Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diplomatic storm

Granić: Ovo je knjiga i o Tuđmanovoj vanjskoj i državnoj politici

Promocija knjige mate Granića "Diplomatska oluja" na engleskom jeziku
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/24
21.10.2019.
u 21:03

Knjiga je uzburkala političku javnost i izazvala veliko zanimanje stranih diplomata

Knjiga Mate Granića „Diplomatska oluja – sjećanja najdugovječnijeg Tuđmanova ministra“, koju je Večernji list izdao u proljeće ove godine i koja je izazvala burne reakcije na hrvatskoj političkoj sceni, upravo je prevedena na engleski jezik te je postala vrijedna historiografska građa i stranim povjesničarima koji proučavaju suvremena zbivanja na jugoistoku Europe. Englesko izdanje Granićeve knjige, „Diplomatic storm“, predstavljeno je večeras na prigodnom domjenku u zagrebačkom baru „Matis“.

Zahvalivši svima koji su sudjelovali u izdavanju knjige, Granić je istaknuo kako je „ovo knjiga i o Tuđmanovoj vanjskoj i državnoj politici“ te dodao:

– Imao sam tu sreću u životu da sam bio bliski suradnik predsjednika Tuđmana i sudjelovao u svim ključnim procesima stvaranja moderne hrvatske države.

Upravo tu njegovu ulogu podcrtao je i prvi američki veleposlanik u Republici Hrvatskoj Peter Galbraith u svom predgovoru kojim je dopunjeno englesko izdanje Granićevih memoara. U zanimljivom članku Galbraith je među ostalim napisao da su se on i Granić vrlo dobro razumjeli te da su u ratnim 1990-im godinama, iako su zastupali interese svojih zemalja, često bili „na istoj strani“. Stoga i ne čudi što je Galbraith preporučio predsjedniku Billu Clintonu da hrvatsku stranu u pregovorima o Washingtonskom sporazumu zastupa baš Mate Granić.

Sinoćnjem predstavljanju knjige „Diplomatic storm“ prisustvovali su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman te brojni strani veleposlanici i diplomati.

Promocija knjige mate Granića "Diplomatska oluja" na engleskom jeziku
1/24
Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije