčić: Poniremo sve manje. Dalić: Strelovit rast duga vodi zemlju u propast

>>Hajdaš Dončić: Ili monetizacija ili Pelješki most

>>Monetizacija je tema oko koje će se dogovoriti SDP i HNS

Komentara 2

PO
podravec
14:47 17.10.2014.

Je li to onaj Šonje koji je predlagao jednostrano uvođenje €. I taj se naziva anilitičarom i dobiva prostor u VL.

KP
karlo.petrik
17:07 17.10.2014.

Neznate kak vracati dug , jednostavno smanjite si place i ukinnite si dnevnice Koje uzimate za nerad, i nece bitiproblema savracanjem duga . ceste ostavite na miru , to je samo trenutno rijesenje akaj bute poslije prodavali ili povasem davavalii u koncesije, vjerojatno narod a mogli bi dati i sva prirodna bogatstva i ljepote pa i sve otoke ina koncu cijeli jadran . Apotom i cijelu drzavu bando nekorisna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije